Cer deasupra Secașului... și glas de motoare - Campionatul Național Enduro Cross
Este deja o tradiție ca în fiecare an la Secaș (comuna Brazii), să se desfășoare Concursul Național de ENDURO-CROSS organizat de Clubul Lions Racing Team-Sebiș, prin Cătălin Mocuța, un om care de-a lungul anilor a lăsat ceva frumos în urma lui prin intermediul acestui club și al competițiilor organizate în județul Arad și nu numai, făcând din acest sport o tradiție pe Valea Crișului Alb.
Atunci când înfloresc salcâmii, răspândind mirosul inconfundabil al florilor pe dealuri și pe văi, săcășănii știu că urmează o zi specială pentru satul lor, atât de liniștit de-a lungul anului. Nu mai bate duba ca altă dată să anunțe evenimentul la fiecare colț de uliță, pentru că Facebook-ul o face mult mai rapid și eficient, astfel încât până și nană Catița Măguran, la cei aproape 80 de ani ai ei știe de concurs. În aceste condiţii lasă acasă totul, inclusiv oala cu zamă pă foc și pe moșul ei să aibă grijă de tot... și dusă este sus pe deal să vadă motoarele. Se așează la umbră sub un pom și de acolo urmărește tot spectacolul până dau răcorile după-amiezei.
Trebuie să amintesc faptul că este un spectator fidel încă de la primul concurs desfășurat la Secaș, de aceea este de apreciat și o felicităm totodată, iar Cătălin Mocuța trebuie să se gândească pe viitor la o diplomă sau un premiu pentru spectatorii fideli.
Desigur că cei mici sunt și mai entuziasmați şi nerăbdători înainte de concurs prin faptul că în satul lor va fi forfotă mare cu ulițele din sus ale satului pline de mașini, microbuze cu trailere și remorcuțe aducând în cârcă acei monstruleți gălăgiori și nervoși îndată ce simt pământ sub roți, cărora domnii de la oraș le spun ATV-uri. Nu știm cât de entuziasmate sunt însă bunicuțele care țin închise orătăniile să nu le spulbere „zurlii ăia” cu motoarele lor, că numa stâmpăr nu au și se tot plimbă de la biserică până la țintirim șâ ́năpoi înainte de a începe bolunzala cela de concurs.
O zi mare pentru sat
Numai Leuțu, prietenul nostru de la Secaș este indiferent de forfota din sat, stând lungit la soare sau trândăvind cât e ziua de lungă sub poartă, pentru că odată ce se lasă seara domnii pleacă cu albinuțele alea pe roți cu tot, apoi ulițele sunt ale lui... până dau zorii și cântă cocoșii pe garduri în Secaș. La urma urmei e o zi mare pentru sat, o singură zi din an când răsună dealurile și pădurile de urletul motoarelor ambalate la maxim pentru a face față traseului de anduranță, care pune la încercare om și motor într-o competiție contra cronometru.
Campionatul Național Enduro-Cross, etapa a III-a anduranță s-a desfășurat sâmbătă 5 iunie la Secaș județul Arad. Încă de dimineață soseau la Secaș trailere și remorci mici ducând pe ele ancorate ATV-uri sau motociclete tot–teren, venind din toată țara, așa cum se întâmplă an de an, când se anunță marile concursuri. Dacă în urmă cu putin timp o astfel de competiție a avut loc la Sebiș, în cele mai dificile condiții de teren din cauza ploii, iată că acum competiția s-a desfășurat în cel mai frumos loc, la Secaș, într-un peisaj mirific am putea spune, cu mult soare, pentru că plaiurile secășene sunt deosebit de frumoase cum de altfel este și traseul concursului chiar dacă are obstacole la tot pasul.
73 de concurenţi
De la București a sosit și Nicoleta Olariu, președinta Federației Române de Motociclism Tot-Teren, astfel încât competiția să se desfășoare în cele mai bune condiții. La start au luat parte 73 de concurenți în total, din clasa Moto, Quad și ATV, veniți din toată țara, respectiv din Timiș, Hunedoara, Harghita, Cluj, Mureș, Sălaj, Sibiu, Dâmbovița, Bihor, București, Județul Ilfov, etc.
Traseul a fost unul de anduranță străbâtând o distanță de 15 km, trecând peste dealuri și păduri, prin viroage și pâraie, astfel încât să pună la încercare măiestria fiecărui concurent.
Invitată la eveniment, consilierul judeţean Simona Stan a urcat pe ATV împreună cu Cătălin Mocuța pentru a lua parte la startul ATV-QUAD.
Desigur că au existat și abandonări ale cursei din cauze tehnice, ruperea lanțului de transmisie, pene de cauciuc sau chiar o răsturnare, dar din fericire fără urmări. Desigur că fiecare concurent ia în calcul și acest aspect, dar la urma urmei acestea sunt riscurile în acest sport.
În altă ordine de idei vreau să amintesc că Primăria comunei Brazii a fost și este mereu un partener de încredere, astfel că în fiecare an administrația locală prin primarul comunei, viceprimarul și Consiliu Local se implică în realizarea acestui eveniment în ceea ce priveste locația și alte lucruri ce țin de buna desfășurare a concursului. La urma urmei, acest eveniment național este foarte dorit de toată lumea și de întreaga comunitate, pentru că este o ocazie de a face comuna cunoscută.
Comuna Brazii este una dintre cele mai frumoase de pe Valea Crișului Alb , însă este destul de putin cunoscută din punct de vedere turistic. Revenind la eveniment aş mai vrea sa punctez și să mulțumim totodată celor care s-au ocupat de cazanul cu mâncare, astfel că toți cei prezenți au putut servi o masă caldă și deosebit de gustoasă. Nu ne rămâne decât să felicităm bucătarul sau bucătarii și să vă reamintim că următoarea etapă a concursului Național Enduro-Cross din județul Arad va fi pe Valea Rădeștiului în data de 24 iulie.