Workshop internaţional: „Implantologia Predictibilă”, în organizarea Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”
Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în perioada 3-4 martie 2017, în Campusul Universitar şi în laboratoarele Facultăţii, workshop-ul internaţional „Implantologia Predictibilă”, susţinut de renumiţi specialişti din Italia, în domeniul implantologiei dentare.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. dr. Salvatore Parascandolo, director - Secţia de Chirurgie Maxilo-facială din cadrul Spitalului Cardarelli Napoli, prof. dr. Domenico Napolitano – director Secţie UOSC, Spitalul Cardarelli Napoli, președintele Asociației Leonardo 2.0, prof. dr. Esposito Umberto, Spitalul Cardarelli Napoli, Universitatea din Napoli, conf. univ. dr. Paul Freiman, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, lector univ.dr. Virgil Vască, medic primar chirurgie maxilo-facială, lector univ. dr. Elisabeta Vasca, medic specialist chirurgie dento-alveolară, din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară – organizatorii evenimentului, cadre didactice şi studenţi.
Tema dezbătută în cadrul workshop-ului a fost reabilitarea funcţiei masticatorii, prin intermediul tehnicii de implantologie şi cursuri practice în laboratoarele Facultăţii de Medicină Dentară.
Prof. dr. Salvatore Parascandolo, a subliniat că „prelegerile au abordat teorii fundamentale ale anatomiei pentru ca studenţii să înţeleagă procedeul de reabilitare masticatorie, care are mai mulţi paşi, începând de la pregătirea câmpului operator, condiţiile în care se efectuează implanturile şi procedeul de implantologie propriu-zis”.
„Proiectul demarat acum doi ani, pe baza colaborării între Asociaţia Leonardo. 2.0, Spitalul Cardarelli din Napoli şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, a continuat la Arad, iar la sfârşitul acestei luni urmează să efectuăm un curs pentru studenţii Facultăţii de Medicină Dentară, prin skype, de la spitalul Cardarelli , de chirurgie a parotidei şi rinoplastie, pe subiecţi umani. Este o experienţă foarte frumoasă mai ales când aduci un aport în formarea tinerilor medici stomatologi”, a precizat prof. univ. dr. Domenico Napolitano.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „A fost o manifestare internațională dedicată studenţilor din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, în cadrul căreia am avut invitați de marcă din Italia, de la Universitatea din Napoli. Este o continuare a proiectului inițiat de Facultatea de Medicină Dentară, în urmă cu doi ani, prin domnul decan Paul Freiman şi prof. Virgil Vască împreună cu domnul prof. Domenico Napolitano. Workshopurile au fost conduse de cadre didactice de renume de la Universitatea noastră şi Universitatea din Napoli, care au adus un plus de prestigiu și atracție pentru studenții noștri. Este foarte importat ca medicina dentară arădeană să îşi recapete valoarea și excelența atât de bine cunoscute în anii care au trecut de la înființare”.
Lector univ. dr. Virgil Vască, medic primar chirurgie maxilo-facială, din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, a precizat: „Am avut ocazia de a colabora din nou cu cadrele universitare din Italia, de la unul dintre cele mai mari spitale din sudul Italiei. Prin amabilitatea dlui. prof. Napolitano, președintele Asociației Leonardo 2.0, alături de ceilalţi invitați din Italia, pe diferite specializări, am avut ocazia să organizăm acest workshop, care reprezintă un pas înainte în istoria Facultății și în viitorul ei, datorită faptului că în cadrul acestei colaborări se pun bazele unei discipline noi de reabilitare implantologie plecând de la anatomie, prin toate celelalte discipline învățate până acum. Există un interes comun și din partea profesorilor italieni, cu care sperăm să avem o colaborare cât mai bună, mai ales că se vor face workshopuri, atât în România, cât și în Italia la Centrul de Biotehnologie a Spitalului Cardarelli din Napoli, unde se vor organiza disecţii și probe operatorii pe cadavru, pe diferite specializări. Partea teoretică se va ține în România, iar partea practică în Italia. Sperăm la o colaborare fructoasă din punct de vedere științific, datorită faptului că suntem sprijiniți de doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, de domnul președinte, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, dar și de cei din Italia, cu care sperăm să avem cât mai multe colaborări și succese”, a precizat dr. Virgil Vască, şef de lucrări, chirurgie maxilo-facială, din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară.
În semn de înaltă preţuire faţă de activitatea depusă şi buna colaborare cu Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, le-a acordat, în numele Senatului Universităţii, d-lor profesori dr. Salvatore Parascandolo, dr. Domenico Napolitano şi dr. Esposito Umberto, Diploma de Onoare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad”.