„Politica Maschio Gaspardo este să investim pe termen lung”
La Chişineu-Criş, a avut loc, vineri, un eveniment prilejuit de aniversarea a 20 de ani de la deschiderea fabricii Maschio Gaspardo, cel mai important producător de utilaje agricole din România. Am profitat astfel de ocazie pentru a purta o discuţie cu Mirco Maschio, preşedintele Maschio Gaspardo SpA. Am făcut împreună o scurtă trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani la fabrica din România a grupului italian, despre proiectele de viitor, despre forţa de muncă şi despre ce soluţii foloseşte Maschio Gaspardo pentru a găsi muncitorii de care are nevoie, despre efectele pe care pandemia şi războiul din Ucraina le-a avut asupra cifrei de afaceri, dar şi despre tehnologii de ultimă generaţie, cum ar fi robotul autonom care face tratamentul viţei-de-vie cu ajutorul unor raze.
- Domnule Mirco Maschio, în urmă cu 20 de ani, dumneavoastră aţi fost cel care a coordonat deschiderea fabricii de la Chişineu-Criş, fiind vorba, după cum mărturiseaţi, despre primul proiect de care v-aţi ocupat personal. Cu ce gânduri aţi venit atunci aici, cu ce planuri şi câte s-au îndeplinit între timp?
- Când am venit pentru prima dată aici, în România, au fost planuri pe termen lung. De fapt, politica Maschio Gaspardo este să investim pe termen lung în orice ţară unde am deschis o fabrică sau o filială comercială. Astfel, atunci când am venit în România, am căutat un loc care să ne dea posibilitatea să ne extindem la nivel de producţie, să găsim o localitate unde să putem porni cu o hală mică, dar care să aibă un potenţial de dezvoltare pentru a construi o hală mult mai mare. Este ceea ce s-a întâmplat. Am pornit cu o fabrică în care în primul an am produs 400 de utilaje şi am ajuns la o hală de 26.000 de metri pătraţi, iar anul trecut am construit 5.500 de utilaje. Acest lucru înseamnă că la Chişineu-Criş am reuşit să ridicăm productivitatea la un nivel foarte înalt.
- Cum aţi reuşit să faceţi acest lucru?
- Am reuşit bineînţeles datorită faptului că am investit foarte mult în tehnologie. Avem un proces foarte integrat. Pornim de la materia primă, ajungem la tăierea tablei, sudură, pornim de la zero până la produsul finit, inclusiv vopsitorie. Avem o instalaţie de vopsitorie foarte modernă, avem roboţi de sudură, tehnologie de tăiere laser pentru ţevi şi pentru tablă. În concluzie, avem aici cea mai modernă tehnologie.
- Ce puteţi să ne spuneţi despre proiectele de viitor?
- Am reuşit să fim primul producător de utileje agricole din ţară. A fost un obiectiv foarte ambiţios pe care l-am îndeplinit. Avem în continuare proiecte de dezvoltare. Planificăm să extindem o hală. Vom continua să dezvoltăm fabrica de la Chişineu-Criş şi avem încă multe investiţii de făcut în acest oraş. Faptul că am venit aici în urmă cu 20 de ani a fost o alegere extraordinară. Am găsit o suprafaţă de teren mare, care ne-a permis să ne extindem şi care ne dă posibilitatea să facem proiecte pentru viitor.
- Cu câţi angajaţi aţi început fabrica în 2003 şi la câţi muncitori aţi ajuns în momentul de faţă?
- De fapt am pornit de la zero. Primii oameni au fost angajaţi în ianuarie 2003, iar astăzi, după 20 de ani, am ajuns să avem peste 500 de angajaţi.
- Având în vedere că în judeţul Arad forţa de muncă disponibilă a ajuns să reprezinte o problemă, cum vă descurcaţi din acest punct de vedere?
- Firma noastră a pus la punct un sistem de logistică. Avem posibilitatea să asigurăm transportul muncitorilor din mai multe localităţi. Am organizat un serviciu de transport, aceasta fiind soluţia cea mai bună pentru atragerea muncitorilor la Chişineu-Criş. Când am venit în România era mult mai uşor să găsim muncitori, acum s-au deschis multe fabrici, au fost făcute multe investiţii, dar încă avem posibilitatea să găsim muncitorii de care avem nevoie.
- Ce impact a avut pandemia asupra afacerii pe care o conduceţi?
- Pandemia nu ne-a afectat afacerea pentru că agricultura este un domeniu strategic pentru orice ţară. Cifra de afaceri a companiei noastre a crescut, pentru că toate ţările s-au gândit să schimbe politica agroalimentară şi să-ţi mărească gradul de independenţă din punct de vederea agroalimentar, ceea ce a dus la creşterea investiţiilor în utilaje agricole.
- ... dar războiul din Ucraina?
- Războiul dintre Rusia şi Ucraina ne-a afectat foarte mult, în Ucraina. Ne-am confruntat cu o reducere a cifrei de afaceri. A trebuit să ne mutăm sediul de la Kiev într-un alt oraş mai sigur, în care să putem asigura suportul necesar şi piesele de schimb pentru clienţii de acolo. Cifra de afaceri a scăzut mult la nivel de vânzare de utilaje, pentru că de când a început războiul, nu s-au mai vândut utilaje în Ucraina.
- Este şi foarte greu să lucrezi pământul pe timp de război.
- În unele zone se poate lucra pământul, în altele nu.
- Aveţi planuri de extindere şi în alte ţări decât cele în care vă desfăşuraţi activitatea în momentul de faţă?
- Da. Nu putem încă să vă oferim mai multe informaţii, dar pot să spun că avem pe masă planurile de deschidere a unor noi filiale în ţări în care compania Maschio-Gaspardo nu este încă prezentă.
- Ce mesaj aţi dori să le transmiteţi clienţilor, vânzătorilor, revânzătorilor şi tuturor colaboratorilor?
- Trebuie în primul rând să le mulţumim clienţilor şi tuturor celor care au avut încredere în Maschio-Gaspardo, care ne-au sprijinit să avem creşterea pe care am avut-o pe piaţa românească. Pot să le transmit să continue să aibă încredere în noi, pentru că Maschio-Gaspardo s-a dovedit a fi fi o firmă foarte inovativă, care a investit şi investeşte în tehnologie de ultimă generaţie. Am cumpărat, astfel, o firmă care produce un robot autonom care face tratamentul viţei-de-vie cu ajutorul unor raze UVC. Cu ajutorul acestei tehnologii se poate reduce cu 90% şi chiar elimina folosirea produselor fito-sanitare şi a cheltuielilor cu manopera. Robotul este gândit pentru o suprafaţă cuprinsă între 10 şi 15 hectare, e conectat la o staţie meteo şi stabileşte singur când trebuie făcut tratamentul. Acest lucru înseamnă că Maschio Gaspardo este o firmă de viitor, care investeşte în tehnologie, în inovaţie, la nivel de electronică, de robotizare, la nivel de sisteme satelitare.
- Vă mulţumim.