Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

CitiZenit aduce filmul documentar în KF

CitiZenit aduce filmul documentar în KF
Comentează 0

Șirul documentarelor aduse în premieră la Arad continuă și în lunile de toamnă. Iar cum curiozitatea ne îndeamnă la a încerca întruna spații noi, trecem de această dată printr-unul dintre locurile noastre preferate, KF, cu un film pe măsură! Programul KineDok se relansează în luna noiembrie cu ce-a de-a 7 proiecție a acestui an și continuă și în perioada următoare cu alte 2 proiecții cu subiecte mai mult decât interesante și actuale! Days of Madness / Zile nebune este o odisee de-a dreptul incredibilă! Cei doi protagoniști cu o configurație psihică atipică și respinși, pe nedrept, din comunitate, învață să-și accepte acele trăsături ce-i fac diferiți de ceilalți, nevoiți să înfrunte o societate oarbă unde oamenii ca ei sunt considerați irecuperabili, inclusiv de un sistem medical care le-a creat o dependență de farmaceutice.

DAYS OF MADNESS / ZILE NEBUNE

Regia: Damian Nenadić |Producție: Croația, Slovenia | Durata: 74 minute

Sinopsis:

Un documentar participativ-observațional, Days of Madness / Zile nebune ne introduce în lumea ascunsă și extrem de întunecată a celor cu dereglări psihice, pe care societatea îi respinge fără ezitare și îi transformă în pacienți. Mladen și Maja, aflați la vârsta maturității, s-au trezit prinși într-o capcană, între fantomele trecutului și mormanele de medicamente pe care medicii lor, în loc de discuții terapeutice, continuă să li le prescrie. La fel ca în multe alte situații, reacția societății la indolența morală ce face parte din istoria familiei celor doi a fost, previzibil, de a-i lăsa pe seama sistemului medical ce i-a transformat în dependenți de farmaceutice.

Pentru arteist.org Koraljka Suton scrie despre Days of Madness / Zile Nebune: ”Documentarul lui Damian Nenadić, Zile nebune, ridică stigmatul purtat de așazisele boli și dereglări mintale și o face în așa fel încât să arate „cum stau de fapt lucrurile” în psihiatrie și cum, într-o anumită măsură, „terapia” nu presupune decât un tratament medicamentos, deconspirând care sunt efectele acesteia asupra organismului uman. Datorită celor doi protagoniști, nespus de curajoși și de sinceri, care nu s-au temut să se folosească de camera de filmat pentru a înregistra tot ce li se întâmplă, ce simt, prin ce trec și cum sunt afectați de tipul de tratament ce le este impus, rezultă un documentar extrem de frust și de nemijlocit. Un documentar care, sper din toată inima, îi va ajuta pe cei ce se recunosc în el să se debaraseze de rușinea și de sentimentele de autoblamare pentru „inadecvarea” lor (socială), iar celor cărora aceste stări psihoemoționale li se par ciudate, mult prea intimidante sau vagi le va deschide calea către o altă experiență umană, extinzându-le orizontul de înțelegere a umanității la un alt nivel...

Și tocmai acest aspect demontează, în Zile nebune, stigmatul „nebuniei” - chestionarea conceptului de „nebunie” în sine și a reprezentării unui univers interior cu care oricine, într-o anumită măsură, se poate identifica. Mai mult decât atât, filmul pune sub lupă metode de „tratament” care, în loc să aducă la suprafață conștiința de sine și să restaureze autonomia și încrederea în propriile capacități cu ajutorul unui adevărat demers terapeutic emoțional, funcționează mai degrabă ca un pansament de rutină, raportându-se la om nu ca la o ființă umană individuală și diferită de toate celelalte, cu nevoi proprii distincte, ci ca la un număr pe o fișă, un diagnostic înscris în istoria maladiei.” KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2019 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a cincea ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

Asociaţia CitiZenit vă invită la proiecțiile KineDok în fiecare lună, într-un cinema ambulant și alternativ, la câte un nou film documentar care explorează subiecte de actualitate, de la cultura skateboardingului din perioada comunista până la fenomene sociale contemporane sau povești de viață nemaiîntâlnite. În cadrul programului KineDok, în Arad o să aibă loc în următoarea perioadă alte 2 proiecţii de film, după următorul program:

13 noiembrie – A Woman Captured
4 decembrie – Putin’s Witnesses

Filmul ”DAYS OF MADNESS / ZILE NEBUNE” va fi proiectat cu subtitrare în limba română, iar intrarea la proiecţiile KineDok se face pe bază de bilet. Biletele costă 10 lei și locația aleasă pentru această proiecție este KF (piața Avram Iancu, nr. 11). Biletele se pot achiziționa în avans de la locație (bar).
__________________________________________________________________

ORGANIZATOR LOCAL: Asociaţia CitiZenit
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net | citizenit.ro
PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia),
Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia),
Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)
CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite