Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Împreună în Uniunea Europeană: Republica Moldova și Ucraina au început astăzi negocierile de aderare

Ucraina și Republica Moldova au demarat oficial marți, la Luxemburg, negocierile cu Uniunea Europeană, având ca scop obținerea statutului de membri cu drepturi depline ai UE, scrie antena3.ro care citează Agerpres.

Împreună în Uniunea Europeană: Republica Moldova și Ucraina au început astăzi negocierile de aderare
Comentează 0

Deschiderea acestor discuții a fost rezultatul unui acord dificil între 26 de țări ale UE, care au trebuit să-și folosească ingeniozitatea pentru a convinge cea de-a 27-a, Ungaria condusă de Viktor Orban, să nu blocheze procesul.

Premierul ungar s-a opus vehement oricăror discuții de aderare cu Ucraina, considerând că aceasta nu este pregătită. Ungaria, cel mai apropiat stat membru al UE de Rusia lui Vladimir Putin, blochează de asemenea orice ajutor militar european pentru Kiev.

În cele din urmă, Orban a fost de acord să se retragă de la masa negocierilor în cadrul summitului liderilor UE-27 din decembrie, iar cei 26 de omologi ai săi au decis să deschidă negocieri de aderare cu Kievul și Chișinăul. 

Această etapă, cunoscută sub numele de "screening" în jargonul de la Bruxelles, durează de obicei între unul și doi ani, conform surselor diplomatice. 

Intarți AICI penttru detalii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite