Comuna Zimandu Nou cu proiecte de viitor și zilele Utvinișului
Comuna Zimandu-Nou este compusă din localitățile Zimandu-Nou, Andrei Șaguna și Zimandcuz. Aș vrea să precizez de la început că am rămas foarte plăcut surprins de ceea ce am văzut în comună.
Încă din fața Primăriei te întâmpină frumosul, florile viu colorate ce dau o pată de culoare străzii și Primăriei deopotrivă, aranjate cu gust, apoi curtea frumos amenajată ce dă o notă de eleganță locului, fiind ca o carte de vizită pentru administrația locală.
Domnul primar Dorel Vidran nu vorbește mult, însă face multe pentru comunitate și acest lucru este foarte important. Faptul că dumnealui este foarte gospodar se vede peste tot în comună. O spun obiectivele realizate, proiectele în derulare, dar și cele viitoare care urmează a fi implementate.
Am fost peste tot în comună și nu pot decât să felicit administrația locală pentru realizări. Dacă în urmă cu aproximativ zece ani, Andrei Șaguna era fără o stradă cu asfalt, astăzi nu mai recunosc localitatea pentru că este foarte frumoasă cu străzi asfaltate și curate, cu case frumoase unde domnește ordinea.
Întâmplarea a făcut să iau parte și la slujba de binecuvântare în biserica ortodoxă din Andrei Șaguna a absolvenților de clasa a VIII-a. Un obicei frumos al locului pe care ar trebui sa-l adopte multe școli, pentru că este important ca acei copii să plece în viață cu binecuvântarea părintelui paroh și sub ocrotirea lui Dumnezeu. Pe această cale felicit Școala și Biserica din Șaguna, iar copiilor le doresc mult succes mai departe în viață!
Comuna este modernă, dar până s-a ajuns aici au fost multe greutăți de tot felul, după cum ne spunea domnul primar Vidran:
„A fost greu la început, strada unde este primăria, școala, grădinița și postul de poliție era plină de praf și gropi, astfel că prima lucrare pe care am făcut-o a fost asfaltarea străzii și o parcare. Clădirea primăriei era printre cele mai vechi clădiri din comună de aceea a fost necesară o reparație capitală și o extindere de birouri, apoi am construit gardul și am amenajat curtea.
A urmat o evaluare serioasă a lucrărilor de reparații necesare tuturor unităților de învățământ din comună și am trecut la treabă schimbând acoperișurile la toate unitățile, apoi am reabilitat interioarele, exterioare și am reabilitat termic toate clădirile.
În 2014 – 2015 am schimbat sistemul de încălzire în toate școlile și grădinițele trecând la centrale termice pe gaz și calorifere. Apoi ne-am apucat de extinderea rețelei de apă pe străzile din comună. Primăria a vândut locuri de case în trecut, iar apoi am introdus și în cele două noi cartiere rețeaua de apă. În total am introdus aproximativ 10 km de rețea de apă.
În anul 2012 am câștigat un proiect pentru canalizare în Zimandu–Nou și Andrei Șaguna pe fonduri guvernamentale. Au fost reabilitate și Căminele Culturale din Zimandu-Nou și Andrei Șaguna, iar la Zimandcuz, Căminul Cultural a fost renovat total. La Utviniș am reabilitat întreaga clădire, am schimbat acoperișul și am amenajat un cabinet medical și un spațiu pentru poștă.
Dacă în 2008 erau aproximativ 250 corpuri de iluminat, astăzi avem circa 750 corpuri de iluminat și toate pe LED pentru că din 2015 am realizat un proiect de modernizare a iluminatului public în comună. Tot în anul 2008 aveam asfaltați circa 600 m străzi, astăzi având aproximativ 25 km.
Am menținut însă echilibrul lucrărilor în toate localităție comunei astfel toți cetățenii să beneficieze de modernizare. Am construit patru terenuri de sport sintetice cu nocturnă și am ținut ca aceste terenuri să fie cât mai aproatpe de școli pentru ca fiecare școlar să beneficieze de ele. De asemenea am costruit o clădire nouă la terenul de fotbal cu vestiare și grupuri sanitare pentru ca sportivii noștri și oaspeții să beneficieze de cele mai bune condiții.
În anul 2009 am atribuit locuri de case tinerilor în baza legii 15/2003, astfel ca tinerii din comună să-și facă un rost acasă. Am ajutat constant toate cultele religioase din comună și am atribuit terenuri pentru costrucția a noi lăcașe de cult. Astăzi ne putem mândri și cu o zonă industrială în comună pentru că numai la compania Webasto lucrează în jur de 1500 de persoane, majoritatea din comuna noastră și din zonă, în acest fel oamenii au loc de muncă acasă.
Avem de asemenea un dispensar uman nou, bine plasat între localitățile Zimandu-Nou și Andrei Șaguna unde locuitorii pot ajunge foarte ușor să beneficieze de actul medical, iar la Zimandcuz am făcut o reparație capitală clădirii dispensarului și am modernizat-o.
Dacă ar fi să vorbim de tradiție pot sa vă spun că încă de la început mi-am dorit un ansamblu de dansuri în comună și iată că acum avem chiar două, respectiv “Românașul” care a participat și în Cehia la un concurs internațional și „Kancalin” din Zimandu-Nou, pentru că este normal ca maghiarii din comuna noastră să-și păstreze și ei tradiția și portul popular.
Un obicei al locului este ca în fiecare an să avem o sărbătoare a fiecărei localități din comună pentru că fiecare merită o zi din an pentru a avea parte de un program artistic.
