Fără aparate de aer condiționat pe fațadele clădirilor în zona de construcții protejate / UPDATE: Proiectul a fost votat în unanimitate; cine vor fi primii vizați de controale
Scriitorul și publicistul Bujor Buda, fondatorul Asociației Pro Urbe, scria de-a lungul timpului că „aparatele de aer condiționat scuipă orașul”, acesta militând prin ceea ce a scris împotriva acestui fenomen. Acum, la doi ani de la moartea sa, pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal se află un proiect de hotărâre prin care municipalitatea încearcă să rezolve această problemă.
Update 1 Proiectul a fost votat în unanimitate; cine vor fi primii vizați de controale
Proiectul a fost votat, astăzi, în unanimitate, în ultima ședință a Consiliului Local Municipal din acest mandat. De menționat că potrivit unui amendament adus de viceprimarul Levente Bognar, proprietarii aparatelor de aer condiționat vor fi obligați și să aducă fațada la starea inițială.
În ceea ce-l privește, primarul Călin Bibarț a ținut să menționeze că primii vizați de controale vor fi proprietarii care și-au renovat fațadele, dar care și-au montate din nou aparatele de aer condiționat. „Am insistat mult pentru acest proiect. Controalele se vor face cu predilecție la clădirile care au fost renovate. Sunt tot mai mulți proprietari care înțeleg că trebuie să-și rafacă fațadele, dar unii își amplasează aparatele pe fațadele nou renovate. Nu e corect nici față de ceilalți proprietari din condominiu. Acum avem încă o pîrghie pentru a-i face să înțeleagă că aparatele de aer condiționat nu se amplasează pe fațade”, a declarat primarul Călin Bibarț.
În proiectul de hotărâre se arată la articolul 1, că „Se aprobă unele măsuri pentru amplasarea aparatelor de aer climatizat pe fațadele clădirilor din municipiul Arad în zona construită protejată, zona monumente protejate din ansamblul urban al Municipiului Arad, conform anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, iar la articolul 2 se precizează că „Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 10 zile de la data aducerii la cunoștință publică, în condițiile legii.”
Dar despre ce este vorba mai exact? Proiectul va interzice amplasarea instalațiilor de aer climatizat pe fațadele imobilelor aflate la aliniament în zona construcții protejate și zona monumente protejate.Totuși, pentru a se veni în sprijinul locatarilor, se permite amplasarea instalațiilor care dau în curțile interioare ale clădirilor.
De remarcat că în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a hotărârii trebuie demontate toate instalațiile de climatizare situate pe fațadele clădirilor din zona cu pricina, această operațiunea căzând în sarcina proprietarilor sau administratorilor. În caz contrar se vor aplica amenzi contravenționale cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, dacă fapta nu a fost săvârșită astfel încât să constituie infracțiune.
Care va fi zona liberă de aparate de aer condiționat
Mai trebuie spus că hotărârea se va aplica, dacă va trece de votul consilierilor municipali, în zona construită protejată, zona monumentelor protejate din municipiu.
„Zona de construcții protejate din ansamblul urban al Municipiului Arad este definită ca fiind zona reglementată, în suprafață de 610 ha, incluzând atât limita Ansamblul Urban Arad - cod LMI 2010: AR-II-a-B-00477, conform Ordinului Ministerului Culturii şi Cultelor nr. 2361/2010, privind aprobarea Listei monumentelor istorice şi a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările și completările ulterioare, cât şi limita zonei centrale a Municipiului Arad”, se arată într-una dintre anexele proiectului. Tot acolo sunt descrise și limitele zonei de construcții protejate, și anume: „de la culeea N a podului Traian spre V, pe malul N al râului Mureş până în spatele proprietăţilor aferente frontului estic al Căii Andrei Şaguna, traversând str. Mărăşeşti - str. O. Goga – str. Elena Ghiba Birta – str. I. Marşieu – str. A. Mureşanu (excluzând zonele ocupate de locuinţe colective), la N incluzând frontul proprietăţilor aferente str. A. Mureşanu şi cele aferente frontului vestic al Bulevardului Revoluţiei, traversează str. C. Coposu şi cuprinde lacul, imobilul Liceului Sabin Drăgoi, Palatul CFR şi se întoarce spre Calea Iuliu Maniu, prin spatele proprietăţilor aferente frontului estic al Bulevardului Revoluţiei şi traversează str. A. Russo – str. C. Davilla, înglobând proprietăţile aferente ale frontului nordic şi vestic al str. I.C. Brătianu. La E continuă incluzând digul, de-a lungul albiei majore a Râului Mureş (care înconjoară Cetatea Aradului) în amonte, până la podul Cetăţii, înglobează proprietăţi de pe str. Radu de la Afumaţi, pînă la colţul str. Cezar şi traversează str. Infanteriei, râul Mureş în drept cu str. Zdrenjanin şi preia digul aferent Splaiului Toth Şandor, până la culeea N a podului Traian. În S cuprinde podul Traian şi frontul de proprietăţi aferente Căii Timişorii (şi cel al str. Castanilor) până la intersecţia cu str. Ady Endre şi proprietatea Calea Timişorii nr.115.”
Proiectul de hotărâre care face referire la aparatele de aer condiționat va fi supus votului consilierilor municipali în cadrul ședinței extraordinare care va avea loc vineri începând cu ora 11, în Sala Regele Ferdinad.