Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Hramul Catedralei Vechi din Cetatea Aradului (FOTO)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în zilele de 23 și 24 iunie 2020, clericii și credincioșii Parohiei Arad-Centru, Catedrala Veche a Aradului, au sărbătorit hramul bisericii, care este ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Cu acest prilej, în seara zilei de ajun a sărbătorii, s-a oficiat slujba Privegherii: Vecernia cu Litie și Utrenia, după care a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în vistieria catedralei.

Hramul Catedralei Vechi din Cetatea Aradului (FOTO)
Comentează 0

În dimineața zilei de sărbătoare, la ora 9, s-a oficiat Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și slujba Ceasurilor.

În continuare, ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului dimpreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un numeros sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în prezența oficialităților locale și a unui mare număr de credincioși.

Cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost pus sub titlul „Vrednicii grăitoare” (pe baza citirilor scripturistice: Luca 1, Romani 13) pentru istoria creștinătății și de însemnătate pentru cea a Bisericii Ortodoxe Române – viețile sfinților zilei: Ioan Botezătorul, Ioan cel Nou de la Suceava și Niceta de Remesiana, mănunchi de virtuți spre urmare de către credincioși. În Cetatea Aradului și noua Catedrală continuă tradiția de hram, care este Sfânta Treime. În acest cadru, Chiriarhul a amintit că este ilustrativ referirea la Taina Sfântului Botez, încă  de la începutul săvârșirii în bisericile centrelor episcopale din Biserica primară, catehizarea celor chemați la încreștinare, cultivarea devotamentului față de credința mărturisită. Cronica bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, catedrală istorică arădeană, este o dovadă în această privință, ca atare și reprezentativă pentru credincioși, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, s-au binecuvântat prinoasele aduse în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, apoi s-a oficiat îndătinatul Parastas pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi.

După aceasta, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a făcut un excurs în istoria Catedralei Vechi, amintind cele două date esențiale, și anume, faptul că anul acesta se împlinesc 155 de ani de la târnosirea catedralei (1865) și 150 de ani de la finalizarea tuturor lucrărilor (1870). A fost evidențiată aici personalitatea providențială a episcopului Procopie Ivașcovici, ctitorul Catedralei Vechi, dar și a tuturor colaboratorilor săi. De asemenea, făcând o punte de legătură între Catedrală și Institutul Teologic, Preasfinția Sa a amintit de episcopul Ioan Mețianu care a ctitorit aripa de sud din complexul Catedralei, unde a funcționat Institutul Teologic între anii 1876-1885. Ierarhul a subliniat și rolul pe care autoritățile statului din acea vreme l-au avut în construirea Catedralei, actualizând din nou buna relație dintre Biserică și instituțiile județene și locale, precum și între Biserică și cele două universități arădene.

La sfârșitul slujbei, Preacucernicul Părinte Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezența lor la hramul Catedralei istorice a Aradului și pentru deosebita grijă pe care permanent o arată acestui locaș, slujitorilor și credincioșilor care se roagă aici. De asemenea, au fost adresate mulțumiri tuturor celor care s-au ostenit pentru organizarea hramului.

Hramul Catedralei Vechi s-a încheiat, în seara aceleași zile, prin Taina Sfântului Maslu și Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul.

Răspunsurile liturgice la aceste slujbe, au fost date de Corul de tineret, dirijat de conf. univ. dr. Mircea Buta și de cântăreţii stranei Catedralei.

Protos. Iustin Popovici

 

Galerie foto (19)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite