Prefectul Judeţului Arad, domnul Gheorghe Stoian, precizează
INFORMARE DE PRESĂ
Prefectul Judeţului Arad, domnul Gheorghe Stoian, în contextul tuturor măsurilor excepţionale luate de autorităţile române şi europene pentru oprirea răspânidirii infecţiei cu noul coronavirus COVID-19, face următoarele precizări:
„Mă alătur domnului preşedinte Klaus Iohannis, domnului Prim-ministru Ludovic Orban, domnului ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela, precum şi celorlalţi înalţi demnitari, în a transmite către dumneavoastră importanţa respectării măsurilor obligatorii de prevenţie a răspândirii noului coronavirus precum şi apelul la calm şi solidaritate. Instituirea stării de urgenţă de către Preşedintele României face posibilă luarea unor măsuri concrete de către autorităţi în eforturile de prevenire, precum achiziția directă a unor echipamente medicale, angajarea fără concurs a unor medici pentru spitale sau direcții de sănătate publică şi nu va duce la restrângerea drepturilor cetăţeneşti. Aceste măsuri vor fi luate gradual, după o analiză profesionistă, şi sunt necesare pentru a menţine rata scăzută de îmbolnăvire ce se înregistrează în ţara noastră, comparativ cu alte ţări europene.
Lupta cu această boală trebuie dusă de fiecare dintre noi. Vă rog să respectaţi toate recomandările specialiştilor, precum evitarea deplasărilor în locuri aglomerate, igiena corectă a mâinilor, limitarea contactului cu alte persoane, informarea doar din surse oficiale. De asemenea, în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri la nivel european în mai multe ţări, dar şi a faptului că Aradul este un judeţ de graniţă având cele mai importante puncte de trecere a frontierei terestre şi feroviare, revin asupra apelului la calm, la responsabilitate, la empatie şi raţiune atât în privinţa datelor declarate în chestionarele completate la intrarea în ţară, cât şi în privința atitudinii faţă de persoanele aflate în centrele de carantinare. Aceste centre sunt organizate peste tot în ţară, ele trebuie să îndeplinească anumite condiţii de confort pentru persoanele carantinate şi astfel, fără să fie declarată încă starea de urgenţă, am reuşit să identificăm câteva locaţii ce se încadrează în parametri ceruţi. Persoanele cazate în aceste centre nu prezintă simptome de boală, nu pot ieşi din incinta centrelor, fiind păzite permanent de cadre ale poliţiei locale, poliţiei naţionale sau jandarmeriei. Personalul de serviciu care intră în contact cu persoanele aflate în carantină respectă cele mai stricte norme de igienă. Dacă ar fi să ne îngrijorăm de răspândirea virusului în comunităţile noastre, nu persoanele din aceste centre ar reprezenta pericolul pentru vecini de cartier sau alţi locuitori ai comunităţii. Ele sunt persoane despre care ştim că au venit din zone de risc, iar acum sunt parte a unor măsuri de protecţie suficiente care se adresează atât lor, cât şi nouă. Toți reprezentanții instituțiilor care intervin în cazuri de suspiciune de COVID – 19 poartă echipament de protecție și respectă protocoalele pentru prevenirea contactării virusului. Un eventual pericol poate veni dinspre acele persoane care au făcut declarații false la intrarea în ţară și care se plimbă inconştiente prin comunitate, deşi au venit direct din zone de risc.
Noi, la Arad, încă de la începutul crizei am luat propriile măsuri de siguranţă şi cred că am fost printre cele mai prevăzătoare judeţe din ţară. Am închis deja pieţele și târgurile săptămânale, cu excepţia celor cu specific agro-alimentar, am închis piaţa Obor şi pieţele sau târgurile auto, am decis să nu autorizăm întrunirile publice de peste 200 de persoane atunci când pentru acestea era necesar doar un aviz. Am implementat la literă şi toate reglementările de la nivel naţional, toate deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau ale Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Continuăm implementarea deciziilor CNSSU, pe care le adaptăm situaţiei din Arad, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă unde sunt reprezentate toate instituţiile ai căror angajaţi sunt în prima linie de luptă împotriva COVID-19. Le mulţumesc tuturor, ca Prefect al Judeţului Arad le sunt alături 24 de ore din 24 pentru a reuşi împreună să limităm la maxim răspândirea virusului. Vă solicit să fiți alături de noi, membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, trebuie să fim uniți pentru că doar împreună putem învinge! Trebuie să găsim lucrurile care ne unesc și nu pe cele care ne dezbină. Sunt convins că Împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom trece cu bine peste această grea încercare. ” – declară Prefectul Judeţului Arad, Gheorghe Stoian.
