O bună colaborare între școală și administrația locală din Zimandu Nou (FOTO)
Atunci când există o colaborare bună între administrația locală și școală nu întârzie să apară și rezultatele frumoase, atât din partea copiiilor cât și a dascălilor. Este o mândrie pentru o administrație locală să aibă școlile și grădinițele puse la punct, modernizate și mai ales dotate, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în cele mai bune condiții. La urma urmei e vorba despre copiii acelei comunități și de viitorul comunei sau orașului, iar dincolo de acestea, şcoala și grădinița sunt o carte de vizită pentru comună. Acolo unde administrația locală este indiferentă de proprii copii, de multe ori nici trotuarul din fața școlii nu e drept sau lipșește, iar acest lucru este tot o carte de vizită care reflectă grija sau nepăsarea autorităților locale pentru învățământ.
În urmă cu câteva zile am fost plăcut surprins de ceea ce am văzut în comuna Zimandu Nou, de proiectele de modernizare implementate de primarul Dorel Vidran, însă mi-a lăsat o impresie foarte bună faptul că școlile și grădinițele sunt prioritare pentru administrația locală, primarul fiind un exemplu de urmat a ceea ce trebuie să fie administrația locală pentru școală și comunitate.
Primăria, un partener de nădejde
Școala și cadrele didactice pot să-și desfășoare activitatea în condiții foarte bune, având mereu în Primărie un partener de nădejde. Desigur că atunci se poate vorbi și de dascăli implicați și devotați, așa cum trebuie să fie cu adevărat un profesor. Am avut plăcerea de a discuta puțin și cu directorul școlii gimnaziale din localitatea Andrei Șaguna, respectiv cu prof. Daniela Goldiș. Competența directorului este reflectată și în rezultatul de la concursul care a avut loc recent, când a luat cea mai mare notă pe județ la concursul de ocupare a postului de director. Dar să-i dam cuvântul: „La Școala Gimnazială «Andrei Șaguna», citatul adaptat al părintelui ieromonah Hrisostom Filipescu «Fă rai din ce ai» și citatul «Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume» a lui Mahatma Gandhi sunt direcții dar și responsabilități. Responsabilitatea implicării dăruirii, dragostei, respectului pentru copii și educație. Cadre didactice, părinți, comunitate locală, parteneri, își dau mâna pentru a sufla în aripile copiilor, astfel încât fiecare să zboare cât de sus poate. Proiectele administrației publice locale: construiere și dotare grădiniță prin PNDR și achiziția de echipamente IT prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, precum și proiectul «Susținem educația cu firma Webasto România SRL ne asigură existența spațiilor de studiu și joacă la standarde europene» vin să ne sprijine. Parteneriatul cu UAV «Educație outdoor» ne-au adus spații de învățare outdoor. Profesionalismul și dăruirea cadrelor didactice se reflectă în calitatea actului educațional și în rezultatele obținute de elevi. Calificările obținute la fazele județene ale concursuriloe LUMEA MEA – LUMEA COPILĂRIEI și SANITARII PRICEPUȚI la faza națională a concursului CANGURAȘUL LUMEA POVEȘTILOR și faza internațională a concursului MICII OLIMPICI, precum și prin participarea la proiecte diverse și activități extrașcolare au completat cu succes educația formală. Dintre activitătile extrașcolare amintim practicarea luptelor greco-romane, unde avem elevi ai şcolii campioni naţionali, cât şi practicarea dansului popular şi păstrarea tradiţiilor moşilor şi stramoşilor noştri. Elevii proveniți din medii defavorizate beneficiază de o masă caldă, prin grija asociației PULS AS, prin sponsorizarea oferită de firma Webasto Romania SRL. De asemenea, pe parcursul învățării online, prin parteneriatul școlii cu Primăria Zimandu Nou și Biblioteca din comună, elevii din aceste medii au beneficiat de condiții de învățare. Elevii capabili de performanță sunt înscriși la Centrul Județean de Excelență, prin grija ISJ Arad. Este o dovadă că se poate, că stă în puterea noastră a tuturor să facem rai în jurul nostru și totodată putem fi ceea ce ne dorim să vedem în jurul nostru.”