Ce măsuri se iau în judeţul Arad pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane
Ca urmare a contextului epidemiologic privind evoluția pestei porcine africane (PPA) la nivel național, respectiv confirmarea bolii într-un număr mare de gospodăriile dar și într-un număr de 4 ferme comerciale de porci, unde sunt afectați peste 105000 capete de porci, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Decizia nr. 1 din 15.11.2011 prin care se aprobă ,,Planul pentru controlul și combaterea pestei porcine africane în România”.
Pentru implementarea deciziei la nivel județean, Comitetul Local de Combatere a Bolilor, organizat în data de 24.11.2022, a adoptat Hotărârea nr. 7/24.11.2022 de aprobare a ,,Planului pentru controlul și combaterea pestei porcine africane în județul Arad” prin care se instituie măsurile ce trebuie aplicate pentru prevenirea apariției bolii în județul nostru și responsabilitățile fiecărei autorități cu competențe în domeniu.
Principalele măsuri adoptate, cu aplicabilitate îmediată sunt:
- controale în trafic, în toate localitățile unde sunt organizate structuri ale Ministerului de Interne și ANSVSA/DSVSA dar și pe drumurile naționale și întrările în țară, pentru cobaterea comerțului ilegal cu porci vii, carne și produse din carne;
- verficarea ofertelor on-line de comercializare a porcilor și cărnii de porc;
- controale interistituționale în toate piețele/târgurile permanente sau ocazionate de sărbătorile de iarnă;
- verificarea respectării procedurilor de biosercuritate în vigoare cu privire la organizarea și desfășurarea partidelor de vânătoare;
- controale privind respectarea măsurilor de interizcere a creșterii porcilor la stâne, cantoane și societăți agricole izolate.
„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad a menținut permanent un grad de alertă ridicat cu privire la prevenția PPA, atât prin efectuarea de controale specifice în ferme, abatoare, fonduri de vânătoare etc. dar și prin instruirea medicilor veterinari din teritoriu și informarea continuă a crescătorilor de porci și administratori ai fondurilor de vânătoare cu privire la activitățile ce trebuie permanent întreprinse pentru a preveni reapariția bolii. Din cauza pericolului iminent de extindere a bolii din focarele prezente în județele învecinate, în data de 16.11.2022 DSVSA Arad a organizat o ședință de instruire cu toți medicii veterinari implicați în combaterea pestei unde, pentru a armoniza măsurile și activitățile cu reprezentanții primăriilor, au fost invitați la dezbateri prefectul județului, domnul Toth Csaba și Președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca.
Precizăm că măsurile administrative și de control sunt ineficiente dacă nu sunt suținute de crescători printr-un minim de activități precum:
- să anunțe medicul veterinar despre orice caz de imbolnăvire sau moarte a animalelor din gospodorie;
- să nu vândă/cumpere porcine fără acordul medicului veterin- să utilzeze echipamente de protecție (haine și încalțăminte special destinate activităților de îngrijire a porcilor);
- să nu lase porcii în libertate, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți
- să evite contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din gospodării/exploatații/zone contaminate;
- să nu cumpere carne și produse din carne de porc din locuri neautorizate sanitar veterinar;
- să anunțe medicului veterinar intenția de a sacrifica porcinele și să nu sacrifice animale cu semne de boală (indiferent de natura bolii);
- să nu depoziteze și/sau comercializeze carne provenită de la animale suspecte de boală”, susţin reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad.