CRIZĂ LA CHIŞINĂU. Proteste violente după votul în favoarea Guvernului Pavel Filip. Manifestanţii au intrat cu forţa în Parlament
O majoritate de 57 de parlamentari au votat pentru guvernul lui Pavel Filip, de la Partidul Democrat, prim-ministrul desemnat de preşedintele Nicolae Timofti în urma negocierilor cu o coaliţie creată în jurul oligarhului Vlad Plahotniuc. În timpul şedinţei parlamentare, clădirea Parlamentului a fost înconjurată de sute de protestatari, care au cerut întreruperea votului. Ei au spart o uşă laterală a Parlamentului şi au pătruns în clădire, forţând cordonul de jandarmi. La protest au participat atât oamenii lui Renato Usatîi, om de afaceri şi politician pro-rus, cât şi comunişti de-ai lui Igor Dodon sau protestatari ai Platformei Dreptate şi Adevăr. Mulţi jandarmi nu au opus rezistenţă, fiind smulşi din dispozitiv şi renunţănd la scuturi şi bastoane. După câteva ore, poliţia a intervenit în forţă, iar manifestanţii au părăsit clădirea.
Membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Pavel Filip, au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei.
Peste o mie de persoane au manifestat violent la Chişinău, miercuri seară, după ce guvernul lui Pavel Filip (Partidul Democrat) a fost votat de coaliţia majoritară din Parlament, formată în jurul Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. Oamenii, scoşi în stradă de omul de afaceri pro-rus Renato Usatîi (ales primar în Bălţi), de liderul comuniştilor, Igor Dodon, dar şi de Platforma Dreptate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase, au strigat că vor alegeri anticipate şi l-au huiduit pe oligarhul Vlad Plahotniuc. Pavel Filip era ministru al Comunicaţiilor în guvernul anterior şi este un apropiat al lui Plahotniuc, coleg de partid cu acesta.
După încheierea şedinţei parlamentare, ei au început să se îmbrâncească cu forţele de ordine şi au forţat o intrare laterală a clădirii, intrând în Parlament.
Jandarmii din interiorul Parlamentului au cedat treptat poziţie după poziţie, mulţi dintre ei lăsându-se smulşi din dispozitiv şi cedând bastoanele şi scuturile. Protestatarii au avansat până la etajele superioare, unde au distrus diverse obiecte de mobilier.
După câteva ore, poliţia a intervenit în forţă, evacuându-i pe protestatarii din Parlament şi izolând clădirea cu un cordon. Nu au existat victime, ci doar câţiva răniţi uşor. Unul dintre ei a fost preşedintele Partidului Liberal, Mihail Ghimpu, care s-a ales cu capul spart, fiind lovit de protestatari, în timp ce părăsea Parlamentul.
UE, România şi SUA au reacţionat în urma violenţelor de la Chişinău. „Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău”, a comunicat MAE de la Bucureşti.
„Statele Unite îndeamnă protestatarii şi poliţia din Chişinău să păstreze calmul şi să fie rezervaţi. Noi chemăm toate părţile să se abţină de la acţiuni care ar încuraja sau provoca violenţă. Noi deasemenea îndemnăm autorităţile sa se întâlnească imediat cu protestatarii şi să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis şi transparent”, a comunicat Ambasada SUA de la Chişinău.
„Încurajăm toate părţile interesate din ţară să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova”, a arătat şi Delegaţia UE în Moldova, care a precizat că Federica Mogherini urmăreşte îndeaproape evoluţiile de la Chişinău, conform deschide.md.
Preşedintele Nicolae Timofti a anunţat că joi va avea loc ceremonia de depunere a jurământului pentru noul guvern şi nu a comentat despre protestele din această seară.
Mihail Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, s-a ales cu capul spart, după ce a fost îmbrâncit şi lovit de protestatarii din faţa Parlamentului, în timp ce părăsea clădirea. Ghimpu era să fie agresat şi când a sosit la şedinţa Parlamentului, însă a fost doar lovit cu bulgări de zăpadă, fiind protejat de cordonul de jandarmi. El face parte din coaliţia care l-a sprijinit pe Plahotniuc şi acum pe premierul Pavel Filip.
Protestatarii au fost evacuaţi din Parlament, dar au rămas să manifesteze în jurul clădirii, fiind înconjuraţi de forţele de ordine.
Poliţia a intervenit în faţa Parlamentului, încercând să disperseze manifestanţii. O parte din protestatarii care intraseră în Parlament a ieşit afară, fiind înconjuraţi de jandarmi.
La Parlament au venit sute de poliţişti şi jandarmi, care au pătruns şi în clădirea legislativului, începând să-i scoată pe protestatari.
Între timp, protestatarii au ajuns la etajele superioare ale Parlamentului, distrugând mobilier.
Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi au ieşit în faţa mulţimii şi şi-au îndemnat susţinătorii să păstreze ordinea, conform Unimedia.info.
O parte din protestatari au reuşit să pătrundă la parterul Parlamentului. Tot mai mulţi jandarmi pleacă din dispozitiv, fiind îmbrânciţi de protestatari, în ciuda apelurilor la „fără violenţă”.
Protestatarii care se luptă cu jandarmii să pătrundă în Parlament, printr-o intrare laterală, au început să smulgă din dispozitiv jandarmi şi poliţişti, unul câte unul, şi să îi îndepărteze.
Jandarmii asistă pasiv la agresiune şi nu se opun atunci când sunt smulşi de mulţime din dispozitiv, renunţând la scuturi şi la bastoane.
Protestatarii au strigat împotriva lui Vlad Plahotniuc. „Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta!”.
Andrei Năstase, liderul Platformei Dreptate şi Adevăr, a făcut apel la oameni să se retragă şi să nu mai atace forţele de ordine, însă fără succes.
Unii dintre protestatari sunt dotaţi cu măşti de gaze.
Guvernul propus de premierul desemnat Pavel Filip a fost votat în Parlamentul de la Chişinău, de o majoritate formată din 57 de parlamentari, creată în jurul Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc.
La Parlament au loc proteste faţă de acest vot, sute de oameni îmbrâncindu-se cu jandarmii şi cerând anularea acestui vot, după ce iniţial au încercat să pătrundă în Parlament, pentru a întrerupe şedinţa prin care guvernul lui Filip a fost învestit.
La protest au participat oameni aduşi de Platforma Dreptate şi Adevăr a lui Andrei Năstase, dar şi oameni scoşi de controversatul afacerist Renato Usatîi şi de comuniştii lui Igor Dodon.
Protestatarii au forţat intrarea în Parlament, reuşind să pătrundă în clădire.
Preşedintele Moldovei Nicolae Timofti a anunţat vinerea trecută că îl desemnează la funcţia de premier pe Pavel Filip, noua propunere a coaliţiei majoritare din Parlament, care a renunţat până la urmă la nominalizarea oligarhului Vlad Plahotniuc.
Ion Păduraru, candidatul desemnat de preşedintele Moldovei Nicolae Timofti la postul de prim-ministru, a anunţat că se retrage din cursă, la mai puţin de 24 de ore după anunţul desemnării sale. El şi-a motivat gestul prin faptul că majoritatea parlamentară a nominalizat deja o altă propunere de premier, iar preşedintele Timofti o va lua în considerare, ca pe o soluţie de compromis.
Vineri, coaliţia majoritară din Parlamentul de la Chişinău, grupată în jurul Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc, a anunţat că nu este de acord cu propunerea preşedintelui Timofti şi a venit cu o nouă propunere de premier, în loc de Plahotniuc - Pavel Filip.
Sursa gandul.info