Glad Varga a făcut un bilanț al politicilor de mediu la trei ani de guvernare PSD; Concluzia: măsurile propuse au rămas doar pe hârtie
Deputatul liberal de Arad Glad Varga a vorbit în plenul Parlamentului despre „realizările” PSD în ceea ce privește politicile de mediu, în ultimii trei ani, perioadă în care social-democrații s-au aflat la guvernare. Concluzia nu face decât să ne îngrijoreze: măsurile propuse au rămas doar pe hârtie.
„De la preluarea mandatului de deputat, am adresat constant întrebări şi interpelări cu privire la probleme punctuale ce au vizat domeniul protecţiei mediului, având în vedere, pe de o parte, obligaţiile României asumate prin Tratatul de aderare, iar pe de altă parte, grija pentru sănătatea oamenilor şi a factorilor de mediu. După trei ani de guvernare şi tot atâtea guverne aduse la Palatul Victoria de către PSD, constat că răspunsurile ambigue şi fără fundament primite de-a lungul timpului de la miniştrii ce s-au perindat la Ministerul Mediului şi Ministerul Apelor şi Pădurilor reflectă întocmai situaţia actuală a acestui domeniu – măsurile propuse în Programul de guvernare de către PSD au rămas în proporţie de 90% doar pe hârtie, în detrimentul oricărui progres ce ne-ar fi putut proteja de situaţiile de infringement, cărora va trebui să le facem faţă în perioada următoare”, susține parlamentarul PNL.
Întârzieri în implementare
În continuare, Glad Varga afirmă că toate proiectele de mediu finanţate din fonduri europene înregistrează întârzieri în implementare, din cauza deficitului capacităţii administrative şi insuficientei pregătiri a proiectelor, existând riscul de dezangajare a fondurilor alocate. „Termenele asumate pentru conformarea cu obiectivele de asigurare a apei potabile şi a conectării la reţelele de canalizare şi epurare a apei uzate sunt depăşite deja cu aproape un an. Deşi PSD a aprobat Planul naţional de gestionare a deşeurilor încă din decembrie 2017, instrumentele de implementare a măsurilor şi legislaţia subsecventă lipsesc, astfel că România tinde să nu îşi îndeplinească obiectivul de reciclare de 50% din deşeurile municipale până în 2020. Reţeaua Natura 2000 nu a fost finalizată, iar monitorizarea poluării aerului este considerată un «eşec sistemic», motiv pentru care România a primit scrisori de punere în întârziere. Calitatea aerului lasă de dorit şi este o necunoscută pentru populaţie, transparenţa privind aceste date fiind zero. Nu se cunoaşte încă nici adevărata dimensiune a tăierilor ilegale de păduri, în timp ce operaţionalizarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialului lemnos SUMAL a fost amânată pentru iulie 2020, deşi Guvernul PSD se angajase ca acesta să fie complet funcţional din octombrie 2017. Hotărârile de guvern pentru exproprierea de terenuri în vederea plantării de perdele forestiere au fost aprobate încă din toamna anului trecut, însă lucrările din primăvara anului 2019 au acoperit doar 15 km, deşi România are nevoie de 1700 km de perdele forestiere”, a continuat Glad Varga.
În încheiere, deputatul arădean susține că a făcut această analiză, nu pentru a invoca moștenirea lăsată de pesediști, ci pentru ca toată lumea să conștientizeze că se impune o muncă susținută pentru a repara ceea ce lasă în urmă Guvernul PSD. „Am enumerat mai sus doar o parte a aspectelor cuprinse în Programul de guvernare al PSD pe domeniul mediu, care nu pot fi caracterizate decât drept «nerealizate». Nu am făcut această analiză pentru ca mai târziu să putem invoca «greaua moştenire» lăsată de PSD, ci pentru a conştientiza că, dincolo de acest clişeu, e nevoie de un efort susţinut şi o implicare activă pentru a repara ceea ce PSD lasă în urmă, fără nicio remuşcare”, a încheiat Glad Varga, deputat PNL de Arad.