Legea pensiilor, la votul final în Parlament
După ce săptămâna trecută social-democraţii au sabotat la Senat proiectul de suflet al fostului ministru Lia Olguța Vasilescu, Legea pensiilor ar putea ajunge miercuri la vot în Camera Deputaţilor, forul decizional.
Legea pensiilor urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, după ce comisiile pentru muncă şi juridică ale Camerei au adoptat, marţi, raportul la proiectul legii pensiilor.
La votul din comisii au fost înregistrate doar patru abţineri, restul voturilor fiind favorabile. Modificările făcute de comisii au vizat punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale a articolelor declarate neconstituţionale.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că miercuri va participa la dezbaterea proiectului privind Legea pensiilor în plenul Camerei Deputaţilor şi şi-a exprimat convingerea că va fi dat votul final, iar legea va fi aprobată.
"Eu, mâine, voi merge în plenul Camerei, însoţit de un secretar de stat care se ocupă de relaţia cu Casa Naţională de pensii publice şi de doi specialişti în pensii. Vom asista la dezbateri, ne vom spune punctul de vedere, ne vom spune alte puncte de vedere dacă ne sunt solicitate. Participăm la dezbatere. Cu siguranţă cred că mâine vom da un vot final şi vom aproba această lege. Ulterior o vom trimite la promulgat domnului preşedinte şi aşteptăm să vedem. Colegii liberali au spus că iar o vor ataca la Curte (Curtea Constituţională n.r). Noi ne dorim să închidem acest subiect(...) pentru că este o lege bună pentru pensionari, repară foarte multe nedreptăţi, prevede creşteri de venituri", a spus Marius Budăi marți seara.
Săptămâna trecută, Legea pensiilor a primit doar 67 de voturi „pentru“, în Senat, acestea fiind insuficiente pentru o lege organică, care are nevoie de minimum 69 de voturi. Deşi PSD numără exact 69 de senatori, iar împreună cu UDMR şi ALDE depăşeşte acest prag, absenteismul social-democraţilor a făcut ca legea să nu treacă.
PSD promite mobilizare la Camera Deputaţilor:
„În Camera Deputaţilor vom avea votul necesar. Pensionarii, de la 1 septembrie, vor avea majorarea punctului de pensie şi vom trece legea pensiilor prin Camera Deputaţilor”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă a acuzat Opoziţia că a blocat adoptarea Legii Pensiilor în Senat, trecând în plan secund faptul că legea să treacă şi că tocmai aleşii PSD au lipsit.
Ministrul Muncii Marius Budăi a acuzat opoziția că formează o ”alianță a austerității”, dar nu a oferit o explicație pentru eșecul coaliției în a-și impune votul.
Budăi a asigurat totodată că legea va fi votată în Camera Deputaților, camera decizională, și că punctul de pensie va crește, așa cum a promis guvernul, de la 1 septembrie.
CCR a decis în martie că legea pensiilor este parțial neconstituțională. Sesizarea împotriva legii a fost depusă de PNL și USR la finalul anului trecut, imediat după votul din Camera Deputaților.
Cu câteva ore înainte de vot, Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă legea pensiilor se poate aplica din 2021 sau este nevoie de modificarea calendarului pentru intrarea ei în vigoare, premierul precizând: "De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu foarte multă atenţie, astfel încât să luăm cele mai bune decizii".
Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la sediul PSD din Kiseleff, cu Organizaţia de pensionari a partidului şi cu cea de femei.
"Mă întâlnesc astăzi cu pensionarii pentru a discuta din punct de vedere politic. Am chemat şi ministrul Muncii, vom discuta şi despre aspecte guvernamentale, dar întâlnirea de astăzi este o întâlnire politică", a spus Dăncilă, la Palatul Parlamentului, întrebată dacă la această întâlnire va discuta cu pensionarii şi despre legea pensiilor.
Sursa: realitatea.net