PROCESUL LUI IOȚCU | Avocații cer DNA conținutul unui SMS dintre Drăgan și Nadia Lucaci. Există o problemă: ar fi prea intim
A revenit circul în procesul fostului președinte al Consilului Județean, Nicolae Ioțcu. Avocatul acestuia, celebrul Gheorghiță Mateuț, a reușit să-l enerveze pe judecător, nu doar cu cererile numeroase pe care le-a avut astăzi, dar și pentru că a vorbit prea mult pe subiecte deja dezbătute.
Inculpații Nicolae Ioțcu, Alin Pătrașcu și Adrian Nedelciu s-au întâlnit din nou în sala de judecată a Tribunalului Timiș, la termenul de luni al procesului privind traficul de influență. Întâlnirea cu judecătorul nu a fost la fel de scurtă ca la ultimele termene (amânări), ci a durat o oră. Suficient timp pentru ca judecătorul să-și piardă răbdarea din cauza numeroaselor cereri înaintate de avocații lui Ioțcu, dar și pentru că Mateuț a fost foarte insistent în a-și prezenta, pe lung, punctele de vedere. Între judecător și avocat a existat un scurt moment de tensiune și chiar un schimb de replici, magistratul fiind nemulțumit că apărătorul lui Ioțcu revine asupra unor subiecte deja prezentate.
Întâi de toate, Mateuț a prezentat trei cereri de depunere de probe. Prima se referă la faptul că Ioțcu a fost în concediu în perioada din 2012 în care a fost organizată una dintre licitațiile pentru echipamente medicale destinate Spitalului Județean, fiind plecat din țară.
”Vrem să probăm că susținerea din rechizitoriu potrivit căreia în 5 ianuarie 2012 Ioțcu a participat la luarea deciziei privind achiziția este una falsă. Era complet absent, nu avea nicio implicare. Cristian Drăgan era delegat (în lipsa lui Ioțcu – n.r.)”, a spus Mateuț.
El a arătat că și în perioada 6 – 23 iulie 2015 (o zi înainte de flagrant) Ioțcu a fost în concediu în străinătate, lăsând să se înțeleagă că nu ar fi pus la cale acceptarea mitei.
O altă probă, din punctul de vedere al apărării, ar fi un raport de expertiză extrajudiciară (făcută la cererea lui Ioțcu) prin care s-ar demonstra că susținerea din rechizitoriu potrivit căreia președintele de atunci al CJ a influențat funcționarii să modifice caietul de sarcini în favoarea firmei Medicare ar fi contrară realității.
SMS-ul misterios
Avocații au cerut instanței să oblige DNA să le pună la dispoziție suporți tehnici cu înregistrări efectuate de anchetatori în perioada 8 – 10 iulie 2015, care nu există la dosar.
”Orice interceptare în legătură că obiectul cauzei trebuie să fie înaintată. Dacă din acest conținut nu ar fi rezultat elemente de fapt, judecătorul nu ar fi dispus continuarea supravegherii (și după data de 10 iulie – n.r.). Sunt esențiale pentru clarificarea cauzei”, a insistat Mateuț. El a mai cerut toate interceptările din perioada 11 iulie – 7 august 2015: ”Avem indicii clare, temeinice din care rezultă că există convorbiri (care nu au fost prezentate de DNA - n.r.)”.
Avocații au obținut de la Vodafone listing-ul convorbirilor dintre Drăgan și Nadia Lucaci, pe atunci șefa Serviciului Achiziții din cadrul Consiliului Județean. Din acest listing, un SMS le-a atras atenția apărătorilor, primit de Drăgan de la Lucaci în dimineața flagrantului (24 iulie), ora 08.16
”Acest SMS este dovada că martora a comunicat cu o persoană implicată în derularea procedurii de achiziție (Drăgan – n.r.). E important să cunoaștem conținutul SMS-ului”, i-a spus Mateuț judecătorului.
Procurorul DNA nu este de acord cu prezentarea conținutului acestui mesaj text, lăsând să se înțeleagă că este unul prea personal și nu are legătură cu dosarul. ”Anumite corespondențe trebuie să protejeze aspecte intime din viața privată (...) Dacă au fost mesaje text între Drăgan și Nadia Lucaci, pot fi pentru că erau colegi, nu pentru că ar avea legătură cu cauza. Tot ce e în legătură, este deja la dosar”, a spus procurorul DNA.
La acest subiect a intervenit și Pătrașcu. El a spus în fața instanței că în cazul său au fost prezentate chiar și în presă aspecte ce țin de viața intimă, extrase din interceptări, iar atunci procurorii DNA nu au i-au protejat viața personală, ceea ce i-ar fi afectat imaginea.
Instanța nu s-a pronunțat pe loc în legătură cu cererile referitoare la interceptările și SMS-ul menționat, urmând să ia o decizie în următoarele zile. A acceptat însă o parte dintre probele prezentate de avocați.
Următorul termen a fost fixat pentru 13 februarie, iar judecătorul le-a cerut avocaților să fie pregătiți pentru etapele finale ale acestui proces.
CITEȘTE ȘI:
NOI MĂRTURII în procesul lui Ioțcu. Medicare sugerează că a fost tergiversată licitația, pentru MITĂ
Ioțcu a făcut primul pas pentru atacarea interceptărilor SRI. ”Ar putea fi nelegale”