Dosarul 10 august, îngropat. Un an de la gazarea diasporei, NICIUN VINOVAT
Protest uriaș anunțat astăzi în Capitală, dar și în marile orașe. Se împlinește anul de când sute de oameni nevinovați au fost umiliți, bătuți și agresați. Iar acei oameni așteaptă de un an de zile să cadă capete. Să fie pedepsiți cei vinovați. Nimeni nu răspunde azi penal pentru ce s-a întâmplat anul trecut. Dosarul 10 august este azi mai degrabă îngropat decât cercetat.
Protest 10 august. Plimbat între parchete, dosarul 10 august este departe de găsirea vinovaţilor. Ultima destinaţie pentru cazul deschis a doua zi după violenţele de la protestul diasporei este DIICOT. Aici se cercetează în paralel intervenţia abuzivă a forţelor de ordine, cine a girat-o, dar şi presupusa tentativă de lovitură de stat.
Protest 10 august. La finalul investigaţiei, nu poate rămâne decât o singură ipoteză dintre cele două, şi doar bucata respectivă va fi trimisă în judecată.
Protest 10 august. Cine răspunde pentru rănirea oamenilor care au venit să protesteze paşnic acum un an în Piaţa Victoriei? Este o întrebare pentru al cărei răspuns lunile trecute nu au fost suficiente.
Protest 10 august. Deschis după ce un procuror de la Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat, dosarul violenţelor din 10 august a avut un traseu anevoios. La câteva zile după declanşarea anchetei, cazul a fost preluat de secţia militară a Parchetului General, care acum o lună l-a expediat pe masa DIICOT, din motive de competenţă.
Protest 10 august 2019. Primele incidente în Piața Victoriei
Protest 10 august. La parchetul Antimafia era deja în lucru un dosar deschis la plângerea Jandarmeriei, care acuză că protestul din 10 august a fost o tentativă de lovitură de stat. Însă, în această anchetă nimeni nu a fost pus sub învinuire.
Protest 10 august. După reunirea dosarelor, capii Jandarmeriei Române şi Capitalei: Ionuţ Sindile, Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, dar şi Mihai Chirica, fost secretar de stat al MAI, vor fi cercetaţi de DIICOT. Toţi au fost puşi sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu şi la purtare abuzivă.
Protest 10 august. Evoluţia dosarului a fost îngreunată şi de refuzurile Ministerului de Interne de a desecretiza documentele privind intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Victoriei, au acuzat în nenumărate rânduri procurorii. De cealaltă parte, Ministerul s-a apărat că esenţialul a fost declasificat.
Protest 10 august. Aproape 800 de protestatari au depus plângeri împotriva forţelor de ordine.
Protest 10 august. La rândul lor, aproape 200 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi de huliganii prezenţi la protestul diasporei. Aceste acuzaţii sunt însă în alte două dosare trimise deja în instanţă, la Judecătoria Sectorului 1, cu 18 huligani protagonişti. Dosarele au fost soluţionate mai rapid deoarece în aceste cazuri au fost mai multe persoane arestate, iar probatoriul a fost administrat cu prioritate.
Sursa: realitatea.net