Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Containere pentru sticlă amplasate în mai multe puncte din oraș; vezi unde sunt acestea

Primăria Municipiului Arad, cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad (A.D.I. S.I.G.D.) și al operatorului delegat S.C. Retim Ecologic Service S.A., a amplasat un număr de 16 recipiente (containere) de culoare verde destinate exclusiv colectării deșeurilor din sticlă, în toate cartierele de case din municipiu.

Containere pentru sticlă amplasate în mai multe puncte din oraș; vezi unde sunt acestea
Comentează 0

În cadrul acestor puncte de colectare vor putea fi depozitate spre reciclare ambalaje din sticlă provenite de la băuturi, borcane, ambalaje din sticlă de la produsele cosmetice, sticle etc., golite în prealabil de conținut (lichide, resturi alimentare etc.) și spălate (clătite prin îndepărtarea conținuturilor). „Capacele de metal de la borcane, sticle de băuturi etc. trebuie depozitate separat, în recipientele pentru colectarea metalelor, iar în cazul dopurilor de plută, acestea trebuie îndepărtate și depozitate în recipientele pentru colectarea deșeurilor menajere. Aducem în vedere faptul că oglinzile, geamurile, parbrizele și alte deșeuri din sticlă contaminate cu substanțe periculoase nu pot fi depozitate și colectate în cadrul acestor recipiente deoarece, suplimentar materialului sticlă, conțin și alte substanțe chimice care au puncte de topire diferite față de sticlă și cerințe speciale de reciclare. Aceste tipuri de deșeuri trebuie predate unui operator autorizat în acest sens. Lista operatorilor economici autorizaţi pentru colectarea deşeurilor de ambalaje în județul Arad poate fi accesată pe pagina de internet a instituțiilor pentru protecția mediului. De asemenea, în aceste containere nu se colectează becuri sau neoane, acestea se vor depozita în locurile special amenajate pentru deșeuri DEE sau se vor preda în cadrul campaniilor care se adresează reciclării surselor de iluminat”, susţin reprezentanţii Primăriei.

De menţionat că aceste containere au fost amplasate în:

1.Cartier Pârneava, Strada Oituz, în zona Centrului de Transfuzie Sanguină;

2.Cartier Pârneava, în parcarea Pieței Obor;

3.Cartier Bujac, Stadionul Șega - Strada Baba Novac colț cu Strada Constantin Brâncoveanu;

4. Cartier Bujac, Stadionul Trei Colegi - Strada Gloria colț cu Strada Independenței;

5. Cartier Aradul Nou, Strada Independenței;

6. Cartier Gai, în parcarea Mănăstirii Gai;

7. Cartier Gai, Strada Meșterul Manole colț cu Strada Codrului;

8. Cartier Aradul Nou, Calea Timișorii nr. 35-37, în fața magazinului Archimina

9. Cartier Aradul Nou, Strada Ogorului nr. 5;

10.Cartier Grădiște, Strada Budai Deleanu nr. 3;

11.Cartier Grădiște, Strada Șoimului nr. 20;

12.Cartier Micălaca, Strada Renașterii, în parcarea Direcției de Asistență Socială Arad;

13.Cartier Micălaca, Strada Păstorului nr. 5;

14.Cartier Sânnicolau Mic, Strada Theodor Păcățeanu;

15. Cartier Sânnicolau Mic, Strada Steagului nr. 64, în parcarea magazinului Profi;

16.Cartier Subcetate, Piața 3 Martiri.

„Facem apel către utilizatori să le folosească în mod corespunzător, exclusiv pentru depozitarea deșeurilor din sticlă și nu pentru alte tipuri de deșeuri (deșeuri menajere, plastic, hârtie, carton etc.).

Reamintim doar câteva dintre motivele pentru care merită să reciclăm sticla:

  • Reciclând un singur ambalaj din sticlă se economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 15 watti timp de 24 de ore.

  • Sticla reciclată reduce emisiile și consumul de materii prime, extinde durata de viață a echipamentelor din fabrică, cum ar fi cuptoarele și economisește energie.

  • Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată, se evită emiterea în atmosferă a 315 kg de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră.

  • Odată ajunsă la groapa de gunoi, unei sticle îi sunt necesari aproximativ un milion de ani pentru a se degrada.

Pentru a contribui la protejarea mediului, vă recomandăm să alegeți produsele ambalate în recipiente de sticlă în defavoarea celor de plastic, sticla fiind unul dintre puținele materiale care pot fi reciclate la infinit, fără a-și pierde din calitate”, au ţinut să precizeze autorităţile locale.

 

 

 

 

 

Galerie foto (1)


Scrie un comentariu

trimite