Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cine sunt românii care vor decide viitorul președinte al României

A spune că România se află acum într-un moment crucial înseamnă a diminua importanța și gravitatea situației!

Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, spectrul politic și social este mai agitat ca niciodată, și pe bună dreptate. Discutăm despre viitorul nostru și despre cine va avea responsabilitatea uriașă de a reprezenta țara în cel mai important for al puterii executive: Președinția.

Și vreau să subliniez această nuanță. Președintele are responsabilități clare, esențiale, stabilite de Constituție. Dar el sau ea, nu face TOT în țara aceasta. Nu vă lăsați amăgiți de candidați care vă promit că se ocupă ei de prețul la benzină, sau de prețul laptelui, ori al apartamentelor. Nu pot să o facă și nu o vor face!

Cine sunt românii care vor decide viitorul președinte al României
Comentează

În acest context, am convingerea că trebuie să înțelegem bine de tot, măcar de data asta, cine sunt românii care vor decide viitorul președinte al României.

În primul rând, să vedem ce li se oferă românilor, din ceea ce știm acum.

Astăzi, avem așadar trei candidați izolaționiști: Georgescu, Simion și Șoșoacă. Curtea Constituțională, pe baza unor dovezi temeinice, ar putea decide anularea candidaturilor lui Georgescu și Șoșoacă. Totuși, această decizie depinde de consecvența instituției cu propriile hotărâri anterioare. Vom vedea ce va urma. Este, până la urmă, responsabilitatea Curții Constituționale să se pronunțe, așa cum o face în orice democrație.

Pe de altă parte, coaliția de guvernare susține un candidat comun – Crin Antonescu.

Tot din... curtea aceleiași coaliții se face remarcat Victor Ponta, care utilizează o gamă largă de canale – televiziuni, influenceri și altele – pentru a-și construi o potențială campanie.

Opoziția democratică vine şi ea cu doi candidați: Elena Lasconi și Nicușor Dan.

În treacăt fie spus, este posibil ca, într-un scenariu deloc improbabil, să avem doar candidați independenți: Georgescu, Crin Antonescu și Nicușor Dan.

Dinamica politică este imprevizibilă, dar în acest haos aparent există, cred eu, o oportunitate: implicarea decisivă a românilor care nu au dorit să facă politică, dar care au puterea de a decide cine o face!

Un segment important al populației – o “Românie tăcută” – s-a făcut auzit tot mai vocal în ultimele luni. Oamenii organizează mitinguri, vor să sancționeze clasa politică și sunt tentați să voteze „în orb” cu Georgescu, Simion sau Șoșoacă. Cea mai mare greșeală ar fi să-i judecăm.

De aceea este esențial să încercăm să intrăm în dialog cu acest electorat, să le explicăm beneficiile de a fi în Uniunea Europeană și NATO.

Care sunt ele? Libertatea de circulație, banii europeni care au modernizat infrastructura de drumuri-spitale-școli, sau cele două miliarde de euro ANUAL pentru agricultură, sunt doar câteva exemple.

Nu trebuie să uităm nici contribuția NATO la siguranța națională, într-un context în care, fiind situați geografic unde suntem, Rusia ne-a invadat de 12 ori în ultimii 170 de ani! Este așa ușor să uităm?

În fine. Eu cred că a comunica aceste realități este o datorie civică dar și o datorie față de acești oameni, chiar dacă, nu ne amăgim, ei votează emoțional și nu rațional.

Poate au vrut ceva nou, poate au vrut altceva, însă rezultatul este că în turul unu au dus pe primul loc un candidat care a  trișat, un candidat cu rădăcini, se pare, în Securitatea anilor 80. Georgescu este orice, dar nu nou și nu altceva!

Un alt segment esențial al electoratului este format din susținătorii partidelor tradiționale: PNL, PSD, UDMR.

Totuși, popularitatea acestor partide a scăzut în urma guvernării dificile dintre 2020 și 2024, o perioadă marcată de pandemie, criza energetică și criza economică generată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Dar cheia acestor alegeri stă într-un alt grup: electoratul României profunde.

De multe ori, această categorie a sancționat clasa politică prin neprezentare. Totuși, dacă acești oameni aleg să participe acum, vor fi decisivi.

Cine sunt ei? Sunt micii antreprenori din urban și rural, fermierii, tinerii care au călătorit în Europa prin programul Erasmus+, sau cei din orașele medii și mari care și-au asigurat un confort material decent – o locuință, o mașină, două vacanțe pe an...

Acești oameni sunt speranța României europene.

Implicarea lor poate decide nu doar cine intră în turul doi, ci și viitorul țării. Și nu sunt vorbe mari, este un adevăr!

Ei sunt cei care pot salva țara de la stagnare sau de la regres (democratic și economic) și pot asigura continuitatea drumului european pe care ni l-am dorit atât de mult și care ne-a adus atât de multe beneficii tuturor, inclusiv multora dintre votanții candidaților izolaționiști!

România, dragi prieteni, are acum nevoie de voi, de cei care, de foarte multe ori, v-ați văzut de viață, ați evitat politica, ați construit afaceri sau v-ați specializat ca angajați, ați studiat, ați dezvoltat agricultura, ați creat. Sunt sigur că știți cine sunteți.

Dar însuși faptul că ați putut face tot ce am scris mai sus, e o dovadă clară că România ultimelor decenii, România europeană, a funcționat, că nu a fost nevoie să ai de a face cu politica pentru a crește ca om în această țară și pentru a prospera!

Ei bine, suntem în situația în care s-ar putea ca asta să nu mai fie posibil!

Dacă stați acasă, dacă nu votați, va fi tot mai greu și toată munca voastră, toate rezultatele obținute, vor fi puse în pericol.

Și, haideți să o spunem pe șleau, iar eu am promis mereu că asta voi face!

Partea cu dacă iese X mă iau și plec este o fantezie. Nu după ani și ani de muncă și de prosperitate aici acasă. Asta pe lângă faptul că în nicio țară din Europa, la această oră, nu se pot găsi oportunitățile de creștere pe care le-a oferit România din 2007 încoace.

România este casa noastră, pe care o construim în fiecare zi și care ne construiește în fiecare zi.

Nimic nu este pierdut, viitorul nu este pierdut, oportunitățile nu sunt pierdute, DACĂ alegeți să acționați decisiv, dacă alegeți să mergeți pentru 15 minute la vot!

Eu cred că, așa gravă cum e situația, ea ne oferă ocazia perfectă să demonstrăm că viitorul țării, la fel ca în 1989, poate fi scris încă o dată de noi și pentru noi.

Vă rog să vă gândiți la asta și vă mulțumesc!

Gheorghe Falcă

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite