Mai mult decât simple clădiri: casa Hirschl
Le observăm zilnic. Din mers, din tramvai, din taxi sau din propriile mașini. Însă vedem numai fațada lor; cea după care ușor le putem cataloga ca fiind părăsite, în paragină, demne de a fi demolate.
Toate aceste construcții care dau orașului Arad un aer de epocă, la fel ca persoanele, ascund în spatele lor câte o poveste. Casa Iacob Hirschl chiar și un teatru. Teatrul vechi, căci nici clădirea nu mai este nouă. Atât de vechi încât este primul teatru din piatră construit vreodată în România.
Cu ușurință o putem zări din Piața Avram Iancu, aflându-se în vecinătate, pe strada Gheorghe Lazăr. O vom remarca după verdele închis care o colorează pe alocuri. Timpul a mai șters din el, ca și din amintirile despre cel care a adus-o la viață: comerciantul Iacob Hirschl.
La momentul actual, se remarcă prin faptul că în incinta sa găzduiește Sediul Casei de Cultură a Municipiului Arad, clădirea în sine reprezentând un element cultural. În trecut, se remarca prin rezonanța numelor care și-au făcut apariția pe scena teatrului pe care și acum îl mai adăpostește, precum cel al Dérynéi Széppataki Róza. La fel cum în anul 1848 i-a privit apogeul, acum este martora inactivității teatrului. În incintaCasei Iacob Hirschl acesta și-a ridicat cortina, iar mai apoi, a lăsat-o să cadă, rămânând cu un singur și permanent spectator.
Însă o clădire nu poate să-și spună propria poveste. Poate rămâne numai o mărturie tăcută a unei istorii ce așteaptă să fie dezvăluită.
Bene Alexandra, voluntar ARQ, Asociatia ,,Cetatea Voluntarilor Arad”