Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lansare de carte, marca Felix Nicolau, la Biblioteca „A. D. Xenopol”

Felix Nicolau va fi, luni, la Biblioteca din Arad - lansare de carte și sesiune de autografe.

Lansare de carte, marca Felix Nicolau, la Biblioteca „A. D. Xenopol”
Comentează 0

Luni, 29 iulie 2024, începând cu orele 17.00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în colaborare cu Editura Litera, vă invită la o întâlnire culturală cu Felix Nicolau, prozator, critic literar, poet și eseist, prilejuită de lansarea volumului „Știința minciunii responsabile. Tratat de embolii culturale”, recent apărut în colecția „Pantazi“ a editurii Litera. În cadrul aceluiași eveniment vor fi prezentate publicului cartea „Istoria nucleară a culturii. Cuante hermeneutice” (editura Tritonic, 2021), alături de volumul „Flores en el asfalto/Flori pe asfalt”, semnat de José Manuel Lucía Megías și tradus în limba română de Felix Nicolau și Alba Diz Villanueva.
Evenimentul va avea loc în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad iar despre cărți vor vorbi Gheorghe Schwartz, Florica Bodiștean, Alina Pădurean, Ioan Matiuț, precum și Andrei Mocuța, moderator fiind Ioana Nistor. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

Felix Nicolau s-a născut la 17 decembrie 1970 la Bacău și este absolvent al Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad (1983-1986) și al Liceului „Iuliu Maniu” din Arad (1986-1989). Debutează în anul 1996 în revista „Arca”, cu  volumul de versuri „Ascultând cerurile”. Între 2017-2021 a fost profesor universitar la Universitatea din Lund, Suedia, iar din anul 2021 este profesor la Universitatea Complutense din Madrid. În anul 2003 devine Doctor în filologie al Universităţii Bucureşti. Este afiliat la Școala Doctorală de Filologie a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Cu o bogată experiență editorială, semnează ca autor volume de poezie, precum „Kamceatka – time IS honey” (2014), două romane („Tandru și rece” și „Pe mâna femeilor”) și opt cărți de interpretare literară și teoria comunicării: „Homo Imprudens” (2006), „Anticanonice” (2009), „Codul lui Eminescu” (2010), „Estetica inumană: de la Postmodernism la Facebook” (2013), „Cultural Communication: Approaches to Modernity and Postmodernity” (2014), „Comunicare și creativitate. Interpretarea textului contemporan” (2014) și „Take the Floor. Professional Communication Theoretically Contextualized” (2014). 
„Tobă de carte, dar fără aroganța erudiției, știind să-și modeleze scrisul după tiparele autentice ale oralității, în forma unui dialog spontan și cu miez, Felix Nicolau ne invită la o palpitantă călătorie prin biblioteci și prin lumea cea mare, în căutarea lucrurilor cu adevărat importante. Indiferent de temele abordate, în prim-plan iese mereu eseistul cu har de scriitor și cu antenele deschise către actualitatea imediată, zâmbindu-ne adesea prietenos, dar și înghiontindu-ne uneori, când suntem dispuși să acceptăm pe nemestecate ideile altora”, afirmă criticul literar Antonio Patraş, despre „Știința minciunii responsabile. Tratat de embolii culturale”, cel mai recent volum semnat de Felix Nicolau. 

 


Scrie un comentariu

trimite