Dragobetele – flăcăul năvalnic...
Sărbătoare păgână a reînvierii naturii, a primăverii, a fertilității, ițită din rădăcini dacice, – se presupune!, ”Dragobetele” este sărbătoarea românească a dragostei.
De ”Dragobete” (24, 28 februarie) flăcăii și fetele pornesc să adune primele flori, aprind focuri pe dealuri și în sufletele lor.”Dragobetele – flăcăul năvalnic” și îndrăgostitor, poate fi fiul Dochiei, protectorul naturii și-al nunților.
Sărbătorea dragostei se prefigurează, însuflețește privirea și imaginația estetică a trecătorului prin bibliotecă, grație exponatelor confecționate manual de Cristina VLĂDEAN.
Expoziția de coliere, brățări, gablonțuri sărbătorește cromatic – simbolic dragostea și pe Cupidonul ei. ”Dragobetele – flăcăul năvalnic” închipuit de piesele Cristinei VLĂDEAN urmează, caută simbolurile tradiționale românești: roata vieții, stâlpul funerar ( anterior crucii), arborele vieții, motivul soarelui, elementele fundamentale ale universului.
Flăcăul năvalnic din expoziția de la bibliotecă Îndrăgostește fetele..., Învârte roata vieții... , Renaște și colorează natura..., Sădește Arborele vieții, Logodește apa cu focul, pământul cu aerul, lumina cu umbra, masculinul cu femininul.Și o face convingător și pasional.Ca și autoarea exponatelor, care pot fi admirate până în data de 10 martie 2016.
C. P.