Hramul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Turnu (FOTO)
Pentru comunitatea sârbă din Turnu, ziua de 21 septembrie reprezintă o sărbătoare de suflet – hramul Bisericii. Conform calendarului iulian folosit în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe, la această dată se prăznuieşte Naşterea Fecioarei Maria, Maica Domnului (8 septembrie, stil nou).
Comunitatea ortodoxă sârbă din Turnu s-a organizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în urma desprinderii de comunitatea ortodoxă română, în cadrul procesului de despărţire ierarhică dintre cele două comunităţi. În localitatea Turnu, actul de despărţire s-a semnat la data de 16 mai 1873. Biserica şi clădirea şcolii, folosite în comun până la acea dată, au rămas comunităţii române, care a plătit sârbilor o despăgubire în valoare de 7000 florini. Datorită lipsei posibilităţilor materiale şi financiare, la Turnu separarea efectivă de facto s-a realizat în decursul anului 1878. În anul 1879, comunitatea ortodoxă sârbă şi-au construit actuala biserică, folosind banii primiţi drept despăgubire, precum şi donaţii de la credincioşi. După despărţirea dintre români şi sârbi, comunitatea sârbească a fost slujită de un număr de aproximativ 20 preoţi.
„S-a tăiat colacul” tradiţional
Păstoriţi în ultimii 20 de ani de către părintele Milovan Milin, sârbii din Turnu s-au îndreptat, cu mic, cu mare, spre locaşul de cult, pentru a-şi sărbători patronul spiritual. Într-o zi de toamnă capricioasă, cu reprize de ploaie, dar şi un soare mângâietor, după datină, dimineaţa, începând cu orele 10, s-a săvârşit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-a efectuat înconjurarea bisericii, rostindu-se rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru bunătăţile cu care a bucurat lumea în anul încheiat, rugăciuni pentru bunăstare în anul ce va urma, precum şi o scurtă pomenire a ctitorilor şi a tuturor slujitorilor altarului din Turnu.
După amiază, împreună cu invitaţii, preotul Marius Stratulat de la Parohia Ortodoxă Română din Turnu şi preotul Milan Miocovici de la Parohia Ortodoxă Sârbă din Gelu, jud. Timiş, păstorul sufletesc al ortodocşilor sârbi din Turnu, preotul Milovan Milin, a săvârşit slujba Vecerniei în cadrul căreia „s-a tăiat colacul” tradiţional, împănat cu crenguţe de busuioc verde, ca simbol al bunăstării şi care este predat ca o „ştafetă” de la „naşul bisericii” de anul încheiat, către „naşul bisericii” de anul viitor. Printre invitaţii speciali s-au numărat preotul romano-catolic Arpad Kiraly, de la Biserica Romano-Catolică Arad-Şega, care deserveşte credincioşii romano-catolici din Turnu, precum şi dl. Miodrag Stanoiov, viceprimarul Orașului Pecica, de care aparţine satul Turnu.
La final, în acordurile muzicii sârbeşti, îmbietoare la joc, s-a desfăşurat o mică agapă, unde la loc de cinste s-a aflat mult-apreciata „plăcintă întinsă de Turnu”, brandul cu care se mândresc locuitorii acestui sat de câmpie.
Dr. Gabriela Adina Marco
Complexul Muzeal Arad