Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Diferențe între trecut și prezent în orașul Arad

Diferențe între trecut și prezent în orașul Arad
Comentează 0

Cetatea Aradului

În anul 1795, Maria Tereza a ordonat construirea unei cetăți pe malul stâng al Mureșului. Această construcție avea să fie finalizată după 20 de ani, fiind construită de mii de deținuți din vremea respectivă.

Nimeni nu stie de ce a fost construită in formă de stea cu 6 colțuri. În interiorul cetăţii se afla şi o biserică catolică, iar proiectantul a realizat un sistem unic şi original de cazemate subterane, dispuse pe trei rânduri, şi mai multe rânduri de şanţuri care avea ca scop protejarea acestora in caz de inundație.

În prezent, cetatea este deținuă de către Ministerul Apărării care limitează accesul in incinta cetății, ascunzând astfel toate secretele care se află in catacombele acesteia.

Casa cu lacăt 

Realizată în 1815, casa cu lacăt este una dintre clădirile care a aparținut breslelor locale. Casa a fost construită în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler, apoi renovată în 1851.

Etajul a fost adăugat în timpul modernizării efectuate în 1930. În colțul clădirii, spre strada Plevnei, exista o nișă în care se afla un trunchi de copac înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt.

„Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) așezat în nișă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timișorean Moritz Heim; astfel de butuci se găseau în Viena, Bratislava, Buda, Oradea, Timișoara ș.a.

Într-un astfel de trunchi, calfele care făceau lungi călătorii din oraș în oraș pentru a-și desăvârși cunoștiințele profesionale, băteau câte un cui, imortalizându-și astfel trecerea prin acele locuri.

Butucul nu se mai găsește în nișă, deoarece după ce a fost furat în 1994 și recuperat, a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad (Galeria de Artă a Complexului Muzeal Arad), pentru a nu fi furat din nou.

Un alt detaliu interesant al clădirii este că această casă a funcționat pentru o vreme ca resedință a poliției secrete imperiale austriece. Se pare că pivnița casei a fost folosită ca închisoare pentru mai mulți revoluționari și nu numai.

În ziua de astăzi, acest monument istoric este privat, fiind greu de vizitat.

Palatul Băncii Naţionale

Palatul Băncii Naționale este situat pe Bulevardul Revoluției. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta. Banca Națională a României (BNR) este banca centrală a României, având personalitate juridică.

Aceasta este o instituție publică independentă, cu sediul central în municipiul București și poate avea sucursale și agenții atât în municipiul București, cât și în alte localități din țară.

Banca Națională a fost înființată în anul 1880 cu un capital inițial de 30 milioane lei (din care 10 milioane capital de stat, iar restul de 20 milioane fiind capital privat cu precădere al familiei Brătianu).

Palatul B.N.R din Arad, o clădire impunătoare dar nefolosită, este păzită cu strictețe de către jandarmi fiind astfel imposibil accesul în interiorul acesteia. În ziua de astăzi, paza asiugrată de jandarmi este una necunoscută, având în vedere faptul că această cladire nu este folosită la nimic.

Voluntar ARQ

Moșneag Maximilian

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite