Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Patronul Astra Vagoane Călători spune că un sudor câștigă și 5.000 de lei în fabrica sa. Totuși, nu găsește oameni

Județul nostru este pe cale să nu mai aibă șomeri, iar asta încurcă planurile de dezvoltare ale multor companii locale, care caută muncitori și nu găsesc. Patronii au început să se plângă autorităților, iar forța de muncă ar putea fi adusă din alte județe.

Patronul Astra Vagoane Călători spune că un sudor câștigă și 5.000 de lei în fabrica sa. Totuși, nu găsește oameni
Comentează 19

Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad, doar 300 de șomeri sunt în plată, în momentul de față, la nivel de județ, iar alți 1.000 sunt în evidențe, fără să fie indemnizați. Este una dintre cele mai mici rate ale șomajului din țară, ceea ce nu-i bucură deloc pe investitori, care oferă în acest moment peste 1700 de locuri de muncă, aproape toate în municipiu.

Pentru că nu se găsesc destule persoane interesate să lucreze în fabricile arădene, mai ales cele din domeniul componentelor auto, AJOFM a luat legătura cu filiale din alte județe, pentru a se face recrutări acolo.

"Colegii din Botoşani ne-au promis că vor face o selecţie pentru Arad, probabil în cursul acestei săptămâni, pentru unul dintre angajatorii mari care au făcut în scris o solicitare de acest gen", a declarat directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş.

Este vorba de o companie care activează în domeniul automotive și care are nevoie urgentă de 30 de muncitori.

Salariile oferite de fabricile din Arad nu coboară sub 1450 de lei, spun reprezentanții AJOFM, sumă la care se adaugă orele suplimentare și bonusurile. Astfel, veniturile nete pot depăși ușor 2.000 de lei.

La Astra Vagoane Călători Arad, salariul este și mai mare. Patronul fabricii, Valer Blidar, a declarat că un tânăr sudor, electrician sau lăcătuş primeşte un salariu de început de 2.000 de lei brut şi poate ajunge la 4.500-5.000 de lei salariu brut în câţiva ani. Cu toate acestea, forța de muncă specializată lipsește în Arad.

„În piaţă nu găsim forţă de mun­că specializată, de aceea pregă­tim oa­menii în cadrul şcolii profesio­na­le pe care am reuşit să o deschidem anul tre­cut, după opt ani de în­cer­cări. Noi le plătim stu­diile tinerilor pentru trei ani, îi şi cazăm, iar după ce ter­mină şcoa­la profesională va trebui să lu­creze timp de cinci ani în fabrica noas­­tră“, a spus Blidar, citat de Ziarul Financiar.

Școala industriașului arădean pre­gă­teşte în acest an 140 de tineri în diverse meserii, precum su­dori, electricieni și lă­că­tuşi. O parte dintre ei le vor lua locul celor care se pensionează la Astra Vagoane Călători, unde dintre cei 600 de mese­riaşi, 80% au vârste de peste 55 de ani.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite