Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Delegaţie UAV la Conferinţa Internaţională de la Policoro, Bari.

 Delegaţie UAV la Conferinţa Internaţională de la Policoro, Bari.
Comentează 0

In perioada 22 -24 noiembrie o delegaţie a Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, formată din rectorul universităţii,  prof. univ. dr. Ramoma Lile şi conf. univ. dr. Eugenia Ţigan, a fost prezentaă la Conferinţa Internaţională “ Rolul Cooperării Internaţionale Pentru Dezvoltarea Reţelelor Ştiinţifice Europene” desfăşurată la Policoro, Bari.

Aceasta conferinţă constitue de fapt încheierea Proieiectului BIO.FU.N - Biodiversitatea speciilor cu înaltă valoare funcţională şi nutaceutică”, proiect desfasurat între Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, prin Faculatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului şi Institutul de Bioştiinţe şi Bioresurse din cadrul Consiliului National al Cercetării din Bari, Italia.

  "Acest proiect, care a fost coordonat de către prof. Giulio Sarli din partea italiană şi de către conf. univ. dr. Eugenia Ţigan, din partea Faculăţii de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului, s-a desfăşurat pe parcursul anului 2015, fiind de fapt continuarea unui alt proiect desfăşurat împreună cu Institutul de Bioştiinte şi Bioresurse din Policoro, AGROR.BIO, proiect încheiat anul trecut.

Conferinţa internaţională a avut rolul de a indica activitatea desfăşurată în cadrul acestui proiect, dar a fost în acelaşi timp şi un mijloc de a fii lustrate diversele rezultate ale cercetării în privinţa biodiversităţii, desfăşurata de către cercetătorii parteneri în proiect.

         In cadrul conferinţei d-na rector prof. dr. Ramona Lile a prezentat câteva aspecte ale activităţii de cercetare din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, ilustrând care sunt obiectivele strategice ale Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, din acest punt de vedere.

Intervenţia d-nei conf. univ. dr. Eugenia Ţigan a avut ca scop de a evidenţia care au fost punctele tari şi slabe ale acestui proiect, care sunt riscurile şi oportunităţile oferite de astfel de cercetări interdisciplinare şi internaţionale.

La acesta conferinţă au fost prezenţi şi au luat cuvântul partenerii din acest proiect, cât şi prorectorul Universităţii din Basilicata, care a şi moderat conferinţa prof. Michele Pemiola, din partea regiunii Basilicata Antinio Bemardo, vicedirectorul Institutul de Biostiinte si Bioresurse din cadrul Consiliului National al Cercetării din Bari, Italia Gaetano Laghetti, prof. Giulio Sarli responsabilul Proiectului BIO.FU.N.

Prin acest proiect BIO.FU.N. s-a promovat nu numai imaginea Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad ci mai ales s-a promovat România prin bogaţia biodiversităţii sale din punct de vedere floristic şi al resurselor genetice naturale.

Acest proiect a cuprins o amplă cercetare de teren, explorativă, pe malurile Dunării urmărind gradul de răspândire al speciei Armoracia SP, Armoracia rusticană specifice acestei zone. Această plantă are importante proprietăţi funcţionale si nutraceutice care sunt în cercetare în cadrul Institutului de Biostiinte şi Bioresurse din Policoro, Bari.

       „Putem afirma că deşi acest proiect BIO.FU.N. este continuarea unui alt proiect desfăşurat în acelaşi parteneriat şi încheiat anul trecut (AGROBIO), în fond nu este decât un proiect care pune baza unor noi piste de cercetare pe care ni le propunem să le desfăşurăm în continuare”, a punctat rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Ramona Lile.

C. P.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite