Brexit, cinci ani mai târziu: Lecția dură a populismului
Pe 31 ianuarie 2020, Marea Britanie ieșea oficial din Uniunea Europeană, după ani de dezbateri aprinse și promisiuni grandioase, dar mincinoase, ale populiștilor.
Astăzi, la cinci ani distanță, britanicii trag linie și, conform sondajelor recente, majoritatea dintre ei regretă această decizie.
Povestea vândută de populiști, aceea că viața va fi mai bună în afara UE, nu s-a confirmat. Dimpotrivă, Brexitul s-a dovedit a fi o greșeală costisitoare, un experiment eșuat care a adus doar instabilitate, pierderi economice și frustrări. Iată doar câteva exemple.
Citeam undeva că înainte de referendum, șase prim-miniștri au condus Marea Britanie pe parcursul a patruzeci de ani. După Brexit? Nu mai puțin de șase prim-miniștri în doar nouă ani!
Această instabilitate politică afectează profund economia, investițiile și încrederea cetățenilor în propriul guvern. Departe de a recâștiga controlul, așa cum le fusese promis, britanicii se confruntă cu o criză politică perpetuă.
De asemenea, Marea Britanie era, odinioară, centrul financiar al Europei. Brexitul a schimbat această realitate. Numeroase bănci și instituții financiare și-au mutat sediile din Londra către Paris, Frankfurt sau alte orașe din UE. În loc să devină un El Dorado al comerțului liber, Regatul Unit și-a complicat relațiile economice, iar impactul este vizibil în toate sectoarele.
Brexitul a ridicat în același timp bariere comerciale care afectează afacerile britanice mai mult decât pe cele europene. Exportatorii britanici se confruntă cu birocrație și costuri suplimentare, iar schimburile comerciale cu Uniunea Europeană au devenit mai dificile și mai costisitoare.
Turismul este și el afectat: cozile la frontieră sunt tot mai lungi, iar cetățenii UE evită acum călătoriile în Regatul Unit din cauza restricțiilor suplimentare.
Așadar, nici economia, nici britanicii obișnuiți nu au avut nimic de câștigat. Oare a meritat?
Populiștii au susținut că Brexitul va reduce imigrația. Realitatea? Numărul imigranților a atins cote record. Singura diferență este că majoritatea celor care sosesc acum nu mai vin din Uniunea Europeană, ci din alte regiuni ale lumii. Retorica anti-imigrație a fost doar un instrument de manipulare folosit pentru a câștiga voturi, fără nicio bază reală.
Brexitul este, așadar, exemplul perfect despre cum interese politice mărunte pot deraia o țară întreagă din dezvoltare, poate chiar pentru decenii. Este o lecție dură despre pericolele populismului și despre cât de scump poate fi prețul iluziilor vândute de extremiști.
Britanicii au fost convinși să creadă (așa cum unii vor să îi convingă și pe români!) că vor fi mai puternici singuri, dar realitatea economică și socială le-a arătat exact opusul. Poate învățăm și noi ceva din experiența lor care este și nefericită dar și extrem de păguboasă!
În ciuda tuturor acestor provocări, totuși, eu cred că Marea Britanie rămâne un partener important pentru Uniunea Europeană.
Istoria, geografia, valorile și interesele noastre comune ne leagă pentru totdeauna, iar relațiile bilaterale trebuie consolidate, indiferent de obstacole. La cinci ani de la Brexit, trebuie să fim capabili, împreună, să găsim soluții pentru a întări această cooperare.
Brexitul, în mod evident, a fost o greșeală. Dar, dacă există un lucru bun în toată această situație, este că Europa a învățat o lecție esențială: să nu își lase viitorul pe mâna populiștilor și extremiștilor.
Alegerea viitorului, dragi cititori, trebuie să se bazeze pe fapte, nu pe iluzii.
Gheorghe Falcă