Întâlnirea secolului. Trump acceptă mănuşa aruncată de Kim Jong Un. Când se văd "liderii supremi"
Când se văd Preşedintele american Donald Trump acceptă o întâlnire cu Kim Jong Un, susţine Seulul şi confirmă Casa Albă. Întâlnirea secolului va avea loc până la 1 iunie.
Preşedintele american, Donald Trump, a răspuns pozitiv unei propuneri a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, de a se întâlni, iar întrevederea ar putea avea loc până la finalul lunii mai, a anunţat joi seara, la Washington, Chung Eui-yong, şeful Oficiului pentru Securitate Naţională din Coreea de Sud, citat de AFP.
Anunţul a fost făcut la Casa Albă şi urmează unei serii de contacte între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.
Kim Jong Un s-a angajat de asemenea să lucreze la "denuclearizarea" peninsulei coreene şi a promis să se abţină de la orice "nou test nuclear sau de rachetă", a spus oficialul sud-coreean, după o întâlnire cu liderul de la Casa Albă.
"I-am spus preşedintelui Trump că, în cursul întâlnirii noastre, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a arătat că se angajează în denuclearizare", a arătat Chung, potrivit Agerpres.
"Kim a promis că Coreea de Nord se va abţine de la orice alt test de rachetă sau nuclear. El înţelege că exerciţiul militar comun de rutină efectuat de Coreea de Sud şi Statele Unite trebuie să continue şi şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil", a continuat el.
Oficialul de la Seul a adăugat că "preşedintele Trump a apreciat informarea şi a spus că îl va întâlni pe Kim Jong Un până la finalul lui mai pentru a obţine denuclearizarea permanentă".
Preşedintele american, Donald Trump, "apreciază foarte mult cuvintele frumoase" ale delegaţiei sud-coreene care a venit să-l informeze despre întâlnirea avută cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la începutul săptămânii, a spus o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, citată de dpa.
"El va accepta invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc şi la un moment ce vor fi stabilite", a arătat Sarah Sanders.
"Aşteptăm cu nerăbdare denuclearizarea Coreei de Nord. În acelaşi timp, toate sancţiunile şi presiunea maximă trebuie să rămână", a adăugat sursa citată.
Totodată, într-un mesaj pe Twitter, Donald Trump a salutat "marile progrese" în dosarul nord-coreean, insistând că liderul de la Phenian a vorbit de "denuclearizare", nu doar de o "îngheţare" a activităţilor nucleare."Sancţiunile trebuie să rămână în vigoare până ce se va ajunge la un acord", a adăugat el.
Un oficial american, citat de AFP, a precizat că nicio scrisoare a lui Kim Jong Un nu a fost dată lui Donald Trump, invitaţia fiindu-i transmisă acestuia "oral".
Premierul japonez, Shinzo Abe, a salutat vineri "schimbarea" de atitudine a Coreei de Nord şi dorinţa acesteia de dialog cu Statele Unite şi de a suspenda programele sale de înarmare, fapt atribuit sancţiunilor asupra Phenianului, transmite EFE.
"Acesta este rezultatul presiunii crescute aplicate de Japonia, SUA, Coreea de Sud şi restul comunităţii internaţionale", a spus Abe, în declaraţii pentru presă.
El s-a pronunţat astfel după ce a purtat un dialog telefonic cu Trump, care l-a informat despre propunerile Phenianului.
"Japonia şi SUA îşi menţin poziţia fermă de a aplica o presiune maximă asupra Coreei de Nord până ce va întreprinde acţiuni concrete pentru a abandona în mod ireversibil dezvoltarea de arme nucleare şi de rachete", a arătat liderul nipon.
Premierul japonez va merge în aprilie în Statele Unite pentru a se întâlni cu Donald Trump şi a discuta despre Coreea de Nord, printre alte subiecte.