Gheorghe Falcă: „Urmările Pactului Ribbentrop-Molotov se fac din păcate simţite şi astăzi”
Au trecut 82 de ani de la acel fatidic 1939, când Germania condusă de Adolf Hitler cădea la înţelegere cu Stalin şi Uniunea Sovietică, ceea ce a dus, pe 23 august 1939 la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Conform europarlamentarului arădean Gheorghe Falcă, singura forţă politică care a condamnat, ieri, pactul Ribbentrop-Molotov a fost Partidul Popular European.
De altfel, popularii europeni au transmis, la comemorarea semnării pactului germano-sovietic, că „documentul a împărțit Europa între cele două regimuri totalitare și a deschis calea izbucnirii celui de-al doilea război mondial. Aniversarea Pactului nu ar trebui să servească doar ca amintire a victimelor acestor regimuri diabolice, ci și ca avertisment împotriva forțelor politice extremiste și xenofobe. Trebuie să păstrăm vii amintirile trecutului tragic al Europei.”
Europarlamentarul Gheorghe Falcă, preşedintele PNL Arad, consideră că românii nu trebuie să uite ceea ce s-a întâmplat în 1939, pentru că este vorba despre una dintre cele mai mari nedreptăţi pe care ţara a suferit-o în istorie. „Doar noi, popularii europeni am fost, ieri, singura forţă politică care a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov. Atunci, România a fost victimă directă a înţelegerii dintre cele două dictaturi care dominau Europa, iar urmările acelei înţelegeri se fac simţite din păcate şi astăzi. Scriitorul spaniol George Santayana spunea: «Cine își uită trecutul este condamnat să îl repete». Ceea ce s-a întâmplat pe 23 august 1939 a reprezentat una dintre cele mai mari nedreptăţi pe care România a suferit-o de-a lungul istoriei. Astăzi suntem în Uniunea Europeană, suntem în NATO, dar cunoaşterea, asumarea şi transmiterea adevărului istoric sunt singurele căi prin care putem să ne menţinem adeziunea la platforma de idei şi valori europene şi occidentale”, a declarat Gheorghe Falcă.