Oboseală continuă și respirație dificilă post-COVID-19. TOATE semnele alarmante la un an după boală - STUDIU
Oboseala chinuitoare și problemele respiratorii sunt cele mai cumplite urmări cu care se confruntă cei care au fost bolnavi de COVID-19. Este concluzia celui mai nou studiu publicat despre efectele COVID lung și a singurului din lume care a analizat starea post-COVID timp de un an de zile.
Vești deloc îmbucurătoare în plin val 4. Aproape jumătate dintre cei care au fost bolnavi de COVID-19 în ultimul an suferă de cel puțin o afecțiune în urma încercării prin care au trecut din cauza coronavirusului. Numărul foștilor pacienți COVID cu sechele crește alarmant în cazul celor care au avut forme severe de boală.
Specialiștii susțin că virusul SARS-COV-2 afectează pacienții și după ce s-au vindecat. Astfel, foarte mulți dintre ei sunt, la un an după spitalizarea din cauza COVID-19, obosiți şi au dificultăţi respiratorii. Acestea sunt doar cele mai frecvente urmări, nu și singurele provocate pe termen lung de pandemia de coronavirus.
Potrivit studiului cercetătorilor chinezi, „aproximativ jumătate" dintre pacienţii externaţi "prezintă în continuare cel puţin un simptom persistent (cel mai adesea oboseală sau slăbiciune musculară), iar un pacient din trei prezintă încă dificultăţi respiratorii" după 12 luni de la diagnosticare, se arată în studiul specialiștilor chinezi.
Aceștia avertizează că procentele celor cu simptome „long COVID” sunt şi mai ridicate în cazul pacienţilor afectaţi de o formă severă de COVID-19, care au petrecut o anumită perioadă într-o secţie de Terapie Intensivă.
Studiul publicat de cercetătorii chinezi este primul din lume care a analizat efectele COVID-19 timp de un an. Cercetările anterioare acestui studiu avertizaseră deja medicii pentru pregătirea „sistemelor de sănătate din diverse ţări pentru a oferi un sprijin pe termen lung" pacienţilor afectaţi de COVID-19.
Cercetătorii chinezi s-au bazat în studiul lor pe verificările medicale realizate pe un grup de aproape 1.300 de persoane externate între ianuarie 2020 şi mai 2020 dintr-un spital din Wuhan, primul oraş din lume afectat de pandemia de COVID-19. Ei au comparat aceste date cu cele obţinute la şase luni după externarea aceloraşi pacienţi.
Citește continuarea pe romaniatv.net