Ghioroc - Litoralul vestic al României
Atestat documentar la anul 1135 fiind cea mai veche localitate din comună, Ghiorocul a fost de-a lungul timpului una dintre cele mai renumite localități producătoare de vin din Podgoria Aradului. Tot aici, mai precis la Miniș, a fost prima școală viticolă din România, prima ,,școala de vințeleri,,.
Nu întâmplător aici a fost montată a opta linie ferată electrificată din lume și prima din estul Europei, fiind bineînțeles și cea mai veche din România, deoarece vinurile de aici aveau căutare fiind servite adesea pe masa regilor din apus datorită calității lor. Astfel, pentru a se facilita transportul produselor viticole s-a construit o cale ferată de-a lungul Podgoriei de la Pâncota la Radna, cu o conexiune din Ghioroc spre Arad.
Calea ferată îngustă Arad-Podgoria este o fostă cale ferată privată construită la anul 1906, cu o lungime totală de 58,318 km ce lega Aradul de localitățile Ghioroc-Pâncota și Radna. Doar în anul 1913 a fost electrificată, fiind între 1913 și 1965 singura cale ferată electrificată din România.
Ideea construirii unei căi ferate înguste în Podgorie a existat încă din anul 1896, pe vremea austro-ungarilor pentru a putea transporta așa cum am amintit, cu ușurință, vinul din Podgorie spre Arad, iar apoi spre Austria și Ungaria.
În anul 2006, linia Arad-Podgoria a împlinit 100 de ani și atunci a fost inaugurat muzeul tramvaielor la Ghioroc. Pentru cei care nu știu, culoarea originală a tramvaiului a fost gri, iar prin 1918, în ultimul an al războiului, fusese vopsit verde - de aici a rămas peste ani denumirea de „Săgeata verde”.
Dacă vinul din Podgorie și tramvaiul electric au fost și sunt un brand pentru Ghioroc, iată că și „litoralul de acasă”, așa cum este denumit lacul Ghioroc, este tot un brand al localității fiind tot mai apreciat de turiști.
Lacul este de fapt o fostă balastieră format din apele freatice existente,după exploatarea balastului și se întinde pe o suprafață de 10 Ha.În timp s-a format o mică plajă cu nisip ,balta fiind renumită pentru pescuitul sportiv (carași de 2-3 kg), avînd o adâncime foarte mare care ajunge pînă la 25 de metri.
În prezent lacul este ideal pentru practicarea sporturilor nautice ,dezvoltîndu-se aici un adevărat complex de agrement, zona fiind foarte propice turismului fiind într-o continuă dezvoltare . În perioada estivală, lacul Ghioroc primește aproximativ 10.000 de turiști pe săptămână care sunt atrași de plajă și apa lacului și de posibilitățile de distracții dar mai ales de festivalurile organizate pe plajă care atrage foarte mult tineret.
Toate aceste lucrări de amenajare a plajei merg în paralel cu alte proiecte ale Primăriei Ghioroc care aduc noi investiții necesare comunei pentru că doi oameni tineri, însă energici și gospodari, și-au unit forțele având același țel, respectiv dezvoltarea comunei.
Dacă domnul Popi - Morodan Corneliu, primarul comunei, se ocupă de noi proiecte de infrastructură pentru comună, viceprimarul, Hedean Nicolae, se ocupă de șantierul de pe plajă, de tot ce înseamnă investiție făcută pe plajă pentru ca în cel mai scurt timp turiștii să beneficieze de cele mai bune condiții.
În urmă cu câteva zile am stat de vorbă cu primarul comunei , domnul Popi-Morodan Corneliu care ne-a prezentat situația comunei și lucrările de amenajare care se fac pe plajă.
„Facem ultimele finisaje la Căminul Cultural din Miniș, un proiect AFIR pe care vrem să-l finalizăm, iar în curând va fi și inaugurarea, urmând să ne recuperăm și ultima tranșă de bani. Acest proiect se pare că este printre primele finalizate din țară și asta ne bucură.
Tot prin proiect european avem și modernizarea de străzi cu lungime de 7,5 km la care deja se lucrează intens estimând ca în luna aceasta să finalizăm primul lot. Astfel, 13 străzi incluzând și drumul spre plajă, vor fi asfaltate.
