Cea mai veche şi mai cunoscută librărie din Arad împlineşte 25 de ani
Cea mai veche şi mai cunoscută librărie din Arad, una dintre primele librării independente din ţară şi una dintre puţinele care mai există va împlini 25 de ani în 2 decembrie. Poate părea ceva banal, dar nu este aşa. Când lucrezi printre cărţi se creează o relaţie specială între tine ca librar şi cărţile din librărie şi între tine ca librar şi client. E ceva aparte. Cărţile sunt obiecte însufleţite. Ca dovadă câteodată pică singure din raft, noaptea, când nu e nimeni în magazin.
Corina Moldovan a ales să deschidă o librărie în 1991 după zece ani de lucrat într-un anticariat din Arad. „Am trăit între cărţi. Am crescut într-o casă cu cărţi, cu părinţi şi bunici care citeau şi iubesc nespus cărţile. Nici nu visam la început că o să pot avea propria librărie, că o să se poată întâmpla aşa ceva, că o să pot să-mi fac propria afacere. Apoi, în '90, când toată lumea era în efervescenţă să deschidă ceva pe cont propriu mi-am spus că ar fi bine să încerc să fac asta”.
A ales să se implice în afacere cu mult entuziasm, întâmpinând numeroase provocări. Informaţia circula greu, cum se pare că circulă şi acum în domeniul pieţei cărţii. Nu existau buletine informative şi anuare cum există în alte ţări de unde să poţi afla toată producţia editorială. Aşa că se mergea des la Bucureşti. Nu erau nici curieri şi nici alte modalităţi de aprovizionare.
În anii '90 oamenii cumpărau mult mai multă carte decât acum. Era un gol în piaţă de carte de psihologie, paranormal, religie - domenii care în vechiul regim erau cenzurate. A fost o dorinţă foarte mare a oamenilor să citească aşa ceva şi în plus să recupereze memorii, jurnale ale unor personalităţi care până atunci n-aveau cum fie publicate.
Librăria Corinei Moldovan s-a impus de-a lungul timpului prin diversitatea ofertei şi prin evenimentele culturale organizate cu regularitate. Personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti i-au trecut pragul. A devenit un loc obligatoriu de frecventat în momentele importante: înainte de aniversarea cuiva drag sau în preajma sărbătorilor, un loc de întâlnire şi socializare.
În zilele noastre lucrurile s-au schimbat puţin. În general oamenii zăbovesc mai puţin în librărie. Sunt mai hotărâţi, ştiu ce caută, ştiu ce au nevoie, sunt mai puţin dispuşi să încerce ceva nou.
C. P.