FOTO | Grevă generală în spitale. Pentru asigurarea urgențelor la Spitalul Județean, sute de angajați au venit de acasă să susțină protestul
Aproximativ 1500 de membri Sanitas din cei 2.000 din Arad participă la greva generală declanșată luni, cei mai mulți, aproape 1.300, fiind angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU).
Protestatarii în halate s-au adunat pe holuri și în curțile clădirilor, aflate în mai multe locuri din județ, însă au asigurat o treime din activitate.
Pentru asigurarea serviciilor medicale, sute de asistenți medicali și infirmieri au fost chemați la protest de acasă.
”Sunt secții care funcționează în mod obișnuit cu doar o treime sau jumătate din personalul necesar, pentru că sunt posturi neocupate de mulți ani, cum sunt Secțiile Infecțioase Copii sau Chirurgie. Pentru a nu fi afectată activitatea, de la secțiile cu probleme au fost aduși oameni de acasă, pentru a suține protestul”, a declarat prim-vicepreședintele Sanitas Arad, Otinel Șandru.
Potrivit conducerii spitatalului, doar 60 la sută din posturile prevăzute în schema de personal sunt ocupate, iar angajări se fac în fiecare an, treptat, în funcție de buget. Unitatea are nevoie de câteva sute de asistenți, infirmieri și brancardieri, dar și de medici.
Din cauza grevei, intervențiile chirurgicale care nu au fost urgente au fost amânate.
”Intervenții chirurgicale amânate nu pun probleme, în general am încercat să nu amânăm pacienții programați pentru astăzi, pentru că și protestul a fost anunțat destul de târziu”, a declarat directorul medical al SCJU Arad, Ciprian Pribac.
În timp ce participanții stăteau în fața spitalului cu pancarte în mâini sau banderole pe brațe pe care scria ”Grevă generală”, mulți dintre pacienți s-au declarat nemulțumiți că au fost nevoiți să aștepte pentru tratamente.
”Aștept să mă panseze, că sunt în grevă. E bine că protestează, e dreptul lor, dar nu e corect pentru pacienți”, a spus o femeie, care a stat lângă protestatari până când a fost chemată în spital pentru tratament, cazul său nefiind considerat o urgență.
Salariile, veșnica problemă
Revendicările de la Arad sunt cele formulate la nivel național de Federaţia Sanitas. Sindicatul cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.
De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, considerând că ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii.
Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.
Una dintre cele mai importante solicitări vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept.