Lista scumpirilor de la 1 ianuarie 2023. Românii vor scoate mai mulți bani pentru plata taxelor, impozitelor și chiar pentru masa în oraș
Odată cu noul an, vin și scumpiri la diverse bunuri și servicii, după mai multe modificări fiscale adoptate.
Lista scumpirilor de la 1 ianuarie 2023. Trendul scumpirilor continuă și la anul. Dacă în 2022 s-au scumpit aproape toate bunurile și serviciile, de la 1 ianuarie se scumpesc și carburanții cu 50 de bani. Și asta pentru că Guvernul nu a prelungit compensarea.
Lista scumpirilor de la 1 ianuarie 2023
Nu e singurul lucru care se scumpește. Iată ce schimbări fiscale vor apărea în 2023
- Taxele și impozitele locale, indexate cu rata inflației. Vor crește cu 5,1 la sută, cât era rata inflației la finalul anului 2021, așa cum prevede Codul Fiscal.
- Crește și TVA în Horeca de la 5 la 9%. Impozitul pe dividende urcă de la 5 la 8%, în timp ce pragul la microîntreprinderi urmează să fie redus la 500.000 euro. Și câștigurile din jocurile de noroc vor fi impozitate mai mult, în funcție de valoarea lor, până la 40 la sută.
- TVA băuturi carbogazoase crește de la 9% la 19%. Vorbim de băuturile care conțin zahăr.
- Bacșișul pe care îl lăsăm la restaurant ospătarilor va fi trecut și pe nota de plată și bonul fiscal și va fi impozitat cu 10% de la 1 ianuarie.
- Și impozitul pe veniturile din chirii crește de la 6% la 10%. Contractele trebuie înregistrate la ANAF.
Lista scumpirilor de la 1 ianuarie 2023. Adrian Negrescu, consultant fiscal, spune că va fi un an greu pentru o bună parte din români fiindcă vor trăi mai prost și vor cheltui mai mulți bani decât anul precedent.
„Pentru mare parte din populație, viața va fi și mai grea. De la alimente la utilități, la haine și încălțăminte, la tot ce au nevoie în viața de zi cu zi, toate vor fi mai scumpe decât în 2022. Și dacă nu era de ajuns experimentul social din 2022, în 2023 până și distracția ne va costa mai mult. De la 1 ianuarie cresc taxele pentru masa la restaurant, pentru cazare, pentru băuturi.
Să nu uităm și că, în 2023, taxele și impozitele locale vor crește cu peste 5%, că asigurările vor fi mai scumpe și că, de la 1 ianuarie, să îți cumperi o casă nouă, de 2-4 camere va deveni o misiune aproape imposibilă în condițiile în care statul a decis să crească TVA-ul la locuințele mai scumpe de 600.000 lei de la 5 la 19%.O decizie sinucigașă pentru buget, în condițiile în care scăderea tranzacțiilor imobiliare va duce la căderi semnificative în toate industriile conexe, de la mobilă, la electrocasnice”, a adăugat Adrian Negrescu.
Sursa: romaniatv.net