Măderat - Cîntec joc și voie bună de Sfînta Maria
Am ajuns la Pâncota de sărbătoarea Sfînta Maria, urmînd să participăm la Hramul Bisericii din Măderat, dar înainte am dorit să stăm de vorbă cu noul primar, Pocrișer Dan Ștefan.
- Domnule primar, sînteți nou instalat pe funcție, de aceea vă rugăm să ne spuneți ce planuri aveți pentru comunitate și ce lucrări au rămase nefinalizate pe care le veți duce mai departe?
- La 2 săptămâni după alegeri, când nici nu eram instalat pe funcţie, în urma unor viituri, s-a rupt digul văii din central oraşului având inundaţii pe mai multe străzi din oraș. Atunci am fost pe baricade 2 zile şi 2 nopţi, împreună cu o parte din angajaţii primăriei, serviciul de pompieri, primind ajutor și de la ISU Arad şi Apele Romane Crişuri, A.B.A Crișuri - Oradea. Foarte mulţi localnici s-au oferit benevol atunci să ne ajute şi pentru acest lucru le mulţumesc din suflet. În ziua instalării ca primar, la mai puţin de o oră de la încheirea numirii, am și pornit alături de d-l viceprimar la Oradea, la sediul ApelorRomane, iar în urma discuţiilor purtate acolo am obţinut sprijinul instituţiei prin faptul că ne-au trimis trei utilaje cu care am decolmatat valea şi am consolidat digurile, lucrînd timp de o lună de zile, iar în acest moment încă mai lucrăm cu un singur utilaj, urmând a interveni şi cu miniutilaje pe zonele unde nu se poate intra cu utilajul mare. Pe termen scurt, avem încheiat contract de execuţie şi modernizare a câtorva tronsoane de străzi din oraş şi din Măderat şi vom mai executa şi o lucrare de reparaţii drumuri în localități pentru că pînă în iarnă dorim să avem drumurile în stare mai bună. Am semnat de curînd un contract de finanţare la Bucureşti prin PNDL la Ministerul Dezvoltării pentru construirea unui corp nou de școală cu 7 săli de clasă la liceul din Pâncota.
- Ce fel de greutăți întîmpinați, fiind la început de drum ?
- Avem şi multe greutăţi cu care ne luptăm şi dorim să le rezolvăm, anume proiectul de modernizarea a pieţei din Pîncota fiind momentan în curs de reglementare a soluţiei cu Enel prin relocarea unor stâlpi de joasă tensiune, motiv pentru care se întârzie lucrările. Trecând prin Pâncota, se poate vedea că este un şantier continuu, lucrându-se la sistemul de canalizare şi la alei, precum şi în alte zone afectate de inundaţii. Referitor la pista de biciclete, unde în acest moment lucrările sunt în zona pieţei. Vă spunem că pista va avea dublu rol: pista pentru biciclete, iar sambata, fiind zi de piaţă, va fi utilă ca loc de parcare.
- Referitor la sport, pentru că tinerii vor să știe, care vor fi schimbările în domeniu?
- Referitor la sport, nu am facut altceva decât să dau curs la ceea ce au dorit probabil 99% din pâncotani, respectiv să închei acest capitol frumos ca performanţă, dar exagerat de costisitor pentru bugetul oraşului. Astfel am propus Consiliului Local şi am primit girul tuturor pentru retragerea din cadrul Clubului Sportiv ,,Şoimii Pâncota” şi totodată retragerea dreptului acestui club de a-şi desfășura activitatea pe baza sportiva a oraşului. Am retras şi acest drept pentru că nu se puteau desfăşura activităţi sportive cu tinerii noştri din oraș. Preferăm să facem mai puțină performanță sportivă cu cheltuieli minime, urmand în acest sens să constituim un nou club sportiv, dedicat exclusiv pâncotanilor.
- Ce veți face pentru înfrumusețarea orașului?
- Pe partea de lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare am preluat activitatea cu o singură persoana pentru cositul ierbii, ceilalţi angajaţi fiind în mare parte angrenaţi acum în lucrarile de întreţinere a oraşului, iar în plus am mai angajat 2 persoane, achiziţionând şi 2 motocositori şi alte agregate pentru lucrări de întreţinere dorind să primeze curățenia și frumosul în oraș.
- Spuneți-ne ceva și de partea culturală...
- Am avut chiar săptămâna trecută, pe lângă o adunare cetățenească, desfăşurarea unei piese de teatru la sediul primăriei (sala de spectacole), acţiune desfăşurata în colaborare cu Centrul Cultural Județean Arad, și doresc să susţin și voi susține cultura la Pâncota. Am avut KIRCHWEIH-ul, o sărbătoare cu ocazia Hramului Bisericii Catolice a comunităţii locale germane din Pâncota, iar acum, așa cum știți, avem Hramul Bisericii Ortodoxe Măderat, eveniment pe care îl sprijinim financiar, și aici doresc să punctez faptul că pînă acum acest eveniment nu a fost sprijinit, și apreciez implicarea și inițiativa preotului Ioan Mercea de la Măderat pentru că pînă anul acesta a organizat singur acest eveniment timp de șase ani de zile, iar din acest an va avea sprijinul primăriei în fiecare an. Vom sprijini în continuare de asemenea fiecare cult religios de la Pîncota și Măderat.
..............................................................................................................
După discuţia cu noul edil al oraşului Pâncota, am trecut la Hramul bisericii ortodoxe Măderat. Un eveniment frumos desfășurat în parcul localității, așezată la poalele dealurilor cu vii. După un tedeum rostit de părintele paroh Ioan Mercea și după ce primarul Dan Pocrișer a avut un cuvînt de bun venit tuturor asigurînd cetățenii din Măderat că primarul și consiliul local vor face tot posibilul ca Măderatul să beneficieze de modernizare la fel ca și Pîncota, pe scenă au urcat copiii școlii generale din Măderat coordonați de doamna învățătoare și copii de la dansuri, care au prezentat un foarte frumos program artistic, bucurînd mult publicul prezent. Apoi pe scenă au urcat soliști de muzică populară , din zonă dar și din Banat, Adriana Nemeș, tocmai de la Pișchia – Timiș, iar din zonă: Petrică Neag, Doru Ivan și Luciana Giurgiu cea care a antrenat lumea la joc pînă tîrziu spre miezul nopții.
Micii, grătarele, berea au fost pe săturate iar înghețata de Nădab a fost foarte apreciată. Un lucru pe care l-am observat și doresc să-l punctez este faptul că primarul a fost alături de Măderătani pînă la sfîrșit deși era noapte spre ora doisprezece, dînsul discuta cu cetățenii, ascultîndu-le problemele. Spre miezul nopții am plecat lăsînd în urmă Măderatul, și am ieșit din sat pe drumul carierei apoi m-am oprit fiind lumină ca ziua iar muzica încă mai răzbătea peste Măderat și împrejurimi. Am dorit să privesc încă odată spre dealurile Măderatului scăldate de lumina lunii ce se ridicase dinspre Agrișul meu natal, amintindu-mi poate de anii copilăriei.