INTERVIU| Psiholog Ana Maria Rotaru "Viața e frumoasă chiar dacă ne supune la multe încercări"
Ana Maria Rotaru este psiholog cu formare în psihoterapie și consiliere cognitiv – comportamentală, și-a deschis cabinetul în 2014, iar noi am discutat cu ea despre cele mai importante aspecte pe care este bine ca pacienții să le știe.
Aveți un cabinet de psihologie în Arad din 2014. Ce ne puteți spune în linii generale despre dumneavoastră și despre acest proiect?
Sunt formată în psihoterapie și consiliere cognitiv - comportamentală. Scopul terapiei cognitiv comportamentale este de a ajuta oamenii să se facă bine și să rămână bine. Această terapie se bazează pe modul în care noi percepem situațiile ce influențează modul în care ne simțim din punct de vedere emoțional.
Care sunt atuurile pe care mizaţi având în vedere că există multe cabinete de psihologie în Arad?
Nu destule! Cred că ar trebui să fie și mai multe cabinete psihologice în Arad, e important să existe cât mai mulți specialiști. Sunt oameni care nu se pot adapta stilului meu, ori a altui psiholog și nu mai încearcă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi ajutați. De aceea e important să oferim o gamă cât mai diversificată de servicii psihologice pentru a putea veni în întâmpinarea fiecărui om, cu structura lui de personalitate și nevoile sale.
Românii priveau în trecut cu suspiciune persoanele care apelau la un psiholog, s-a schimbat această atitudine?
Da, această atitudine s-a schimbat radical datorită accesului la informație. Astăzi, oamenii vor să trăiască mai bine, mai echilibrat, au observat că viaţa nu mai depinde exclusiv de a avea hrană şi adăpost (pe care majoritatea ni le permitem acum relativ uşor) ci mai degrabă, acum se pune accent pe capacitatea noastră de a face faţă schimbărilor rapide, ritmului alert al vieţii, conflictelor emoţionale, dificultăţilor de relaţionare, de decizie şi de acţiune.
Care sunt factorii care contribuie la apariția problemelor psihologice?
Factorii care pot contribui la apariţia problemelor psihologice sunt probleme de viaţă stresante, conflicte personale sau profesionale, dificultăţile de relaţionare, suprasolicitarea, dificultatea de a lua o decizie sau dificultatea de a-ţi asuma responsabilitatea pentru anumite decizii, lipsa mecanismelor de a face față diferitelor situații care apar pe parcursul vieții, blocaje emoţionale.
În prezent exigențele vieții sunt mult mai mari decât cu o generație în urmă, iar oamenii își asumă roluri multiple și ajung să se simtă copleșiți. Din păcate trăim într-o mare confuzie încercând să fim de toate. Societatea se bazează pe comparația cu celălalt, competiție, performanță cu orice preț și toate acestea pot duce la un dezechilibru emoțional.
De ce e bine ca în anumite perioade ale vieții să mergem la psiholog și când este cel mai indicat?
Oamenii apelează la psiholog în toate etapele vieții, problemele emoționale apar la orice vârstă.
Suferinţa emoţională apare în cazul în care aceştia văd că nu reuşesc ceea ce-şi propun şi în loc să schimbe strategia, încearcă să facă şi mai mult din ceea ce deja nu merge.
Din păcate, multe din vizitele la psiholog se fac atunci când problemele au creat deja un dezechilibru atât de mare încât persoana în cauză suferă, a trecut deja pe la mai mulți medici, iar răspunsul a fost același: " Analizele sunt bune, sunteți sănătos din punct de vedere fizic"!
Ce implică dezvoltarea personală și cum ne poate schimba viața?
Dezvoltarea personală este despre ceea ce faci și despre cum aplici în viața de zi cu zi, ceea ce ai învățat. Fără a acționa nu vei schimba nimic.
În această privință e important ca oamenii să se informeze despre ce înseamnă dezvoltarea personală într-un cabinet psihologic, alături de o persoană care are o formare și știe cum să te ajute, luând în considerare mai mulți factori și ținând cont de structura ta de personalitate, de credințele și valorile tale.
Psihologul pune accent pe procesul de învățare treptat, până când integrezi informația în viața de zi cu zi și atunci apare schimbarea.
Care sunt proiectele dumneavoastră curente și ce anume v-aţi propus pentru viitor?
În prezent în cabinet desfășurăm ședințe de consiliere și psihoterapie, avem și un grup și anume, terapia de grup pentru persoane cu anxietate socială.
Din toamnă vom începe un proiect care va cuprinde mai multe grupuri de terapie și susținere pe probleme specifice cum ar fi: anxietate, depresie, atac de panică, renunțat la fumat, dependență de jocuri de noroc, alcoolism, probleme de cuplu și familie, grup de consiliere pentru persoane divorțate, pentru copii care provin din familii divorțate, vom avea grupuri pentru părinți, adolescenți, adulți, chiar și pentru persoane de vârsta a treia.
Unul din cele mai mari beneficii al participării la un astfel de grup este sentimentul de "nu sunt singur" pe care îl experimentezi. Grupul îţi oferă posibilitatea de a interacţiona cu persoane cu probleme asemănătoare şi de a privi aceste probleme şi "prin ochii altora".
Ce mesaj aţi avea pentru potențialii dumneavoastră clienți?
Nu vă neglijați. Apelați la ajutorul psihologului și al psihiatrului pentru că există speranță, nu vă mai preocupați de ce va spune lumea dacă apelați la ajutor specializat, viața e frumoasă chiar dacă ne supune la multe încercări.
Contact cabinet
Adresa: strada I.C. Bratianu, nr. 5a, scara E, interfon 4, etajul 1
Telefon: 0723 582 085
E-mail: rotaruana_m@yahoo.com
Website: www.e-motii.ro
Facebook: Psiholog Arad