Kideea, un proiect bazat pe teoria că fiecare dintre noi are un potențial creativ valoros și neexplorat
Kideea – training creativ este un proiect inițiat de Asociaţia Grupul pentru Management şi Mediere Culturală – GMMC și finanțat de Centrul Cultural Municipal Arad. În cadrul acestui proiect un trainer autorizat va lucra cu mai multe grupuri mixte formate din elevi și profesori sau din membri ai unor comunități de părinți. Pe lângă stimularea creativității, obiectivele proiectului sunt de a îmbunătăți comunicarea între generații, de a încuraja dorința de colaborare, de autocunoaștere și de perfecționare. Prin specificul metodelor utilizate Kideea - training creativ relevă participanților faptul că învățarea poate fi plăcută și antrenantă și că informațiile acumulate pot avea aplicabilitate atât la școală cât și în viața de zi cu zi. Proiectul se desfășoară în două etape, una de primăvară – vară și una de toamnă. Prima etapă este în plină desfășurare, având ca parteneri Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Henri Coandă, Liceul Teoretic Vasile Goldiș, precum și o comunitate de părinți din Parohia Ortodoxă Arad Subcetate. „Mulțumim conducerii celor două instituții de învățământ pentru că au acceptat invitația noastră de a fi parte din proiect, precum și profesoarelor Nicoleta Giurgiu și Livia Nadiș pentru coordonarea elevilor și implicare”, au declarat reprezentanții Asociației Grupul pentru Management și Mediere Culturală.
Stimularea setei de cunoaștere
Invitat al emisiunii „Vorba de cultură” de la Radio România Cultural regretatul academician Solomon Marcus a vorbit despre faptul că una dintre marile probleme ale învățământului românesc este lipsa de motivație a elevilor. Solomon Marcus considera motivația datoriei de a învăța una total greșită și neadaptată caracteristicilor specifice unui copil sau unui tânăr. E susținea că pentru a învăța un copil are nevoie de o motivație intrinsecă, de stimularea setei de cunoaștere. Kideea - training creativ își propune în primul să crească gradul de conștientizare a potențialului creativ al fiecărui participant în parte. Acest proces aduce după sine și creșterea încrederii în forțele proprii și are urmări benefice în găsirea unei motivații pentru autoperfecționare și implicit pentru actul de învățare.
„Imaginația este mai importantă decât cunoștințele”
Albert Einstein
S-ar putea crede că imaginația și creativitatea sunt resurse necesare exclusiv în domenii care au legătură cu arta și că merită exploatate doar în situațiile în care s-a dovedit faptul că o persoană are veleități artistice recunoscute. Nimic mai fals. De-a lungul timpului o serie de profesori, oameni de știință sau artiști preocupați de fenomenul educațional și de dezvoltarea unor metode de învățare noi au enunțat și aplicat teorii conform cărora creativitatea este o resursă utilă în orice domeniu, ajutându-ne să găsim soluții ingenioase atât în viața de zi cu zi, cât și la serviciu sau la școală. De asemenea s-a demonstrat și faptul că fiecare dintre noi deține un potențial creativ nevalorificat și că la fiecare dintre noi această resursă fascinantă se manifestă în mod diferit și în grade diferite. În timpul proiectului Kideea – training creativ cursanții sunt încurajați să se folosească de propria creativitate, dar și să aibă încredere în potențialul celorlalți, ulterior folosindu-și de abilitățile dobândite în timpul proiectului în viața de zi cu zi, în relația cu copiii, în cazul părinților, sau cu elevii, în cazul profesorilor.
În timpul sesiunilor de training cursanții vor lua parte la realizarea unui jurnal inspirațional. La final acest jurnal va fi redactat, tipărit și oferit în mod gratuit participanților la training
Finanțator: Centrul Municipal de Cultură Arad
Organizator: Asociaţia Grupul pentru Management şi Mediere Culturală - GMMC