Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Investițiile în drumuri și spitale vor fi prioritățile Consiliului Județean și în anul 2024

Investițiile reprezintă o prioritate a Consiliului Județean Arad, a spus președintele CJA, Iustin Cionca, într-o conferință de presă. Anul acesta, investițiile au reprezentat 60% din buget iar tendința va continua în 2024, când prioritățile vor fi infrastructura rutieră și spitalele.

Investițiile în drumuri și spitale vor fi prioritățile Consiliului Județean și în anul 2024
Comentează 1

„În ce privește infrastructura rutieră, cele mai mari proiecte ale Consiliului Județean Arad le reprezintă drumul expres Arad-Oradea și centura Arad-Fântânele-Vladimirescu, investiții istorice, care însumează peste 2,6 miliarde de euro. Construirea centurii de sud, cel mai important proiect rutier al Consiliului Județean Arad, asigură legătura între două drumuri naționale DN7 Arad-Deva și DN69 Arad-Timișoara, dar și racordarea la autostrada Arad-Timișoara. Este o lucrare în valoare de 61 de milioane de euro, prima lucrare de acest gen din România, în care un Consiliu Județean face un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, fiecare dintre cei doi parteneri având sarcini precise. Constructorul șoselei de centură Arad-Fântânele-Vladimirescu a finalizat în luna octombrie organizarea de șantier pentru construirea acestui obiectiv, iar astăzi, se muncește efectiv pe șantier. În prezent se lucrează conform graficului de execuție, la infrastructura drumului, la realizarea piloților forați de la pod și pasaj, respectiv la realizarea drumurilor tehnologice adiacente traseului principal.  Complementar acestui proiect, muncim pentru construirea unui nou inel de centură, DJ 709G, din DN7 până la intersecția cu drumul județean Vladimirescu-Horia, prin construirea unui drum nou, care va lega Arad-Horia-Șiria, de localitatea Zimandcuz și, implicit, de drumul expres Arad-Oradea.  Aceste investiții rezolvă nu doar problema traficului, ci ajută și la crearea unor noi zone industriale, la atragerea de noi investitori și, implicit, la dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai. Drumul expres Arad – Oradea este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România, cu o valoare de 2,3 miliarde de euro. Ritmul în care se lucrează la proiect este foarte intens! Avem vești noi aproape săptămânal, treburile se mișcă foarte bine și sper să și rămână așa. Estimăm că licitația pentru efectuarea lucrărilor va începe în prima parte a anului viitor, iar în toamnă să înceapă efectiv lucrările pe teren, dacă nu vor fi contestații. Lungimea totală a noului drum va fi de 138 de kilometri. Traseul va cuprinde 86 de poduri și pasaje, pentru a se respecta regulile de biodiversitate din zona Salonta – Chișineu Criș. Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad”, a spus Iustin Cionca.

Acesta a reamintit faptul că ne apropiem de 850 de km de drumuri modernizate din totalul de 1180 km, cât este rețeaua de drumuri județene arădene. În plus, în ultimii 4 ani am construit de la zero 150 de km de drum pentru a scurta distanța dintre localități.

„Proiectul strategic pe drumurile județene în actualul ciclu de finanțare europeană îl reprezintă drumurile din nordul județului și modernizarea legăturilor rutiere cu Bihorul. Este vorba despre următoarele tronsoane de drum: Șepreuș – Cermei; Cermei – Vasile Goldiș – Beliu; Cermei – Berechiu – limită de judeţ spre Bihor; DN 79 –Mișca – Vânători- Apateu – Berechiu; Șicula-Gurba-Cermei. Totalul estimativ este 50 de milioane de euro, iar lungimea totală a acestor tronsoane este de 67 de km.

Cu excepția tronsonului Socodor-Nădab, am închis și proiectul transfrontalier prin care am modernizat, din fonduri europene, centura orașului Curtici și drumurile Curtici-Macea-Sânmartin și Sânmartin-Socodor, în lungime totală de 25 de km”, a declarat președintele CJA.

Consiliul Județean va continua și în anul 2024 investițiile asumate, în primul rând de Complexul Matern Pediatrie.

„Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe care le avem în lucru, un proiect care în ultima perioadă a stârnit dezbateri în spațiul public, generate de declarațiile ministrului Sănătății. Eu, din postura de președinte al Consiliului Județean Arad, pot să vă spun că în momentul de față avem un contract valabil, care implică finanțarea noului spital din fonduri PNRR. Nu am primit oficial nicio informare prin care sursa fondurilor să se modifice, iar noi continuăm să muncim.  Avem un proiect de 115 milioane de euro, iar termenul de execuție anul 2026. În prezent, se lucrează la proiectul tehnic. Și tot la capitolul spitale, vreau să vă anunț că în data de 29 noiembrie avem programată inaugurarea noului Spital de Oncologie, construit de Consiliul Județean. A fost unul dintre proiectele asumate în mandatul pe care l-am început în anul 2016, proiect care astăzi poate fi trecut la capitolul rezolvat cu bine. În județul Arad, Secția Clinică Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență este singura unitate care asigură asistență medicală în cazul bolnavilor neoplazici. Actualmente, Secția funcționează în imobilul din piața Mihai Viteazul nr. 10, o clădire veche, construită în 1900, în care funcționează încă 3 secții medicale: Dermatologie, O.R.L. şi Oftalmologie. Acestea au fost premisele de la care a plecat proiectul construirii unui nou spital destinat pacienților oncologici, în octombrie 2018. A fost un proiect ambițios, un proiect de suflet, un proiect gândit pentru a asigura condiții de tratament mai  bune celor care ajung să se confrunte cu astfel de probleme de sănătate. Aproape 12 milioane de lei s-au investit în această secție, atât de necesară pentru tratarea pacienților! Noul spital are 50 de paturi, o suprafață construită desfășurată de aproximativ 3.500 metri pătrați, cu circuite separate și aparatură moderă. Astfel, prin construirea acestui nou sediu se asigură Secției de Oncologie o locație necesară desfășurării activității medicale la standardele cerute de medicina de astăzi. Corpul medical va putea trata mult mai eficient pacienții cu afecțiuni specifice, atât din județul Arad cât şi din alte zone ale țării, iar pacienții nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în alte județe sau țări. Și pentru că tot am amintit de clădirea fostului Spital municipal, din care vom muta Oncologia, trebuie să mai spun că și aici se fac investiții, care vor continua în 2024. Este vorba despre eficientizarea energetică a acestui imobil, proiect în valoare de 15 milioane de lei, bani accesați tot din PNRR”, a încheiat președintele CJA, Iustin Cionca.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite