Ciobanii iau cu asalt Parlamentul, nemulțumiți de legea care le spune câți câini să aibă la stână
Crescătorii de oi au ieșit în stradă, nemulțumiți de o lege recent adoptată de parlamentari care stabilește numărul exact de câini pe care îl pot avea la stână, în funcție de forma de relief unde merg cu turmele la păscut.
Aproximativ 100 de oieri au ieșit în faţa Palatului Parlamentului, îmbrăcaţi în cojoace tradiţionale, având cu ei clopote şi talăngi.
Aceștia protestează față de noile reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.
Potrivit legii, la şes, ciobanii pot avea la stână doar un câine. La deal sunt permişi doi câini, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini. Cei care vor fi prinși cu mai mulți paznici patrupezi la oi riscă să scoată din buzunar până la 1500 de lei.
În timp ce oierii susțin că nu pot păzi sute de oi cu doar doi-trei câini, vânătorii se plâng că patrupedele acestora ucid animalele.
"Referitor la legea vânătorii, din păcate situația este exact așa cum a fost prezentată de crescătorii de ovine. Sper să putem modifica legea respectivă. Eram la Bruxelles atunci când am fost solicitat în legătură cu anumite prevederi care practic afectează activitatea de creștere a ovinelor în România. Îmi amintesc că, cu niște ani în urmă am fost extrem de lăudați de europeni legat de faptul că ciobanul român a reușit să supraviețuiască alături de cea mai mare populație de urși din Europa, de populația de lupi. Sigur că avem nevoie de prevederi care să sprjine oieritul în România. Sper să redeschidem discuția cu legea respectivă și să facem așa fel încât să nu ducem la dispariția acestei ocupații. E greu de înțeles de ce a fost făcută o astfel de lege, ciobanul folosește câinii pentru protecția oilor împotriva animalelor sălbatice", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Sursa: realitatea.net