Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Poliția Locală scoate mai mulți oameni în stradă

Vor fi 26 de polițiști locali în uniformă în plus pe străzile din municipiu până la finele anului curent, ca urmare a reorganizării Direcției Generale Poliția Locală Arad, proces care se va finaliza în următoarele șase luni, anunță reprezentanții instituției.

Poliția Locală scoate mai mulți oameni în stradă
Comentează 0

Aceștia au ținut însă să precizeze că numărul este condiționat și de ocuparea celor 16 funcții vacante existente în acest moment. „Prin reorganizare, încă 15 funcții preponderent statice urmează să fie transformate în funcții cu atribuții exclusiv de teren. Este ultima etapă a unui proces inițiat de Primăria Municipiului Arad în anul 2017, prin care se răspunde solicitărilor exprimate de contribuabili de consolidare a activităților de ordine publică și circulație”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Locale.

Deoarece creșterea numărului de polițiști locali din teren ar surveni în cadrul schemei existente, în final, dintr-un maxim constant de 177 de angajați, 133 vor lucra în ture, (74 la ordine publică, 40 la circulație, opt la dispecerat și 11 la pază). Restul de 44 de polițiști locali vor asigura activitățile de disciplină în construcții, protecția mediului, evidența persoanelor, control comercial, gestionarea sistemelor de monitorizare stradală, afișaj stradal, comunicare procese verbale etc.

Aradul este împărțit în cinci zone

După încheierea reorganizării și completarea schemei de personal, pe timpul nopții vor exista  trei patrule auto de ordine publică ale DGPL

Arad. „Prin reorganizare și completarea schemei se va ajunge la acoperirea cu echipaje ale poliției locale a celor cinci zone în care este împărțit orașul, conform unei analize interne privind incidența actelor contravenționale:

  1. Centru, Boul Roșu;
  2. Bujac, Gai, Ion G. Duca, 6 Vânători;
  3. Aradul Nou, Sânnicolau Mic, Subcetate, Mureșel;
  4. Alfa, Drăgășani, Pârneava, Confecții, Șega, Cadaș
  5. Zona liberă Curtici.

Pe timp de zi, pentru fiecare zonă va fi alocat un echipaj auto al serviciilor de ordine publică de la poliția locală, iar arealele cu incidență mai ridicată a contravențiilor vor fi acoperite și cu patrule pedestre:

Zona 1: o patrulă pedestră pentru arealul Boul Roșu-Piața Avram Iancu-Piața Catedralei;

Zona 2: o patrulă pedestră pentru arealul Șega;

Zona 4: o patrulă pedestră pentru cartierele Alfa și Drăgășani;

Zona 5: o patrulă pedestră pentru arealul de blocuri al parcului «Regina Maria» din cartierul Micălaca.

O altă patrulă pedestră pe zi va fi poziționată în funcție de nevoile punctuale survenite în teren (manifestări publice, festivaluri, competiții sportive etc.).

Această concepție a activității de prevenire/contracarare a contravențiilor din registrul ordinii publice are în vedere inclusiv menținerea, pe cât posibil, a aceleiași componențe a echipajelor dintr-o anumită zonă. Se dorește, astfel, îmbunătățirea gradului de cunoaștere a problemelor fiecărui cartier de către polițiștii locali aflați în teren și îmbunătățirea comunicării acestora cu cetățenii, asociațiile de proprietar”, se mai arată în comunicat.

Ce se întâmplă cu fluidizarea traficului

În ceea ce privește fluidizarea traficului și sancționarea contravențiilor de circulație ce intră în competența poliției locale, se are în vedere alocarea efectivelor în teren pentru a putea răspunde eficient solicitărilor din intervalele orare de trafic maxim: 07-08.30 și 12.00-14.00, la care se adaugă fluxurile din zonele industriale ale orașului. Pe cea de-a doua hartă sunt însemnate cu albastru deschis intersecțiile unde fluidizarea traficului este realizată în prezent, la prima oră, de poliția locală, iar cu albastru închis cele ce urmează să fie preluate până la sfârșitul anului în curs (dacă reorganizarea va fi însoțită și de completarea funcțiilor actualmente vacante). Pătratele roșii semnifică trecerile de pietoni care la începutul zilei, între orele 7.30-8.30 vor fi asigurate de către angajați ai serviciilor de ordine publică ce au absolvit, de asemenea, cursuri de gestionarea a circulației pe drumurile publice. Respectivele treceri de pietoni au fost identificate drept cele mai riscante pentru deplasarea pietonală a arădenilor către unitățile de învățământ și locurile de muncă. Planificări similare vor fi puse în practică și pentru celelalte intervale orare diurne în care traficul auto și pedestru prezintă riscuri mai ridicate, în municipiul Arad.

Totodată, prin reorganizarea DGPL, Primăria Arad are în vedere colaborarea cu Poliția Municipiului Arad, sens în care noul proiect de Plan de Ordine și Siguranță Publică va propune două variante de lucru: realizarea de echipaje mixte de ordine publică și circulație pe timpul zilei și al nopții; sincronizarea alocării resurselor umane în teren, pentru eficientizarea acoperirii geografice a orașului, în special cu ocazia evenimentelor și în intervalele orare de maximă presiune: protejarea afluirii/defluirii de la unitățile școlare, respectiv securizarea tronsoanelor de drum afectate de lucrările ample de infrastructură, manifestările culturale, artistice sau religioase periodice de durată ce au caracter periodic, fluidizarea circulației, gestionarea parcărilor din municipiu, securizarea locurilor accidentelor.„Decizia Primăriei Municipiului Arad de a mări efectivele poliției locale prezente în teren a fost deja adoptată, însă modul de alocare a resurselor umane poate fi dinamic, sens în care cetățenii sunt invitați să-și exprime opiniile privind îmbunătățirea activităților de ordine publică și circulație prin intermediul site-ului DGPL Arad”, se mai arată în comunicat. 

 

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite