”Educație culturală și referințe istorice de la muntele Olimp la râul Mureș”
Astăzi, 30.07.2015 a avut loc Conferința finală de diseminare a rezultatelor proiectului Comenius Regio cu titlul ”Educație culturală și referințe istorice de la muntele Olimp la râul Mureș” Acest proiect a fost finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, prin Programul de Învăţare pe Toată Durata Vieții. La acest eveniment au participat reprezentanți ai comunității locale, reprezentanți ai ONG-urilor, inspectori școlari, directori ai instituților școlare, profesori și elevi.
Proiectul derulat în perioada 1 august 2013 -31 iulie 2015 s-a implementat prin parteneriatul dintre două regiuni din două ţări europene diferite, regiunea Pieria, Grecia şi regiunea Arad, România.
Instituțiile implicate în proiect au fost Direcțiunea pentru Învățământul Secundar din Regiunea Pieria, Katerini , Liceul Profesional nr 2 din Katerini, Școala Specială pentru Învățământ Profesional și Tehnic din Katerini și Municipalitatea din Katerini Din Regiunea Pieria, pentru regiunea coordonatoare din Pieria, Grecia și Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Liceul Tehnologic “Sava Brancovici” Ineu și Asociaţia “Alianţa pentru Copii” Arad pentru regiunea Arad.
Scopul proiectului a fost să încurajeze cooperarea dintre organizaţii din diferite regiuni, să dezvolte parteneriatul şi să faciliteze inter cunoaşterea partenerilor, a istoriei şi prezentului.
Proiectul s-a centrat pe cele două puncte de referinţă a celor două regiuni partenere și anume muntele Olimp în regiunea Katerini şi râul Mureş în regiunea Arad, acestea având un rol definitoriu în dezvoltarea lor culturală, istorică şi turistică.
Obiectivele proiectului au constat în încurajarea cooperării dintre organizaţii din diferite regiuni; dezvoltarea unui parteneriat care să faciliteze intercunoaşterea partenerilor, a istoriei şi prezentului lor, prin cooperare inter-regională care să atragă oportunitatea unei cunoaşteri profunde a istoriei nu numai pentru noi, cât şi pentru alţi cetăţeni din aceste regiuni; organizarea unor întâlniri comune de proiect pentru a face un schimb de experiență între participanții la proiect; încurajarea și motivarea elevilor implicați în activităţile proiectului pentru a învăța despre alte țări, culturile lor, istorie, tradiţii, pentru a aprecia mai bine propria regiune natală şi pentru toleranţă reciprocă.
Pentru aceasta am derulat activități atât la nivel de parteneriat câtși la nivel local. Acestea au constat în: realizarea de studii comparative cu privire la istorie, religie, cultură şi limbă, rolul celor două elemente geografice (muntele Olimp şi râul Mureş) în lupta pentru libertate a celor două popoare; furnizarea de materiale video şi acces la informaţii on-line; schimb de profesori care a oferit oportunitatea acestora de a veni în contact cu sistemul de educaţie, cultura şi tradiţiile regiunii partenere, schimb de bune practici și realizarea de materiale didactice noi; documentare cu privire la valorile culturale, geografice, economice şi istorice a fiecărei regiuni; elaborarea unui ghid turistic pentru cele două regiuni, în trei limbi şi promovarea acestuia pentru valorizarea patrimoniului cultural și istoric al fiecărei țări partenere în toată diversitatea ei și organizarea unor vizite de studiu în zonele naturale din cele două regiuni.
După doi ani de implementare a proiectului și derulare a activităților prevăzute în proiect am obținut rezultate multiple atât calitative cât și cantitative. Cele calitative constau în dezvoltarea unor competențe pentru profesorii implicați în proiect: competențe profesionale, competenţe lingvistice, dezvoltare personală, competente TIC, creativitate, interculturalitate, lucrul în echipă. Cele cantitative s-au materializat prin platforma internet în trei limbi (http://www.olympus-mures.eu/) pe care s-au încărcat și se vor actualiza continuu materialele didactice realizate în cadrul parteneriatului dar și după finalizarea acestuia, exemple de bună practică , chestionarele cu privire la istoria, geografia, tradițiile și cultura țării partenere aplicate elevilor şi analiza finală a acestora, mini-dicționarul conținând elemente lingvistice comune dintre cele două limbi (română și greacă), imagini relevante din cele două regiuni și realizate pe parcursul celor doi ani. Cel mai important rezultat al acestui proiect este ghidul de călătorie trilingv “OLYMPUS-MUREȘ” care conține informații importante despre cele două regiuni.
Acest proiect a construit, prin grija şi angajamentul celor şapte instituţii partenere, o cale de scurtătură, a adus mai aproape oamenii prin gândurile şi sentimentele lor şi prin cunoaşterea reciprocă a ceea ce sunt ei cu adevărat. A deconstruit prejudecâţi şi credinţe false şi a construit încredere, cunoaştere şi stimă.
C. P.