Pe proiectul extindere apă și canalizare suntem gata cu documentarea în vederea licitației publice fiind și pe SICAP. Așteptăm desemnarea câștigătorului licitației, eventualele contestații și începerea lucrărilor.
Extinderea rețelei de apă-canal se efectuează cu Fonduri Europene pe o lungime de aproximativ 21 Km, fiind un proiect pe măsura 7.2, de asemenea și primul proiect selectat pe țară, pentru că noi am avut cel mai mare punctaj din toată țara.
Reabilitarea Căminului Cultural din Cuvin este un alt proiect pe măsura 7.2, tot pe fonduri europene, urmând ca în scurt timp să-l ridicăm și pe SICAP în vederea găsirii executantului și începerea lucrărilor.
Mai avem încă un contract de finanțare, al cincelea pe fonduri europene și cel mai așteptat de cetățeni, respectiv construcția și înființarea unei grădinițe cu program prelungit și AFTER SCHOOL pentru copiii din Ghioroc - o lucrare de anvergură tot pe măsura 7.2 PNDR.
Adiacent mai avem un contract de finanțare pe GAL măsura 19.2 –PNDR, pentru modernizarea străzii Avram Iancu din Cuvin pe o lungime de 1,3 Km din totalul de 1,7 Km. Aici avem proiectul tehnic, așteptăm avizarea și începerea lucrărilor care probabil vor porni prin luna august.
Pe lângă aceste șase proiecte cu finanțare europeană mai avem încă două proiecte PNDL cu finanțare guvernamentală, unul pentru reabilitarea clădirii Liceului Tehnologic „Vasile Juncu” din Miniș, iar celălalt pentru reabilitare și extinderea școlii la clasele I-VIII Ghioroc. Extinderea se referă la construcția unei săli multifuncționale în curtea școlii.
În paralel ne ocupăm și de amenajarea plajei cu drumul de acces și parcări, fiind vorba de 600 locuri de parcare, camping și alte amenajări.
Practic va fi un complex turistic având în vedere că se dorește obținerea statutului de stațiune turistică de interes local. Dorim să mărim și să amenajăm plaja, dar în același timp să lărgim paleta serviciilor turistice pentru a face din plaja Ghioroc un loc dorit de turiști, având în vedere și distanța mică față de municipiul Arad și orașul Lipova, deși avem deja mulți turiști și din Timiș, Bihor, Sălaj, Hunedoara și din alte părți.
Cei care vor dori să rămână peste noapte vor beneficia de locuri de cazare, restaurante și terase care vor fi cu siguranță de bun augur pentru turiști. Plaja este foarte curată, iar palmierii aduși tocmai din Ecuador vor face ca locația să aibă un aspect frumos și atractiv, fiind o nouă destinație turistică.
Restaurantele și terasele de pe plajă stau la dispoziția turiștilor cu cele mai alese sortimente gastronomice și răcoritoare. Deja numărul turiștilor a explodat efectiv din acest an ne așteptăm la tot mai mulți turiști care să îndrăgească plaja de la Ghioroc.
Mai avem două terenuri de vânzare în vecinătatea plajei, unul de circa 1200 metri pătrați în apropierea porții de intrare spre plajă, cu posibilitate de a construi până pe malul apei și unul în vecinătatea camping-ului, de aproximativ 1100 metri pătrați. Urmează ca Primăria sa facă dezmembrarea și apoi licitația publică și cu aceste două locuri putem spune că am epuizat tot ceea ce este spațiu construibil legat de plajă.
Dorim să mulțumim conducerii C.J.Arad pentru spijinul acordat atât financiar, cât și moral, în vederea dezvoltării zonei turistice, dar în special pentru finanțarea festivalului ,,GHIOROC SUMMER FEST, care se deschide la 1 iulie și atrage mii de tineri și care se închide cu un foc de tabără tradițional la 1 septembrie.”, a încheiat domnul primar.
Iată că Ghiorocul nu mai este doar un ținut al vinului, ci și un reper turistic foarte important pentru județul Arad și nu numai. Din constatările de la fața locului credem că în următorii doi ani plaja va trebui mărită din nou datorită afluxului mare de turiști.
La urma urmei avem „litoralul de acasă” fără a mai străbate drumuri lungi pentru o bucată de plajă și un soare care să ne facă mai veseli și relaxați alături de cei dragi, în compania unei băuturi răcoritoare sau cu o bere rece alături de prieteni.