Mai letal decât OUG 13. Modificări la Codurile penale, adoptate în viteză
Florin Iordache, adaptat genetic după eșecul cu OUG 13, a devenit imun la atacurile cu "antibiotice" juridice din Parlament.
Proiectul de modificare a Codului penal, adoptat marţi de Comisia specială pentru Justiţie condusă de fostul ministru "Altă întrebare" ar putea fi pe ordinea zi de miercuri a şedinţei de plen a Senatului.
Comisia parlamentară specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache, a eliminat, marți, din proiectul de modificare a Codului Penal, adoptat de Parlament și trimis la CCR, toate articolele declarate neconstituționale.
Membrii comisiei au votat eliminarea din forma trimisă la promulgare a tuturor articolelor, sintagmelor și cuvintelor despre care CCR a spus că sunt neconstituționale.
Unde sunt prevederi neconstituționale, comisia a decis că se revine la forma în vigoare a Codului Penal. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, prezent la discuții, nu și-a exprimat susținerea sau dezacordul pentru vreunul din articole.
Președintele comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat marți, la lucrările forului parlamentar, în prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, că propune un calendar rapid pentru modificarea codurilor penale strict cu articolele care au trecut de filtrul CCR.
„Decizia noastra e sa ii trimitem Senatului forma codului penal cu articolele constitutionale sa fie adoptat maine, iar saptamana viitoare sa fie adoptat de Camera Deputatilor, iar Iohannis sa aiba doua legi cu toate articolele delarate constitutionale", a spus Iordache.
Capcana întinsă de Dragnea României: modificări toxice la Codurile Penale
Strategia machiavelică a PSD este să forțeze trecerea unor modificări nocive la Codurile penale, sub pretextul că au trecut de filtrul Curții Constituționale.
"Dacă sunt considerate constituționale de CCR, nu înseamnă că nu sunt și nocive", explicat Stelian Ion la Realitatea TV.
Alianța PSD-ALDE vrea să impună rapid prin "comisia Iordache" o serie întreagă de articole controversate, cum ar: reducerea termenelor de prescripție, reducerea termenelor necesare pentru liberarea condiționată, abrogarea neglijenței în serviciu, modificarea definiției traficului de influență, dar și cea a grupului infracțional organizat. O altă prevedere acceptată de CCR, la Codul de procedură penală, prevede că o instanță de apel nu poate da o decizie de condamnare, dacă în prima instanță a fost dată achitare, decât dacă există probe noi.
Una dintre modificările pe care o forțează Comisia Iordache îl ajută direct pe Liviu Dragnea în procesul "angajărilor fictive", în care este la un pas de condamnare - se dorește schimbarea definiției abuzului în serviciu într-un sens care va face dosarul de la ICCJ lipsit de conținut.
Potrivit legii actuale, fapta de care este acuzat Liviu Dragnea s-ar prescrie în iulie 2022, adică la 16 ani de la săvârşirea ei. Secretarele PSD ar fi primit ilegal salarii şi de la Protecţia Copilului Teleorman în iulie 2006.
În situaţia în care s-ar reduce termenul de prescripţie, aşa cum propune Ministerul Justiţiei, Liviu Dragnea ar scăpa de dosarul angajărilor fictive. Motivul: termenul de prescripţie ar fi de 12 ani, respectiv în iulie 2018.