Bilanţ al Poliţiei de Frontieră: traficul cu ţigări de contrabandă a crescut de zece ori
În data de 03.02.2022 la sediul I.T.P.F. Oradea (n.r. de care aparţine Poliţia de Frontieră Arad), a participat în sistem videoconferință domnul chestor principal de poliție Ivănescu Bogdan Mihail adjunct al Inspectorului General al Poliției de Frontieră Române la analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea în anul 2021.
În cursul anului 2021, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul I.T.P.F. Oradea, au tranzitat frontiera României 9.023.560 persoane (4.678.132 persoane la nivelul județului Arad 52% din total și 4.345.428 persoane la nivelul județului Bihor 48% din total).
În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2021, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru aproximativ 4.460.000 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, valorile de trafic înregistrate în anul 2021 sunt relativ constante, comparativ cu anul 2020.
Nepermiterea intrării în ţară
În cursul anului 2021 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 345 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în perioada de referinţă, au fost depistate 25.604 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 219 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.
Acte ilegale
La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost constatate 2.648 acte ilegale dintre care: 2.448 infracţiuni şi 200 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.
Migraţia ilegală
În anul 2021, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproximativ aproximativ 6.000 de persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei.
În perioada supusă analizei la frontiera „verde” au fost depistați aproximativ 2.000 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. Din punct de vedere al cetățeniei, se menține ridicat numărul migranților proveniți din statele generatoare de migranți din Orientul Mijlociu, însă pentru anul 2021 se observă ca aceştia provin din Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Pakistan etc.
Moduri de operare:
- deplasarea cu trenul până în Arad sau Oradea, iar de acolo cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, apoi pe jos spre frontiera cu Ungaria, migranții folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile;
- constituirea grupurilor de migranți în zona Timișoara și deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor în vederea trecerii ilegale a acesteia;
În punctele de trecere din zona de competenţă I.T.P.F. Oradea au fost depistate aproximativ 4.000 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport, sau prin evitarea controlului la frontieră sau folosind documente false .
Începând cu luna ianuarie 2021 s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 59% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (aproximativ 1.700 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Curtici (40 de persoane).
Traficul de ţigări şi produse din tutun
Traficul cu țigarete de contrabandă și respectiv cu tutun este prezent în continuare la frontiera României cu Ungaria, cantitățile mari descoperite cât și modalitățile prin care s-a încercat introducerea/scoaterea acestora în/din țară demonstrând faptul că acest fenomen a crescut în anul 2021.
În perioada de referință au fost înregistrate 6 cazuri de trafic ilicit cu țigarete și tutun (5 cazuri cu țigarete, 1 caz cu tutun), acestea fiind înregistrate atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară din P.T.F Nădlac I, P.T.F Nădlac II, P.T.F. Borș I, P.T.F. Borș II și P.T.F. Vărșand, acestea intrând în categoria faptelor penale.
În anul 2021, la nivelul I.T.P.F. Oradea, polițiștii de frontieră au reținut în vederea confiscării 6.605.660 de ţigarete, capturile înregistrând un trend puternic ascendent comparativ cu anul 2020, când au fost confiscate 719.900 de ţigarete. În ceea ce privește cantitatea de tutun descoperită, aceasta a fost capturată în luna mai (34,00 kg. de tutun), caz înregistrat pe sensul de intrare în țară la nivelul S.P.F. Borș.
Este de menționat faptul că, nu s-au înregistrat cazuri de trafic cu țigarete/ tutun la frontiera verde sau pe căile de comunicații în perioada de referință.
Traficul internațional cu autoturisme furate
În cursul anului 2021, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost descoperite 55 autovehicule furate în valoare totală de 4.7 milioane le lei, fiind întocmite 54 de dosare penale și cercetate penal 59 persoane.
Cele mai multe evenimente au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (17 cazuri), P.T.F. Borș II (9 cazuri), P.T.F. Borș II (11 cazuri) și P.T.F. Nădlac I (8 cazuri).
Din analiza datelor existente, reiese că în majoritatea cazurilor a fost folosită frauda la firmele de asigurări (aprox 90%) dar se înregistrează şi cazuri de furt, urmat de falsificarea documentelor.