***
INFORMARE cu privire la prevederi ale Hotărârii nr. 10 din 14.03.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pentru propunerea instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României şi aprobarea unor măsuri suplimentare în vederea gestionării epidemiei de Coronavirus SARS-CoV-2
- Se aprobă institutirea izolării la domiciliu, în locația declarată la intrarea în țară pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu COVID – 19. Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, la propunerea Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.
-Se institutie obligația Inspectoratelor Teritoriale de Muncă de a verifica modul de implementare a măsurilor impuse în Hotărârea nr. 7 din 11.03.2020 a CNSSU privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la și de la locul de muncă
-Se suspendă până la data de 31.03.2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme (măsură implementată deja la nivelul județului Arad prin hotărârea CJSU Arad).
INFORMARE privind prevederi ale Deciziei nr. 1 din 15.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științfic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad:
În temeiul Hotărârii nr.10/05.03.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, raportat la art.11 și art. 22 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, Grupul de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad, ca organism de suport tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, potrivit căruia Grupul de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad este abilitat să emită decizii cu caracter tehnic, fără aprobarea prealabilă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, a decis următoarele:
Art. 1 Modificarea art.3 din Hotărârea nr.14/12.03.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, care va avea următorul cuprins:
,,Se restricționează activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment în spațiile închise la care participă mai mult de 50 de persoane, până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației la nivel național și local.”
Art. 2 Restricționarea accesului cetățenilor în incinta farmaciilor de pe teritoriul administrativ al județului Arad. Comercializarea medicamentelor să se realizeze la ghișee cu vânzare a medicamentelor în exteriorul spațiilor sau, în lipsa unor asemenea ghișee, luarea măsurilor pentru alte variante de vânzare a medicamentelor (exemplu: numărul maxim de persoane aflate în interior să nu depășească numărul de ghișee deschise).
Art. 3 Implementarea măsurilor cuprinse în hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad precum deciziile Grupului de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad să se realizeze cu implicarea tuturor instituțiilor și autorităților publice din județul Arad, inclusiv a primarilor din toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Arad.
Art. 4 Analizarea permanentă de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad / Grupul de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad, a situației epidemiologice la nivelul județului Arad, iar în cazul în care capacitatea Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad va fi depășită, activitatea acesteia să fie sprijinită în toate activitățile de suport (colectare date, centralizare, raportare, etc.) cu personal din cadrul celorlaltor instituții publice, cu rol de sprijin în coordonarea activităților.
Art. 5 (1) Toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri, să fie izolate la domiciliu (în locația declarată la intrarea în țară) pentru o perioadă de 14 zile.
(2) Extinderea măsurii carantinării pentru toate persoanele care sosesc în țară din zonele carantinate, actualizată de către CNSSU, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și publicată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.
Art. 6 (1) Persoanele izolate la domiciliu, care în timpul celor 14 zile dezvoltă simptomamtologie specifică infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, să rămână la locul de izolare și să apeleze SNUAU 112. În asemenea cazuri să fie alocat un echipaj al serviciului de ambulanță, care să se deplaseze la locație și să recolteze probe în vederea testării.
(2) În funcție de rezultatul testării, starea pacientului și necesarul de îngrijiri medicale, să se ia măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, carantinarea sau, după caz, internarea cazurilor confirmate și aplicarea tratamentului specific.
Art. 7 Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad să verifice modul de implementare a măsurilor stabilite la art.1 și art.2 din Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad nr.14/12.03.2020 cu privire la decalarea programului de lucru, în vederea reducerii riscului de contamninare pe timpul deplasării la și de la locul de muncă.
ALTE SURSE DE INFORMAŢII IMPORTANTE:
- Recomandări ale Ministerului Afacerilor Externe pentru turiştii români şi pentru românii cu domiciliul în străinătate;
- Hotărârile CJSU Arad – site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad. Link: https://ar.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/;
- Paginile web şi de facebook ale Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii etc, împreună cu instituţiile subordonate din teritoriu;
- Spoturi, cartoane, alte materiale de informare elaborate de specialiştii Grupului de Suport Tehnico-Ştiintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.
Biroul de presă 16.03.2020