Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cenaclul "Pavel Dan"  la ADN literar

Cenaclul
Comentează 1

            Trenul Timișoara-Arad sosește în gară la ora 15:05. Este vineri, 19 mai 2016. Aștept cenacliștii de la "Pavel Dan". Îi iau din gară, traversăm centrul orașului și ajungem la Teatru. La ora 17:00, la barul Boeme, începe recitalul, sub atenta privire și emoție a coordonatorului, poetul Eugen Bunaru. Acesta trece în revistă istoria Cenaclului "Pavel Dan", rememorând nume de autori care au ajuns să aibă operă, valoare și să conteze în peisajul literar actual. Contribuția lui în formarea tinerilor pe care îi îndrumă va fi evidențiată de arădeni și în final, de tinerii autori. E uimitoare această școală de literatură vie, pentru că noile promoții vin cu un suflu nou, cu "obrăznicie" bună prin care își conturează propriul spațiu literar și care are inspirația de a lansa nume noi.

            Roxana Diaconescu a citit un grupaj de poeme caracterizate prin coborârea textului în imediat, în cotidian. Ea scrie o poezie necanonică, antilirică. Vine cu un flux lexical șocant, care însă nu-i compromite poezia, dimpotrivă, o potențează. Este de remarcat ușurința cu care creează scenarii mondene, scrie relaxat, textele ei au frăgezime (Vasile Dan). Poezia nu pare scrisă la prima mână, e bine ticluită, încărcată de ironie și de alte subtilități (Andrei Mocuța). E o poezie emancipată (Gheorghe Mocuța) cu aluzii și combinații de cuvinte neașteptate. O poezie stilată care transcrie sentimente diverse de la înțelegere, până la revoltă și ironie (Lucia Cuciureanu).

            Crina Costea a citit o proză scurtă, intitulată Necunoscut. O proză de încercare a instrumentelor narative (Vasile Dan). Acestea fiind povestirea în povestire, gradarea acțiunii, tehnica bulgărelui de nea și suspansul (Lucia Cuciureanu). O proză de atmosferă, cu un personaj feminin bine conturat (Gheorghe Schwartz). Sub aparența cumințeniei, o proză bine așezată, a pașilor mărunți, foarte proaspătă (Gheorghe Mocuța). Textul are tensiune, are poveste. Un scenariu bine scris, amintind de un film din 2010 a lui Marian Crișan, Morgen. Textul este mai puțin reușit la execuție, la partea stilistică, de preferat ar fi folosirea unor fraze mai scurte, care sunt mai profunde și rămân în memorie (Andrei Mocuța). E un text reușit, rotund, de evitat însă platitudinile, expresiile care sună ca o lozincă, de pildă, "stimă de sine" (Lia Alb).

            Mariana Gunță, câștigătoarea unui premiu important la Tabăra de creație "Dorel Sibii" de la Săvârșin, ediția 2015, scrie o poezie minimalistă, mai lucrată, care exprimă trăiri și sentimente imediate (Vasile Dan). Ea e în dialog și consens cu propria generație (Gheorghe Mocuța). Un mixaj de stări aparent epidermice, vizează un tip de absurd, dar şi o tentă suprarealistă. Proiectează textul dinspre real către o lume fantasmagorică. Se găsesc şi unele versuri mai puţin reuşite. Ar trebui să exerseze în fața oglinzii, cu voce tare, pentru că lectura publică pe un ton plat, face rău textului (Lucia Cuciureanu).

            Lera Kelemen a citit o poezie și un scenariu. Ambele suprarealiste (Vasile Dan), o sinestezie poetică, cum și-a caracterizat ea însăși scrierile. Textele au o dimensiune onirică, de vis prelungit (Andrei Mocuța). O combinație de imagini suprarealiste și senzații diverse, uneori contradictorii, un colaj poetic de cele mai multe ori reușit. Textele vădesc un simț estetic deosebit și acuitate plastică. Toate acestea se explică prin faptul că Lera urmărește o dublă calificare, în filologie și arte plastice (Lucia Cuciureanu).

            Andrei Ene meditează anecdotic în textele sale lirice, fără a cădea în derizoriu. Mizează pe umor intelectual, reflexiv (Vasile Dan), pe ironie (Andrei Mocuța). Scrie despre lucruri simple care transmit fior. Impresia este că lumea e plină de semnificații prin firescul ei, doar noi o complicăm (Lucia Cuciureanu). Este mizerabilist și anti-mizerabilist deopotrivă (Gheorghe Mocuța).

            Alături de cei de la "Pavel Dan", a fost prezent poetul Marian Oprea care a citit poeme de dragoste din recentul volum "Și aeru-i erotic", apărut în 2015.

            La întâlnire au fost prezenți următorii scriitori din Arad: Lia Alb, Dani Rockhoff, Domnica Pop, Maria Cioaia, Vasile Dan, Gheorghe Schwartz, Ioan Matiuț, Gheorghe Mocuța, Andrei Mocuța, Ion Corlan, Vasile Sărăndan, Eugen Pădurean și Constantin Dehelean.

            Tinerii autori timișoreni vor fi publicați, cel mai probabil, în revista "Arca".

Lucia Cuciureanu

Galerie foto (89)


Scrie un comentariu

trimite