Reacția ministrului Justiției după ce Avocatul Poporului a atacat Ordonanța 13 la CCR
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a afirmat că "așteaptă și respectă" decizia CCR referitoare la Ordonanța de Urgență privind modificarea codurilor penale, însă a refuzat să spună dacă va demisiona din funcție în cazul în care Curtea declară actul normativ ca neconstituțional.
”Aștept ca din partea CCR să avem o hotărâre. Dacă e obligatorie, o respectăm”, a afirmat Florin Iordache. Întrebat de jurnaliști dacă își va da demisia în cazul în care CCR declară Ordonanța neconstituțională, ministrul Justiției a răspuns că "să nu fim așa pesimiști", reluând că "așteatpă" și "respectă" hotărârea CCR.
Vineri, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a luat decizia de a trimite la CCR Ordonanța privind modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
Ciorbea a explicat că a constatat că nu sunt îndeplinite cerințele referitoare la existența urgenței și a cazului exceptional care să permită adoptarea unei astfel de OUG.
O primă critică vizează elemente extrinseci OUG - neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea unei astfel de OUG, a precizat Avocatul Poporului. "Guvernul spune, în nota de fundamentare, că unul dintre motive este că e necesară implementarea unei directive a UE. Verificând directiva, am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018, suficient de lung pentru ca această chestiune să poată fi dezbătută în parlament pe baza unui proiect de lege”, a declarat Ciorbea.
Un alt motiv vizează faptul că în OUG se spune că suntem în prezența abuzului în serviciu doar în situația în care avem de-a face cu o încălcare a legii stricto sensu. ”Or, din diverse decizii ale CCR reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepțiunea largă a noțiunii de 'lege'”, a explicat Avocatul Poporului.
Sursa realitatea.net