Pleșcuța - Festivalul "Comori de Suflet Românesc" la a V-a ediție (FOTO/VIDEO)
Pleșcuța este una dintre cele mai frumoase comune de pe Valea Crișului Alb, o comună cu oameni harnici și liniștiți. Frumusețea locurilor cu fânețele și pruniștile de pe coastele dealurilor, cu verdele pădurilor și aerul curat de acolo este ceea ce atrage ochiul trecătorului și sufletul, deopotrivă.
Tradiția și frumosul se păstrează și aici, pentru că întreaga Vale a Crișului Alb este un izvor nesecat de frumos. Pleșcuța are un primar tânăr însă ambițios și gospodar, așa cum sunt oamenii pe acolo, iar de când este primar, comuna a făcut pași importanți în ceea ce privește investițiile.
Pe lângă faptul că o parte bună din comună este asfaltată, acum primarul are alte proiecte pentru comunitate. În curând se vor asfalta și drumurile din localitățile Răstoci, Dumbrava și Tălagiu pentru că este semnat deja contractul cu Ministerul Dezvoltării, documentația este pregătită și urmează licitația după care firma câștigătoare va începe lucrările.
Un alt proiect pentru comună este reabilitarea și modernizarea școlii din Tălagiu și a grădiniței din Pleșcuța, contractul fiind semnat și pentru acest proiect cu Ministerul Dezvoltării. Al treilea proiect este branșarea la rețeaua de apă potabilă de la Tălagiu, Aciuța și Pleșcuța . „În curând începem branșările la rețeaua de apă la Aciuța, Tălagiu și Pleșcuța”, ne-a spus primarul comunei, Viorel Groza.
Pentru cei care doresc să cumpere case de vacanță în aceste localități este un lucru extrem de bun, mai ales că se vor asfalta și drumurile, iar comuna este foarte frumoasă și liniștită.
Iată o comună mică ca număr de locuitori, dar întinsă ca suprafață și cu proiecte mari. Ca unul care am vizitat localitățile Dumbrava, Tălagiu sau Budești chiar acolo sus între păduri, pot spune cu certitudine că sunt locuri pe care le veți îndrăgi de la prima vedere.
Crișul dă un farmec aparte localității Tălagiu, iar atunci când veți trece pe puntea suspendată în cabluri cu siguranță vă veți întoarce în timp. Acolo după-amiezile de vară încă mai răsună de strigătul copiilor scăldându-se în Criș. Și fiindcă este vremea cireșelor, cu siguranță sus la Budești acum este plin de cireșe coapte.
Pleșcuța are străzi asfaltate, apă curentă deși este o comună întinsă ca suprafață și greu de administrat, însă este bine gospodărită, devansând primării mari ca număr de locuitori din județ, însă totul ține de hărnicia omului, a primarului și echipei din Primărie. Dacă tot anul administrația locală muncește pentru proiecte odată pe an este și sărbătoarea satului „Festivalul Comori de Suflet Românesc”, o sărbătoare care adună câteva sute de locuitori din comună și din împrejurimi în curtea Căminului Cultural din Pleșcuța, iar în acest an a fost cea de-a V-a ediție.
Ansambluri de dansatori și soliști vocali se întâlnesc la Pleșcuța pe scenă în cântec joc și voie bună. Luna mai este potrivită pentru acest eveniment când totul este verde, iar păsările încă își cântă trilurile pe valea satului dis de dimineață.
Spectacolul a debutat cu ansamblul „Pădureanca” din Chisindia, instructor Ioan Todica, cooordonator Ionel Pașca. Nu mai este nevoie de o prezentare specială pentru că ansamblul Pădureanca din Chisindia este foarte cunoscută atât în județul Arad, cât și în țară. Solistul vocal Alin Neag a interpretat câteva piese dintre care două piese noi, apoi ansamblul „Busuiocul” din Sântana au avut un program de excepție cu jocuri și cu soliști vocali din ansamblu, după care pe scenă au urcat ansamblul „Crăișorii Moților” din Tisa Nouă coordonați de binecunoscutul Daniel Budea, un fiu al satului Budești.
Diana Mihuț, Maria Turicu, Vali Alexa și Mihaela cu Medeea Miknea au interpretat câteva piese frumoase în aplauzele publicului. Invitați speciali au fost domnul Petrică Pașca cu orchestra și Claudia Volintir. Cântecul și voia bună au ținut până târziu în noapte, iar cântecul popular a răsunat peste păduri și peste sat aducându-ne încă odată aminte că tradiția și folclorul românesc au fost pe acest tărâm din totdeauna.
Luna se ridicase demult peste sat, aruncând săgeți de lumină în noapte printre crengile brazilor din curtea Căminului Cultural din Pleșcuța, peste sat și peste păduri deopotrivă, fiind martor tăcut la acest festival al cântecului românesc. Când muzica s-a oprit, liniștea s-a lăsat din nou pe valea satului, numai cocoșii mai cântau până dimineața amintind că o nouă zi începe...a doua zi de Rusalii, Pleșcuța era încă în sărbătoare.