DSP Arad reglementări în domeniul apei potabile
Aducem la cunoștința operatorilor sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă, a utilizatorilor de apă potabilă din industria alimentară și HORECA precum și a autorităților locale care au în teritoriu fântâni/arteziene publice a căror apă este utilizată pentru consumul populației, următoarele reglementări aplicabile domeniului:
Legea nr. 458 /2002, actualizată, privind calitatea apei potabile, prevede în capitolul III,art. 7 :
,,(1) Monitorizarea calităţii apei potabile se asigură de către producător, distribuitor şi de autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Producătorii şi distribuitorii de apă potabilă asigură conformarea la parametrii de calitate şi finanţarea monitorizării de audit, precum şi a monitorizării operaţionale a calităţii apei potabile.
(3) Autorităţile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, asigură supravegherea şi controlul monitorizării calităţii apei potabile în scopul verificării faptului că apa distribuită consumatorului se conformează la cerinţele de calitate şi nu creează riscuri pentru sănătatea publică.
(5) Producătorii, distribuitorii sau utilizatorii de apă potabilă, prin sistem public colectiv ori individual, pentru îmbuteliere şi pentru industria alimentară, vor asigura monitorizarea curentă, operaţională a apei potabile, conform unui program care trebuie să cuprindă cel puţin controlul eficienţei tehnologiei de tratare, îndeosebi a dezinfecţiei, şi al calităţii apei potabile produse, distribuite şi utilizate.
(6) Procedurile pentru monitorizarea prevăzută la alin. (5) vor fi stabilite în conformitate cu Normele de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile, iar programul de monitorizare trebuie să fie avizat de către autoritatea de sănătate publică județeană respectiv a municipiului București.
(8) Lista laboratoarelor înregistrate, care efectuează monitorizarea calităţii apei, se face publică de către Ministerul Sănătăţii.”
Singurul laborator înregistrat în Registrul laboratoarelor pentru monitorizarea calității apei potabile în județul Arad este Laboratorul Direcției de Sănătate Publică Arad, înregistrat cu nr. 551 din 12.08.2019 pentru : prelevare de probe, monitorizare de audit și monitorizare de control.
Laboratorul DSP Arad efectuează, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice, determinarea următorilor parametri:
Bacterii Coliforme
Escherichia Coli
Enterococi intestinali
Pseudomonas aeruginosa
Clostridium perfingens
Număr de colonii la 22O C
Număr de colonii la 37O C
Amoniu
Clor rezidual
Conductivitate
Fier
Mangan
Nitrați
Nitriți
Oxidabilitate
pH
Frecvența de prelevare a probelor de apă este prevăzută în HOTĂRÂREA nr. 974 din 15 iunie 2004 (*actualizată*) pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile
Pentru efectuarea determinărilor prețurile sunt prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 208 din 7 martie 2012 privind aprobarea Listei tarifelor pentru prestaţiile în domeniul sănătăţii publice efectuate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Prin urmare, monitorizarea calității apei potabile se face doar prin laboratoare înregistrate la Ministerul Sănătății.
Conform HOTĂRÂRII nr. 857 din 24 august 2011
privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 “neefectuarea de către producătorii/distribuitorii de apă potabilă a monitorizării de control sau efectuarea monitorizării de control de către laboratoare neînregistrate la Ministerul Sănătăţii pentru controlul oficial al calităţii apei potabile”.
Direcția de Sănătate Publică Arad prin Serviciul de Control în Sănătate Publică va efectua controale pentru verificarea monitorizării calității apei potabile.