Am avut deja zilele Utvinișului, iar prima zi a fost dedicată copiilor, fiind 1 iunie și toată poiana de la Utviniș a fost plină de copii. A doua zi am dedicat-o muzicii ușoare, iar duminică 3 iunie, a fost dedicată muzicii populare.
Am avut pe scenă ansamblurile noastre „Românașul” și „Kancalin”, ansamblul de dansuri din Vinga, „Garofița” și „Vatra Arădeană” Călușarii și orchestra de tineri, trupa de dans modern din Andrei Șaguna și din Șimand, iar invitați speciali au fost Luciana Giurgiu, Sînziana Toader din Bihor și Florica Tomoiagă cu formația, dar din păcate o ploaie zdravănă ne-a făcut să renunțăm la ultimul punct din program.
Dacă ar fi să vorbim de proiecte noi pentru 2018 putem spune că avem câteva foarte importante printre care extinderea la grădinița din Zimandu- Nou, unde ne dorim o grădiniță cu program prelungit. Mai avem de executat o reparație capitală la școala din Zimandcuz pentru că se dorește a fi redeschisă cu clasele I-IV pentru secția maghiară.
Mai avem în plan construcția a 3 km de trotuare pe raza întregii comune, dar și construcția unei alei pietonale în cimitirul din Andrei Șaguna. Realizarea accesului la locuințe, cu podețe și acest lucru vreau să-l facem în toată comuna, apoi construirea de șanțuri și podețe în cartierul nou din Zimandu Nou, precum și extinderea rețelei de gaze în cele două cartiere noi la Zimandul-Nou și Zimandcuz.
Vrem să realizăm extinderea rețelei de apă la Zimandcuz și Andrei Șaguna. Mai dorim să asfaltăm un drum spre incinta zonei industriale și construcția unuei clădiri cu destinațe de muzeu, deoarece am primit de la un muzeu din Budapesta peste 300 piese confecționate din marțipan care au fost realizate de un renumit cofetar care s-a născut în clădirea unde astăzi funcționează Primăria din Zimandul –Nou. (un scurt istoric la sfârșitul textului)
Toate aceste obiective vor fi finanțate din bugetul local, însă avem trei proiecte și pe fonduri europene, contracte care deja sunt semnate și pentru care avem finanțare. Primul este un proiect prin GAL pentru achiziționarea unui tractor „Case” cu agregate necesare pentru lucrările edilitare din comună, fiind un proiect cu o valoare de 40,000 euro.
Al doilea este un proiect pentru reabilitarea Căminului Cultural din Zimandcuz pe fonduri U.E. cu o valoare de 170,000 Euro care mai cuprinde și achiziția de costume populare, aparatură de sonorizare și mobilier de interior.
Al treilea proiect este pentru construcția unei grădinițe P.P. în localitatea Andrei Șaguna, cu o valoare de 500,000 + tva. Mai sunt încă două proiecte depuse și declarate eligibile, dar nu au intrat încă la finanțare, unde avem 6 km de asfaltat străzi în Zimandcuz și 6,5 km modernizare drumuri agricole. Bineînțeles că nu ne vom opri aici pentru că mereu este ceva de făcut în comună”, a încheiat domnul Dorel Vidran, primarul comunei Zimandu-Nou.
(Despre renumitul cofetar Szabo Karoly se cunoaște foarte puțin. Sa născut în 10.12.1926 în actuala clădire a primăriei din Zimandul-Nou, apoi s-a mutat cu părinții la Arad unde a învățat meseria de cofetar.
În anul 1944 a terminat școala la Arad, iar la 15 septembrie în același an pleacă din țară în Austria să scape de front și a rămas definitiv la Enns (Austria) unde a locuit pe perioada războiului. Tot în timpul războiului a lucrat și la o bucătărie în Austria. S-a căsătorit cu Bereczky Juliava și au trăit împreună 39 de ani.
A fost un artist al produselor de cofetărie din marțipan, deschizând în Austria și un muzeu al produselor din marțipan. Se stabileste apoi în Ungaria la SZENTENARE unde a avut deschis în continuare și muzeul. Astăzi peste 300 de piese, figurine din povești sau personaje istorice confecționate manual din marțipan încă se păstrează. Fiind foarte talentat, între 1947 – 53 a fost angajat la un Arab în Liban în Bejrutba, cu un salar de 6 ori mai mare ca în Austria.
Cofetăria din Liban era la un nivel foarte înalt astfel că a făcut produse de cofetărie și pentru familii regale. Cunoștea la perfecție limba arabă. În anul 1960 se stabilește din nou cu soția în Austria, iar din 1962 lucra la Viena la cofetăria HEINER. Tot în același an își deschide propria manufactură în Viena și produce ciocolată, marțipan, înghețată și torturi, însă ținea extrem de mult la calitate.
Din mâna lui au ieșit mulți cofetari talentați și la un moment dat în PUCHBERGBEN (Austria) avea 25 de angajați. Are o fată care se pare că trăiește în Elveția. În anul 1985 a înființat muzeul de marțipan la PUCHBERGBEN, apoi la pensionare s-a stabilit în Ungaria, lângă Budapesta.
A decedat în anul 2009, iar muzeul a funcționat până în 2016. În 2017 fosta soție a donat exponatele muzeului, Primăriei din Zimandu-Nou deoarece rădăcinile lui Szabo Karoly se trag din Zimandul-Nou, astfel că în curând comuna va avea un muzeu unicat, un muzeu al marțipanului).