Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Expoziţia de arme la CLIO: ARSENALUL ȘI CAMERA DE ARME A ORAȘULUI SIBIU, PERIOADA MEDIEVALĂ ȘI MODERNĂ, SECOLELE XV-XIX

Expoziţia de arme la CLIO: ARSENALUL ȘI CAMERA DE ARME A ORAȘULUI SIBIU,  PERIOADA MEDIEVALĂ ȘI MODERNĂ, SECOLELE XV-XIX
Comentează 0

Colecţia de Arme şi armuri a Muzeului Naţional Brukenthal reprezintă una din cele mai importante colecţii publice de acest fel din România şi cea mai mare din Transilvania, colecţie care cuprinde peste 3.200 de piese. În cadrul acesteia, piesele cele mai valoroase fac parte, din ceea ce au reprezentat în perioada medievală şi modernă, Arsenalul şi Camera de arme a oraşului Sibiu, piese aflate în colecția muzeului de istorie „Casa Altemberger” a Muzeului Naţional Brukenthal” - dr. Anca Nițio, muzeograf, curatorul expoziției.

Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu organizează, în perioada 13 -29 mai 2016, o impresionantă expoziţie de arme albe și de foc din colecția  Muzeului Național Brukenthal Sibiu. Expoziția Arsenalul și Camera de arme a orașului Sibiu, perioada medievală și modernă, secolele XV-XIX,  a fost deschisă la Sala ”Clio” a Complexului Muzeal Arad, vineri, 13 mai, orele 13.00, şi va putea fi vizionată până duminică, 29 mai.

Expoziția reprezintă principala atracție a Nopții Muzeelor, eveniment ce se va desfășura la Arad, sâmbătă, 21 mai, orele 20.00-02.00.

Expoziţia de faţă îşi doreşte să prezinte publicului larg cele mai impresionante piese ce aparţin Muzeului de Istorie „Casa Altemberger”. Astfel, printre cele peste 130 de piese ce se pot admira în cadrul expoziţiei, se regăsesc arme albe: suliţe, halebarde, arbalete; arme de foc cu mecanisme primitive de dare a focului precum archebuzele sau puştile cu fitil, puştile şi pistoalele cu cremene dar şi piese de echipament militar, ce vin să întregească astfel spectrul militar prezentat de expoziţie.

Piesele expuse la muzeul arădean (de la coifuri, cămăşi de zale, scuturi şi arbalete de secol XV realizate în atelierele transilvane, la cuirase-pieptar, halebarde şi suliţe din secolul al XVI-lea, muschete, puşti cu fitil şi pistoale cu cremene din secolele XVII-XVIII, dar şi săbii de cavalerie şi puşti mai moderne, de secol XIX), cărora li se adaugă câteva reproduceri cu imagini de epocă ale turnurilor şi porţilor sibiene care aparţineau breslelor de meşteşugari, ilustrează evoluţia sistemului de apărare, a armamentului şi echipamentului militar din Sibiul medieval şi modern.

În secolul al XV-lea, în Sibiu era menţionată înfiinţarea Arsenalului oraşului, cu o dublă funcţionalitate - de producător şi de depozit de armament. Acesta se afla în grija Magistratului oraşului, în timp dovedindu-şi eficienţa prin sporirea capacităţii de apărare a oraşului. Tot în administrarea Magistratului oraşului se afla Moara de pulbere precum şi maistrul armurier, cel care coordona producţia de armament şi de praf de puşcă.

Unul din cele mai importante documente, ce atestă preocuparea constantă a instituţiilor cu privire la sistemul defensiv, îl constituie inventarul armamentului primit de Conrad Hass, din perioada 2 martie 1552 - 2 iulie 1555, prin care se atestă existenţa în Arsenal a unui număr impresionant de piese de armament precum 45 tunuri, 2 mortiere, 186 archebuze duble, 1327 archebuze de jumătate şi puşti de mână, 5191 suliţe.

Toate piesele de armament şi echipament militar s-au păstrat în Arsenalul oraşului, în turnurile de apărare, dar şi în panopliile patriciatului sibian și au format într-o etapă ulterioară nucleul Camerei de arme a oraşului (Städtische Rüstkammer), înfiinţat în 1872 sub atenta coordonare a lui Carol Platz, comisar al primăriei Sibiului. Prin grija acestuia, numit custode, au fost inventariate piesele existente constatându-se astfel că în Camera de Arme a Sibiului erau păstrate 780 de arme de atac şi de apărare, în egală măsură arme albe şi de foc.

Azi, Colecţia de Arme şi armuri a Muzeului Naţional Brukenthal reprezintă una din cele mai importante colecţii publice de acest fel din România şi cea mai mare din Transilvania, colecţie care cuprinde peste 3.200 de piese. În cadrul acesteia, piesele cele mai valoroase fac parte, din ceea ce au reprezentat în perioada medievală şi modernă, Arsenalul şi Camera de arme a oraşului Sibiu, piese aflate în colecția muzeului de istorie „Casa Altemberger” a Muzeului Naţional Brukenthal” - dr. Anca Nițio, muzeograf, curatorul expoziției.

 

 

   Departamentul de Relaţii Publice a

Complexului Muzeal Arad

Galerie foto (32)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite