Expoziție de numismatică „MONEDA MODERNĂ ROMÂNEASCĂ” la Complexul Muzeal Arad
Piesele care fac obiectul expoziției „Moneda Modernă Românească” de la Complexul Muzeal Arad sunt expuse în premieră națională ca parte componentă a colecției Asociației PRONUMISMATICA.
Palatul Cultural (Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
Joi, 16 ianuarie 2025, ora 11.00
Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Asociația PRONUMISMATICA, organizează expoziția de numismatică „Moneda Modernă Românească”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 16 ianuarie 2025, ora 11.00, la Complexul Muzeal Arad (Palatul Cultural - Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor), în prezența autorităților județene, a membrilor Asociației PRONUMISMATICA și a reprezentanților Complexului Muzeal Arad.
La evenimentul de la muzeu sunt invitați liceenii Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad (prof. Alina Popescu și prof. Sergiu Duma) și elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad (prof. Olga Indrieș) care vor beneficia de o prezentare a colecției expuse de către Asociația PRONUMISMATICA.
Asociația PRONUMISMATICA este reprezentată de Președintele Florin Demian, Vicepreședintele Daniel Trifon și Președintele Filialei Județene Arad Prof. Gabriel Căsap.
Piesele care fac obiectul expoziției „Moneda Modernă Românească” sunt expuse în premieră națională ca parte componentă a colecției Asociației PRONUMISMATICA, asociație cu acoperire națională, relativ tânără dar cu obiective ambițioase în rândul promovării intereselor colecționarilor – numismați, și nu în ultimul rând, a derulării unor proiecte educaționale de cunoaștere a numismaticii, disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu istoricul monedelor, bancnotelor, medaliilor, al înscrisurilor bancare, al acțiunilor vechi etc.
Text oferit de Asociația PRONUMISMATICA:
„Expoziția în sine acoperă perioada de emisiuni monetare care compun generic sintagma Istoria Leului, de la fazele sale de debut oficial (1867) și până în prezent. Accentul este pus pe perioada regalității, emisiunile specifice perioadei regimului comunist din România și cele post-revoluționare fiind prezente în număr mic, doar pentru a ilustra o eventuală analiză stilistică a monedei ca parte componentă a evoluției monedei naționale.
Secțiunea de debut prezintă câteva monede care au circulat pe teritoriul actual al țării anterior instituirii monedei naționale, cum ar fi apreciatele emisiuni monetare de tip Poltura ale lui Francisc Rákóczi al II-lea (începutul secolului XVIII), sau emisiunile monetare de tip Sadagura, cu nominal dublu, din perioada Războiului Ruso-Turc (1768-1774). Partea de bază a colecției este reprezentată de emisiunile monetare ale regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai, suverani ai Regatului României.
O altă premieră pentru numismatica românească în domeniu expozițional este prezentarea pieselor în capsule individuale (eng: slab), certificate de către prestigioasele firme de gradare NGC (Numismatic Guaranty Company) și PCGS (Professional Coin Grading Service), companii care oferă o evaluare precisă, consecventă și imparțială a autenticității și a stării de conservare a monedelor, dar care își propun și să ofere colecționarilor servicii care aprind pasiunea, creează valoare și construiesc comunitatea, aspecte de care numismatica românească nu poate sta deoparte.”
Expoziția de numismatică „Moneda Modernă Românească” este deschisă la Complexul Muzeal Arad (Palatul Cultural - Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor) până duminică, 23 februarie 2025.
Program de vizitare:
Marți-Duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare: ora 16.30)
Mai multe detalii despre Asociația PRONUMISMATICA: https://web.facebook.com/PRONUMISMATICA