Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mihai Căldăraru și echipa Asociației „Din inimă pentru viață" au oferit o masă caldă persoanelor fără adăpost

O masă caldă pentru cei nevoiași. Iată ce spun autorii acestui eveniment organizat în București: „Gătim în bucătării amenajate din fonduri proprii sau închiriate în comunitate.  Nu am luat pauză în nicio săptămână și continuăm să ne facem planuri de viitor pentru că nimic nu se compară cu sentimentul că ai contribuit la comunitatea din care faci parte ajutând persoanele mai puțin norocoase”.

Mihai Căldăraru și echipa Asociației  „Din inimă pentru viață
Comentează 0

În fiecare sâmbătă, la ora 11.00, persoanele  fără adăpost se întâlnesc pentru activități, ei primesc sandwich-uri pregătite de voluntari.

Asociația “Din Inimă pentru Viață”, o organizație umanitară dedicată sprijinirii celor mai vulnerabili membri ai societății, a sărbătorit un an de activitate neîntreruptă la Gara de Nord din București. De peste un an, această inițiativă a adus speranță și alinare în viețile celor fără adăpost și ale persoanelor cu venituri mici, Mihai  oferindu-le in fiecare sâmbătă o masă caldă.

„La început, acest proiect a început literalmente modest. Mihai, vicepresedintele asociatiei, mergea prin Gara de Nord, prin parcul din fața gării și pe bulevardul Grivița, chemând oamenii fara adăpost la masă. Cei pe care îi întâlnea erau surprinși și nedumeriți de invitație, întrebându-se cum de cineva îi cheamă pur și simplu, fără nicio condiție, la o masă. „Se uitau uimiți la noi, faceau ochii mari, nevenindu le sa creada ca este real, ca cineva, intr-adevar îi cheama la masă”, povestește Mihai.

Totuși, dupa asigurari repetate ca invitatia este reala se urneau cu greu din loc, unii dintre ei tarandu-si cu greu picioarele pe asfalt.

Dacă la început acest proiect numit “O masa calda pentru persoanele fară adăpost” era destinat exclusiv oamenilor fără adăpost asa cum este si denumit, cu timpul, pensionarii și persoanele cu venituri mici din zonă au aflat vestea ca noi oferim o masă gratuită și au venit și ei să beneficieze de acest mic ajutor. Au început să se apropie și să stea la coadă, parca rusinati ca se aflau acolo amestecați cu oamenii străzii si cu oarecare teamă are li se putea citi pe față ca pe ei îi vom refuza.

Bineînțeles că nu i-am refuzat nici pe ei si nu am refuzat niciodata pe nimeni, am continuat să oferim mese gratuite tuturor celor care veneau în acel loc. După mai multe săptămâni, nici măcar nu a mai fost nevoie să mergem prin Gara de Nord sau prin împrejurimi să-i chemam la masa, iar atunci cand se apropia ora mesei în acel loc începea sa fie o forfotă.


După câteva luni de când ofeream aceste mese calde în fiecare sâmbătă, se apropia Crăciunul. Ne-am gândit atunci să facem ceva inedit pentru acești oameni, un gest care să le aducă bucurie și să le arate că nu sunt uitați. Așa s-a născut ideea de a organiza Crăciunul oamenilor fără adăpost – și, din câte am aflat, a fost primul eveniment de acest fel organizat în România si poate si in lume. Nimeni nu s-a mai gândit până atunci să creeze un eveniment special dedicat oamenilor străzii.

În general, astfel de evenimente sunt organizate pentru copii, orfani, persoane cu dizabilități sau bătrâni. Însă pentru acești oameni, care trăiesc pe străzi, sub cerul liber, nu am găsit vreodată un eveniment similar. De aceea, am decis să-l numim Crăciunul oamenilor fără adăpost – prima ediție, pentru că ne propunem ca în fiecare an să organizăm o astfel de sărbătoare. În câteva luni vom sărbători și cea de-a doua ediție.

Am găsit o sală aproape de Gara de Nord, pe care cineva cu suflet mare ne-a oferit-o gratuit. Peste 70 de oameni au venit să participe la acest Crăciun al lor. Deși nu toți erau oameni fără adăpost, foarte mulți dintre ei trăiau efectiv pe stradă, sub cerul liber. Am pregătit pentru ei mâncare tradițional românească – sarmale, friptură și cozonaci. Am adus un brad de Crăciun, , frumos ornamentat cu globuri strălucitoare, care a creat o atmosferă festivă. Colindele au răsunat, iar pentru câteva ore, acești oameni au reușit să se bucure de spiritul Crăciunului.

Un moment deosebit a fost când o femeie, care locuiește pe stradă, și-a dorit foarte mult să facă o fotografie cu bradul. Acea imagine mi-a rămas întipărită în minte: femeia, cu bradul strălucind lângă ea și cu căruciorul său, care reprezintă singura ei bogăție. În acea clipă mi-am dat seama că, deși am vrut să îi trimit poza pe care i-am făcut-o, ea nu avea nici măcar un telefon. Am decis atunci că, atunci când o voi reîntâlni, îi voi da poza printată”, a spus Mihai Căldăraru.

Mihai Căldăraru a adăugat: „Când dai o mână de ajutor semenilor tăi, nivelul de oxitocină – hormonul iubirii – crește și se eliberează endorfine –moleculele fericirii. Rezultatul?  O stare generală de bine, de fericire; ne place mai mult locul de muncă; ne scade stresul; crește durata de viață și, nu în ultimul rând, apare dorința de a continua să faci bine!  Vino și tu în comunitatea voluntarilor #omasacaldă Telefon 0739.377.777.”


Scrie un comentariu

trimite