Lazăr Faur: „Dacă vreți să mă cunoașteți...” (ADVERTORIAL)
„Am muncit de copil. Vin de la țară, știu ce înseamnă munca, inclusiv cea cu palmele. Știu ce înseamnă și cartea, mi-au plăcut amândouă. Mă bucur de roadele muncii mele și vreau să o fac în continuare. Însă nu doar pentru mine, aș vrea să pot munci de acum și pentru cei din jurul meu. Sunt convins că aș fi foarte mulțumit dacă reușesc să înfăptuiesc ceva și pentru comunitate.
Primul meu angajator a fost Prefectura Județului Arad, proaspăt reînființată. Fiind jurist, în tinerețe am fost secretarul primăriei din comuna natală, Petriș, mai bine de un deceniu. O perioadă frumoasă, plină de provocări, dar și un bun prilej de formare profesională. Împreună cu generația mea am organizat primele alegeri locale, am constituit primele consilii locale, făcându-le apoi funcționale, ne-am străduit să punem bazele unei administrații democratice, moderne, capabilă să înlocuiască vechiul sistem. Tot la un loc cu colegii de atunci am înființat o organizație profesională care avea, la un moment dat, peste 1.500 de membri. Ne-a ajutat să avem un dialog aplicat, o abordare limpede și unitară a problemelor, am înțeles forța grupului, dar ne-am și distrat uneori de minune. Am avut însă și experiența grea a retrocedării terenurilor și clădirilor, când legile erau contradictorii și tensiunile foarte apăsătoare. Dar nu a existat satisfacție mai mare decât cea din momentul în care reușeai să-l pui în posesie și să-i înmânezi titlul de propiretate vechiului proprietar, jefuit de comuniști. Ani la rând m-am întâlnit, spre exemplu, cu bunicii de pe Valea Mureșului și, greu, cu multe piedici, am reușit să reconstituim composesoratele de pădure și pășune. Ei acum nu mai sunt, dar nu le voi uita niciodată strângerea de mână...
Mereu mi-a plăcut să scriu, am început să cochetez cu presa, cu câteva publicații, apoi cu televiziunea. Așa am ajuns să conduc postul local de televiziune, InfoTv. De unde mă știți, probabil, cei mai mulți, pentru că vreme de zece ani, seară de seară, am dezbătut problemele Aradului. Experiența din presă, din societatea civilă, m-a ajutat să înțeleg diferența dintre ce își doresc și ce primesc cetățenii de la conducătorii pe care-i aleg. Și dezamăgirea care își face loc între cele două realități. Am cunoscut foarte mulți oameni în acea perioadă, i-am simțit vibrând la ”Masa Rotundă” – principala mea emisiune – unii sinceri, alții prefăcuți, unii inspirați, alții total inadecvați posturii în care se aflau. Am încercat să învăț de la fiecare ceva și acum îmi este folositor tot ce atunci am acumulat. Pentru că mereu am avut două sau chiar trei slujbe, în paralel am fost director executiv la Bursa Română de Mărfuri, Filiala Arad și am predat în învățământul superior, la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Aurel Vlaicu Arad.
De mai bine de opt ani sunt managerul uneia dintre clinicile medicale private din Arad. O activitate care deși se acomodează cu profesia mea de jurist, a fost și este o mare provocare. Am început chiar de la zero și împreună cu câțiva oameni extraordinari am reușit să oferim arădenilor servicii medicale accesibile și de calitate. Un ambulatoriu cu 20 de specialități medicale, laborator de analize medicale, spitalizare de zi și spitalizare continuă, bloc operator nou-nouț, cu dotări de ultimă generație și saloane unde pacientul gășește standardul de calitate pe care-l merită. O echipă formată din 53 de medici, 22 de asistenți medicali, biologi, tehnicieni, care se întregește de la o zi la alta. Proiectele îndrăznețe și entuziasmul bazat pe rezultatele noastre, cred că ne caracterizează cel mai bine. Este un loc care oferă o oportunitate unică, cea de a putea face oricând un pic de bine oamenilor.
Îmi place Aradul, culoarea lui verde de pe faleză, parfumul vremurilor trecute din centrul istoric, palatele impozante, unele suferinde, forfota din piețe și gustul poamelor de pe mese, mireasma salcâmilor, teilor, castanilor, seara când mergi cu bicicleta, Mureșul leneș ce te îndeamnă la reverie. Îmi place și murmurul relaxant al teraselor, sărbătorile bogate ale Aradului, cărora le ducem acum dorul, muzica ce se zbate noaptea de pe ștrand, spectacolele cu ștaif, dar și cele ivite parcă spontan. Îmi plac oamenii, pentru că vorbesc exact ca mine, muncesc, mânâncă, beau, se distrează și se roagă tocmai pe unde o fac și eu. Și de multe ori ne regăsim împreună. Pentru că toate astea ne leagă, în bine, câteodată și în rău, în bucurie, dar și în necaz.
Nimeni nu știe mai temeinic decât noi ce este frumos în Arad și ce trebuie făcut ca orașul să fie și mai frumos. Am spus de mai multe ori că eu văd Aradul clădit și reclădit precum o casă părintească. Pe care o ai în suflet, ești atașat de ea, însă are o vârstă și trebuie renovată. Așa că te apuci, mai întâi, să-i refaci temelia, apoi consolidezi pereții, pui geamuri noi și repari acoperișul. Intri în camere și înlocuiești instalația electrică, de încălzire, cea de apă și canalizare, pardoseala și tavanul. Abia la urmă tencuiești, zugrăvești, vopsești și pui flori frumoase la fereastră. Nu poți face toate astea de azi pe mâine, pot trece ani de zile până când te bucuri, din nou deplin, de casa ta părintească.
Întocmai ca o casă părintească, Aradul a avut nevoie să i se refacă temeliile, iar acum are nevoie să fie împrospătat și înfrumusețat. Temeliile i-au fost înnoite de vechea adminstrație, cea nouă trebuie să se îngrijească de farmecul, vigoarea, culoarea și prospețimea orașului. Cu aceste gânduri și la o asemenea strădanie m-aș bucura să pot și eu participa. Pentru că aici a fost viața mea și aici vreau să trăiesc în continuare. Pentru că sper ca și copilul meu, proaspăt inginer, care a ales să facă școala în Arad, să aleagă și în continuare orașul nostru pentru a munci, trăi și a se împlini. Însă pentru a reuși toate astea, pe lângă intenția, experiența și puterea mea de muncă, mai am nevoie de ceva foarte important, de încrederea voastră” Lazăr Faur.
Comandat de PNL Arad, executat de SC Lexus Publicitate SRL, cod mandatar 21200012